Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Arabeske Zagreb

K

Kingovic

Guest
Ženski zbor Zagrebačke džamije Arabeske, osnovan je 1993. godine, pri Islamskom centru u Zagrebu, nakon ostvarene suradnje s gosp. Ismetom Kurtovićem, prilikom snimanja pjesme i spota "Draga moja BiH. Naziv Arabeske djevojke su same odabrale, a označava arapski, islamski ornament, sastavljen od geometrijskih linija i stiliziranih biljnih motiva, isprepletenih u najrazličitijim varijacijama, često kombiniran sa izrekama iz Kur`ana. Koristi se kao dekoracija u arhitekturi, ćilimarstvu, rukopisima, te raznim ukrasnim i uporabnim predmetima. U glazbi označava kraću, živahnu, ukrasnim tonovima protkanu kompoziciju s kapicioznom igrom tonova.

U zboru danas pjeva 15-ak djevojaka. Gosp. Ismet Kutović, nekadašnji lider grupe "Drugi način" ravnao je Arabeskama od 1993. godine do kolovoza 2008. godine. Arabeske su do sada izdale tri albuma "Da se Bosni vratim", 1994. godine, producent je I.Kurtović., 2002. godine izlazi njihov drugi album "Hori, hori vasiona", kojem je producent Zele Lipovača. 30.12.2006. izdan je treći nosač zvuka pod nazivom "Ti si vjetar, ja sam plamen", producent za prvih 5 kompozija je Zele Lipovača, a za ostalih 5 Ismet Kurtović.


arabeskezagreb.jpg




Trenutno rade na materijalu za novi album.


Djevojke se sastaju dva puta tjedno kako bi se uvježbale i pripremile za mnogobrojne nastupe. Repertoar Arabeski čine illahije - vjerske pjesme koje veličaju Boga; kaside - vjerske pjesme koje govore o božjim vjerovjesnicima; sevdalinke - tradicionalne bosanske narodne pjesme, te rock balade.



Osim sudjelovanja u programima unutar vjerskih potreba samog Islamskog centra, njihovim nastupima redovito su popraćeni svi međureligijski i multikulturalni događaji u Zagrebu, kao što su: Hrvatski glazbeni zavod - Dan ljudskih prava, Franjevačka crkva - Duh Assisa (molitva za mir), Lisinski - koncert nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, česti su njihovi koncerti u Bosni i Hercegovini, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Italiji -Trst (festival etno muzike) i Turskoj. Do sada su ostvarile vrlo dobru suradnju sa grupom Zabranjeno pušenje. Također su sudjelovale u snimanju muzike za bosansko-hercegovački film "Nafaka", u pjesmama "Behari -Svadba" (video), te "Džezallah", odnosno "Laku noć stari".

Arabeske bi se željele zahvaliti svima koji su u njih vjerovali i pružali im podršku sve ove godine. Veliko hvala Islamskoj zajednici u Zagrebu, na ljubavi, strpljenju i podršci. Hvala svim džematlijama i prijateljima. Hvala gosp. Ismetu Kurtoviću na predanom radu, prijateljstvu i moralnoj potpori.

Također se zahvaljujemo Arabeskama koje su sudjelovale u zajedničkom snu. Mnoge sada imaju obitelji ili su započele život u novoj sredini, a neke su nas stjecajem okolnosti napustile, međutim sve one imaju posebno mjesto u našem sjećanju, jer su uložile velik dio sebe i poklonile nam svoju ljubav.

Hvala našim obiteljima na nastojanjima da nas usmjere na pravi put, te što su i sami proživljavali sve što i mi; uspjeh, ponekad tugu, a ponajviše sreću...



Hvala Stvoritelju, Milostivom, Samilosnom!








YouTube - ‪Arabeske - Prilog HRT-a‬‏









arabeske-zagreb.com

 
Das wunder dabei ist, das du so gut wie nichts negatives bei den Kommentaren findest ^^
 
Zurück
Oben