Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Dejton 2

Ludjak

Labertasche
Teammitglied
Evropska "crna rupa": Hoće li se ponovo u Dejtonu odrediti novo ustavno uređenje BiH?


U domaćim, ali prije svega međunarodnim krugovima, sve više se pominje mogućnost organizovanja "Dejtona 2" kojim bi se riješila politička kriza u BiH, zapravo uspostavilo novo unutrašnje uređenje naše zemlje.

I definitivno je jasno da sadašnje uređenje BiH vodi u još dublji ponor i kada se tome doda nesposobna aktuelna vlast koja se grčevito bori protiv bilo kakvih promjena, ustavnih prvenstveno, onda ovakva BiH nema niakvih šansi u budućnosti.

Američki kongresmen Russ Carnahan nedavno je najavio mogućnost organizovanja "Dejtona 2" i kazao da administracija američkog predsjednika Baracka Obame u potpunosti podržava ideju Mikea Turnera. On je bio gradonačelnik Dejtona kada je u tom gradu potpisan Dejtonski sporazum za Bosnu i Hercegovinu. Njegova ideja je da se u Dejtonu ponovo održi međunarodni skup na kojem bi se usvojio novi sporazum za BiH i riješilo njeno unutrašnje ustrojstvo.

Ideja o "Dejtonu 2" nije nova i takva mogućnost pominje se nekoliko posljednjih godina, istina stidljivo.

Zvanični Vašington najavio je svoj jači intenzitet u rješavanju problema BiH i pomoć u procesu donošenja ustavnih reformi. Međutim, stranke na vlasti i njihovi lideri i dalje zatežu i već poručuju da se više nikakve važnije odluke ne mogu donijeti "s obzirom da već od septembra počinje predizborna kampanja za opće izbore u oktobru 2010. godine".

To je naježilo međunarodnu zajednicu jer znači da će u BiH sve ostati po starom i sada SAD insistiraju na raspetljavanju bh. čvora.

Washington insistira da zajedno sa Evropskom unijom razriješi krizu u BiH, međutim u EU nema dovoljno saglasnosti o budućnosti naše zemlje. Navodno, Rusija je najveći protivnik održavanja "Dejtona 2" i sada američki i britanski diplomati nastoje da ubijede zavničnu Moskvu da je to jedino rješenje za BiH koja je već "crna rupa" Evrope. Ovo utoliko što je i Moskvi savršeno jasno da BiH sa sadašnjim ustavnim uređenjem ne može ni koraka dalje.

U slučaju da se dogovori "Dejton 2", bosanskohercegovačke vlasti ne bi se ništa pitale jer bi se sve odvijalo pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

Prema informacijama do kojih je došao "San", lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a - Sulejman Tihić, Milorad Dodik i Dragan Čović - zainteresovani su tek za male promjene Ustava. Oni su zagovornici da se umjesto Predsjedništva BiH uspostavi funkcija predsjednika države sa dva potpredsjednika i malim ovlastima. Ukoliko bi prošla ta njihova ideja, predsjednik BiH i potpredsjednici birali bi se iz reda poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH što bi njima trojici, po njihovim računicama, omogućilo da zauzmu najvažnije funkcije u državi i, što je posebno važno, da se izbjegne direktni izbor zaokruživanjem imena i prezimena kandidata.

(24sata.info)
 
Glupost....i novi Dejton ne bih nista promenio u BiH....za neke nevazne stvari se ne mogu dogovoriti,kako ce za ovo??Ne vjerujem,da ce ovo prihvatiti....
 
Glupost....i novi Dejton ne bih nista promenio u BiH....za neke nevazne stvari se ne mogu dogovoriti,kako ce za ovo??Ne vjerujem,da ce ovo prihvatiti....

U slučaju da se dogovori "Dejton 2", bosanskohercegovačke vlasti ne bi se ništa pitale jer bi se sve odvijalo pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

Tako nam i treba ! Nek nam drugi kroje gace kad nismo u stanju za dogovor !


 
Sad ce se Srbi upisat u gace, 100% jer nebi nista ostalo od "Srpske".

Zum Thema, find ich super!
 
Zurück
Oben