Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Hellenic Army - Info & Gallery

FREMM: Μια φρεγάτα "κτισμένη" από το Π.Ν. για την Ανατολική Μεσόγειο

27-02-2012 14:20:01
2 http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=35378&Itemid=139#
H ναυπήγηση των νέων φρεγατών FREMM για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, παρά την οικονομική καταστροφή της χώρας, εξακολουθεί να διατηρεί τη δυναμική της και μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά τον Σεπτέμβριο, οπότε και διαπιστώθηκε ότι στην κρίση του Σεπτεμβρίου δεν υπήρχαν σκάφη ικανά να επιχειρήσουν "πειστικά" για τον αντίπαλο στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτή η δυναμιμή ανανεώθηκε αισθητά.
Το εξοπλιστικό πρόγραμμα 2010-2020 προβλέπει κονδύλια 2,2 δισ. ευρώ για τη ναυπήγηση 3 Φρεγατών (Φ/Γ) με διευρυμένες δυνατότητες Διοίκησης και Ελέχγου (C2) και Άμυνας Περιοχής (Area Defense), ενώ το προηγούμενο ΕΜΠΑΕ αναφερόταν σε 6 σκάφη, τα οποία πιθανότατα θα είναι και ο τελικός αριθμός.
H χρηματοδότηση ούτως ή άλλως υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε το 2009 και στο ΕΜΠΑΕ 2006-2010 προβλέπονταν κονδύλια ύψους 500 εκατ. ευρώ ενώ στο ΕΜΠΑΕ 2011-2015 το κονδύλι έφθανε τα 1,7 δισ. ευρώ. Τον Νοέμβριο του 2008 το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την έναρξη διαπραγματεύσεων σε διακρατικό επίπεδο με τη γαλλική κυβέρνηση με αντικείμενο την απόκτηση από την DCNS 4+2 σκαφών FREMM (Frégates Européennes Multi-Missions) για την κάλυψη της ανωτέρω ανάγκης.
Οι προδιαγραφές του ΠΝ περιγράφουν ένα σκάφος μεγάλου εκτοπίσματος 6.000 τόνων με υψηλή διαθεσιμότητα, εναλλαξιμότητα και επιβιωσιμότητα που έχει τη δυνατότητα εντοπισμού αεροσκαφών σε εμβέλεια 200 χλμ., βλημάτων σε εμβέλεια 20 χλμ. ή αεροσκαφών με χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας -χωρίς να προσδιορίζει συγκεκριμένη διατομή ραντάρ- σε εμβέλεια 70 χλμ. Θα πρέπει να παρέχει αυτόματη διαχείριση 150 στόχων και αντιμετώπιση απειλών σε εμβέλεια μεγαλύτερη των 90 χλμ. με 12 βλήματα στον αέρα που θα βάλουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Προβλέπεται επίσης η χρήση βλημάτων άμυνας σημείου με εμβέλεια 18 χλμ.
Το σκάφος θα πρέπει να διαθέτει VLS εκτοξευτή με 32 θέσεις εκτόξευσης, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 24 θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από βλήματα «άμυνας περιοχής» ή ισάριθμα βλήματα «άμυνας σημείου». «άμυνας σημείου».
Επιπλέον προσδιορίζει την ύπαρξη των οκτώ υπόλοιπων θέσεων εκτόξευσης για «οκτώ Κ/Β τύπου cruise» χωρίς να προσδιορίζει άλλα χαρακτηριστικά, «φωτογραφίζοντας» ωστόσο τα βλήματα Scalp Naval. Η προδιαγραφή περιγράφει και άλλα «αυτονόητα στοιχεία» (βλήματα επιφανείας-επιφανείας με εμβέλεια 110 χλμ., ζεύξεις Link 11/22/16, Ε/Π μεγέθους S-70B κ.α.) που δεν χρήζουν αξιολόγησης στο παρόν άρθρο.
Η προδιαγραφή δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες για το συγκρότημα των αισθητήρων (π.χ. ύπαρξη ραντάρ Volume Search Radar-VSR) και αγνοεί πλήρως την απειλή από TBM. Η ελάχιστη εμβέλεια εντοπισμού για «αεροσκάφη» περιορίζεται στα 200 χλμ. χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στη διατομή του ραντάρ (Radar Cross Section) ή το προφίλ πτήσης.
Ορισμένες αναφορές στη μέγιστη εμβέλεια εντοπισμού ή «ενόργανη εμβέλεια» (instrumented range) για ένα ραντάρ είναι συνήθως παραπλανητικές καθώς επιτυγχάνονται σε άκρως ευνοϊκές συνθήκες (μεγάλος ύψος πτήσης κ.ά.) και για στόχους με μεγάλο RCS. Πρακτικά, τα περισσότερα ναυτικά ραντάρ εναέριας επιτήρησης παρέχουν εμβέλεια εντοπισμού 200 χλμ. για «αεροσκάφη», συνεπώς η «προδιαγραφή» έχει ως σκοπό να μην αποκλείσει κανέναν διεκδικητή!
Υπενθυμίζεται ότι στο Herakles αποδίδεται εμβέλεια 200 χλμ. για μαχητικά αεροσκάφη αν και ορισμένες πηγές αποδίδουν στο ραντάρ μέγιστη εμβέλεια 150 χλμ. για μαχητικά με περιορισμένο RCS όπως το F-16C. Στην πραγματικότητα, οι προδιαγραφές περιγράφουν μάλλον μία Φ/Γ γενικής χρήσης με αυξημένες δυνατότητες παρά μία Φ/Γ με διευρυμένες δυνατότητες Διοίκησης και Ελέχγου (C2) και Άμυνας Περιοχής (Area Defense).
Η «άμυνα περιοχής» και τα ραντάρ
Η απόκτηση σκαφών με δυνατότητα χρήσης αντιαεροπορικών βλημάτων «Άμυνας Περιοχής» κρίνεται ως επιβεβλη- μένη τόσο για την αυτοπροστασία του ιδίου του σκάφους όσο και της δύναμης που συνοδεύει:
>Τα αεροσκάφη ναυτικής κρούσης δεν απαιτείται πλέον να υπερίπτανται των σκαφών επιφανείας για την άφεση των όπλων τους αλλά χάρις στα βλήματα Standoff έχουν τη δυνατότητα να τα απειλήσουν σε εμβέλεια μεγαλύτερη των 90 χλμ.
> Η δυνατότητα «Άμυνας Περιοχής» δίνει στον αμυνόμενο την ευκαιρία να εκτελέσει πολλαπλές εμπλοκές, δηλαδή να έχει την ευκαιρία κατάρριψης του ιδίου στόχου περισσότερες από μία φορά. Όσο μεγαλύτερη είναι η μέγιστη εμβέλεια του βλήματος επιφανείας-αέρος και η ταχύ- τητά του, τόσο αυξάνεται ο αριθμός των δυνατών εμπλοκών.
> Παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας «Διαστρωματωμένης Άμυνας» (Layered Defense) με τα οφέλη που έχουν περιγραφεί σε προηγούμενο άρθρο μας («Σ», Νοέμβριος 2009).
> Τα ναυτικά βλήματα επιφανείας- επιφανείας παρέχουν πλέον εντυπωσιακές επιδόσεις εμβέλειας που προσεγγίζουν ή και υπερβαίνουν τα 200 χλμ. Τα βλήματα άμυνας περιοχής μπορούν να προσφέρουν και σε αυτόν τον τομέα.
> Η εξέλιξη της τεχνολογίας των ραντάρ διάταξης φάσης PAR (Phased Array Radar) επιτρέπει πλέον την ιχνηλάτηση μεγάλου αριθμού στόχων, ενώ συνεχίζεται η έρευνα.
 
Ere kai stekoi....ehi na pesoi geleio:)
Pasxa se lijo sthn?????????????

Δυτικές υπηρεσίες και Τουρκία εμπλέκονται στην απόπειρα δολοφονίας του Β.Πούτιν

27-02-2012 18:21:05
32 http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=35396&Itemid=139#
«Χοντραίνει» η υπόθεση του σχεδίου δολοφονίαςς του Ρώσου πρωθυπουργού κι επικρατέστερου υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές της 4ης Μαρτίου Βλάντιμιρ Πούτιν, με τις πληροφορίες από την ρωσική πρωτεύουσα να αναφέρουν ότι «Υπάρχουν ενδείξεις για εμπλοκή δυτική μυστικής υπηρεσίας στην ομάδα που είχε σταλεί για να δολοφονήσει τον Β.Πούτιν»!
Xωρίς να αποκλείουν και την εμπλοκή ακόμα και της Τουρκίας, η οποία αποτελεί σύνηθες καταφύγιο των ισλαμιστών τρομοκρατών του Καυκάσου. Πρόσφατα, άλλωστε, ηγετικά στελέχη του "Εμιράτου του Καυκάσου" εξοντώθηκαν σε ειδική επιχείρηση, προφανώς των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών έξω από ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης, όπου διαβούσαν πολυτελώς κια οργάνωναν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Μόσχα.
Όπως αναφέρουν πηγές της ρωσικής πρωτεύουσας η ομάδα στήθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με κεφάλαια των οποίων η προέλευση είναι πολύ πιθανόν να ήταν «δυτική μυστική υπηρεσία η οποία δεν κατονομάζεται. Η οποία χρησιμοποίησε αραβικό κανάλι για να χρηματοδοτήσει τους τρομοκράτες και να τους προωθήσει μέσω Τουρκίας στην Ουκρανία.
Εκεί θα έρχονταν σε επαφή με μία άλλη ομάδα η οποία θα τους εφοδίαζε τα απαραίτητα εκρηκτικά για να δολοφονήσουν με την αποστολή βομβιστή αυτοκτονίας τον Β.Πούτιν, τον οποίο θα πλησίαζαν μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου σε ανοικτή εκδήλωση, όπου θα ευχαριστούσε τους συμπολίτες του για την επικείμενη εκλογή του στο αξίωμα του προέδρου.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ελέγχονται πλήρως από τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες και εκεί βρίσκουν συχνά καταφύγιο οι τρομοκράτες Τσετσένοι της οργάνωσης του Ντίκου Ουμάνοφ που έχει ιδρύσει το «εμιράτο του Καυκάσου».
Οι τρεις άνδρες στρατολογήθηκαν στο Καύκασο από «πράκτορες» (χωρίς να προσδιορίζεται η εθνικότητα και η υπηρεσία τους) και εστάλησαν αρχικά μέσω Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Τουρκία. Μετά από μία στάση (πιθανόν στην Κωνσταντινούπολη) αναχώρησαν για Οδησσό για το προτελευταίο σκέλος του ταξιδιού τους.
Εκεί, ενώ ετοίμαζαν τα γιλέκα με τα εκρηκτικά, έγινε κάποιο λάθος στην κατασκευή τους, τα γιλέκα εξερράγησαν και σκότωσαν τον έναν τρομοκράτη. Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ενεργοποιήθηκαν αμέσως και συνέλαβαν και τους άλλους δύο ισλαμιστές τρομοκράτες, ένας εκ των οποίων ο Ιλβι Πιανζίν, «έσπασε» σχεδόν αμέσως και ομολόγησε ολόκληρο το σχέδιο.
Από την στιγμή που όντως έχουν εμπλακεί δυτικές ή δυτική υπηρεσία πληροφοριών (ή στελέχη τους που λειτουργούν σε εσωτερικό κύκλο αυτών των υπηρεσιών, καθώς η δομή είναι δαιδαλώδης και πολλές φορές ακόμα και οι επικεφαλείς που ελέγχονται από επιτροπές Κοινοβουλίων κλπ αγνοούν τις «μαύρες επιχειρήσεις), τότε βρισκόμαστε μπροστά σε έναν άγνωστο πόλεμο, που μόλις άρχισε.
Ευκολο είναι να φανταστούμε το χάος που θα δημιουργείτο στην ευρασιατική περιφέρεια από μία δολοφονία του Β.Πούτιν και πόσο πίσω θα πήγαινε ο εκσυγχρονισμός της Ρωσίας και ειδικά των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Γιατί το βέβαιο είναι ότι η Μόσχα θα αντιδράσει. Και αν δεν πειστεί ότι «Δεν υπάρχει επίσημη κάλυψη» θα αντιδράσει βίαια. Όπως η Ρωσία έχει μάθει να αντιδρά σε τέτοιες περιπτώσεις…
 
F-16 Block C/D/52+

souda_07.jpg


soud_01.jpg


tokunagahaf0179dk.jpg


falcon5shp8.jpg


falcon8suu9.jpg


pa2sbw2.jpg


pa3saq5.jpg


pa4sij4.jpg


pa9sxl8.jpg


tokunagahaf1071hg.jpg


tokunagahaf1089yd.jpg


tokunagahaf1351dv.jpg


tokunagahaf21143mh.jpg


tokunagahaf41547zd.jpg


tokunagahaf41802pu.jpg


tokunagahaf1115kk.jpg


tokunagahaf42020oh.jpg


1g1133311049.JPG


Greek%20%20Military%20airforce%20F-16D%20Block52+.jpg


0e0dece4_resize.jpg


523_resize.jpg


05345654_resize.jpg


1_resize.jpg


991908_resize.jpg


DSCF1492.jpg


HAF_F-16D_Block_52.jpg


800px-RSAF_F-16D_Block_52%252B_Fighting_Falcon_with_Conformal_Fuel_Tanks_01.jpg


block50-sn077+.jpg


10_Hehs_JSOW_DSC1178_1267828237_9016.JPG


DSC05835.jpg


f-16head2.jpg


image67.jpg
 
Ο Ελληνικός Στρατός στην εποχή των UAV: Το SPERWER και τι άλλαξε στις επιχειρήσεις

26-02-2012 17:11:06
9 http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=35340&Itemid=139#
To UAV SPERWER ήταν το πρώτο σύστημα μη επανδρωμένου αεροχήματος που εντάχθηκε στο δυναμικό του Ελληνικού Στρατού και άλλαξε πολλά στο τρόπο επιχειρήσεων του πυροβολικού και της εναέριας παρατήρησης, γενικότερα.
Η λέξη «sperwer» είναι ολλανδική και προσδιορίζει συγκεκριμένο τύπο γερακιού που τρέφεται κυρίως με σπουργίτια (sparrow hawk). To SPERWER είναι ένα τακτικό (και όχι στρατηγικό) UAV (Unmanned Air Vehicle: Μη επανδρωμένο αεροσκάφος) και ανήκει στη κατηγορία MALE (Medium Altitude Long Endurance: Μέσου Ύψους, Μακράς Εμβελείας).
Η πρώτη κύρια σύμβαση υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2002 και ήταν ύψους 35,7 εκατ. ευρώ. Αφορούσε βασικά την προμήθεια 2 συστήματων UAVς. Τα κύρια υποσυστήματα που αγοράστηκαν έχουν όπως παρακάτω:
- 8 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (ανά 4 για κάθε σύστημα).
- 2 οχήματα-πλατφόρμες εκτόξευσης των UAVs (ανά 1 για κάθε σύστημα).
- 3 κλωβοί επί οχημάτων που περιέχουν σταθμούς ελέγχου των UAVs από το έδαφος, GCS (Ground Control Stations) (ανά 1 για κάθε σύστημα και 1 εφεδρικός).
- 3 κλωβοί επικοινωνιών επί οχημάτων GDT (Ground Data Terminals) (ανά 1 για κάθε σύστημα και 1 εφεδρικός).
- 2 οχήματα μεταφοράς και περισυλλογής (ανά 1 για κάθε σύστημα).
- 2 κλωβοί υποστήριξης PMF (Platoon Maintenance Facility: Διμοιρία Τεχνικής Υποστήριξης) επί οχημάτων (ανά 1 για κάθε σύστημα).
- 1 εξομοιωτής πτήσεων.
Το σύνολο των οχημάτων είναι τύπου ΜΑΝ 26 Μ31, διαμόρφωσης 6x6. Τον Απρίλιο του 2008, ασκήθηκε το δικαίωμα προαίρεσης (option) της κυρίας σύμβασης, ύψους 29,3 εκατ. ευρώ για την προμήθεια 2 επιπλέον συστημάτων UAVs, με το οποίο αγοράστηκαν:
- 8 μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
- 2 οχήματα πλατφόρμες-εκτόξευσης.
- 2 κλωβοί σταθμών ελέγχου επί οχημάτων.
- 2 κλωβοί σταθμών επικοινωνιών επί οχημάτων.
- 2 οχήματα περισυλλογής. - 2 κλωβοί τεχνικής υποστήριξης PMF επί οχημάτων.
Το σύνολο των 10 οχημάτων ανήκουν στον βελτιωμένο τύπο ΜΑΝ 26 Μ35 διαμόρφωσης 6x6. Η Ελλάδα είναι η προτελευταία χώρα που επέλεξε το σύστημα SPERWER (ακολούθησε ο Καναδάς), αλλά είναι ταυτόχρονα και ο τελευταίος μέχρι σήμερα πελάτης, μετά την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης, το 2008. Η ελληνική έκδοση είναι και η πλέον βελτιωμένη. Οι βελτιώσεις που συμπεριλήφθηκαν στη δεύτερη παραγγελία θα ενσωματωθούν και στα συστήματα της πρώτης προμήθειας. Τα ελληνικά συστήματα «ενσωματώνουν» τεχνικές βελτιώσεις και κυρίως τη συσσωρεμένη εμπειρία χρήσης άλλων Στρατών. Η τελευταία επηρέασε κυρίως τη σύνθεση των αγορασθέντων συστημάτων.
Η Ολλανδία ήταν η πρώτη χώρα χρήστης και ταυτόχρονα η χώρα που απέκτησε τον μεγαλύτερο στόλο. Το 1995, οι Ολλανδοί προμηθεύτηκαν 4 συστήματα με σύνολο 34 αεροσκαφών!!! Ακολούθησαν οι Σουηδοί, οι οποίοι προμηθεύτηκαν, το 1997, 3 συστήματα με σύνολο 7 UAVs. Η Σουηδία απέκτησε μια ειδική έκδοση του συστήματος με συγκεκριμένες τροποποιήσεις που του επιτρέπουν να επιχειρεί σε ιδιαιτέρα ψυχρές καιρικές συνθήκες. Η συγκεκριμένη έκδοση κωδικοποιήθηκε με τη σουηδική λέξη «Ugglan» (κουκουβάγια).
Η τρίτη χώρα που απέκτησε το SPERWER ήταν η Δανία. Το 1999, οι Δανοί υπέγραψαν σύμβαση ύψους 226 εκατ. κορωνών Δανίας για την προμήθεια 2 συστημάτων UAVs. Οι παραδόσεις ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2001 και ολοκληρώθηκαν το Σεπτέμβριο του 2002.
To 2001 ήλθε η σειρά του γαλλικού Στρατού να παραγγείλει το σύστημα. Οι Γάλλοι προμηθεύτηκαν 4 συστήματα με 18 UAVs, τα οποία και εισήλθαν σε υπηρεσία το 2003. Τα συγκεκριμένα συστήματα κωδικοποιήθηκαν από τον γαλλικό Στρατό ως SDTI (System de Drone Tactique Intermediare: Σύστημα τακτικών UAVς ενδιάμεσου ύψους). Τα UAVs, τύπου SDTI, αντικατέστησαν προγενέστερα τύπου Crecerelle, της ίδιας κατασκευάστριας εταιρείας (Sagem).
Το Crecerelle αποτελούσε ουσιαστικά το τεχνολογικό πρόγονο του SPERWER. Εντάχθηκε στο οπλοστάσιο του γαλλικού στρατού το 1994 και ήταν σημαντικά περιορισμένων δυνατοτήτων συγκρινόμενο με το διάδοχο σύστημα. Τρεις χώρες χρήστες: ο Καναδάς, η Ολλανδία και η Γαλλία ανέπτυξαν συστήματα SPERWER στο Αφγανιστάν και τα χρησιμοποίησαν στις εκεί διεξαγόμενες επιχιερήσεις. Ο Καναδάς τα έχει ήδη αποσύρει και αυτό αναμένεται να κάνει σύντομα και η Ολλανδία. Οι Γάλλοι συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν εντατικά.
Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ
 
FREMM: Μια φρεγάτα "κτισμένη" από το Π.Ν. για την Ανατολική Μεσόγειο

27-02-2012 14:20:01
22 http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=35378&Itemid=139#
H ναυπήγηση των νέων φρεγατών FREMM για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, παρά την οικονομική καταστροφή της χώρας, εξακολουθεί να διατηρεί τη δυναμική της και μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά τον Σεπτέμβριο, οπότε και διαπιστώθηκε ότι στην κρίση του Σεπτεμβρίου δεν υπήρχαν σκάφη ικανά να επιχειρήσουν "πειστικά" για τον αντίπαλο στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτή η δυναμιμή ανανεώθηκε αισθητά.
Το εξοπλιστικό πρόγραμμα 2010-2020 προβλέπει κονδύλια 2,2 δισ. ευρώ για τη ναυπήγηση 3 Φρεγατών (Φ/Γ) με διευρυμένες δυνατότητες Διοίκησης και Ελέχγου (C2) και Άμυνας Περιοχής (Area Defense), ενώ το προηγούμενο ΕΜΠΑΕ αναφερόταν σε 6 σκάφη, τα οποία πιθανότατα θα είναι και ο τελικός αριθμός.
H χρηματοδότηση ούτως ή άλλως υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε το 2009 και στο ΕΜΠΑΕ 2006-2010 προβλέπονταν κονδύλια ύψους 500 εκατ. ευρώ ενώ στο ΕΜΠΑΕ 2011-2015 το κονδύλι έφθανε τα 1,7 δισ. ευρώ. Τον Νοέμβριο του 2008 το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την έναρξη διαπραγματεύσεων σε διακρατικό επίπεδο με τη γαλλική κυβέρνηση με αντικείμενο την απόκτηση από την DCNS 4+2 σκαφών FREMM (Frégates Européennes Multi-Missions) για την κάλυψη της ανωτέρω ανάγκης.
Οι προδιαγραφές του ΠΝ περιγράφουν ένα σκάφος μεγάλου εκτοπίσματος 6.000 τόνων με υψηλή διαθεσιμότητα, εναλλαξιμότητα και επιβιωσιμότητα που έχει τη δυνατότητα εντοπισμού αεροσκαφών σε εμβέλεια 200 χλμ., βλημάτων σε εμβέλεια 20 χλμ. ή αεροσκαφών με χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας -χωρίς να προσδιορίζει συγκεκριμένη διατομή ραντάρ- σε εμβέλεια 70 χλμ. Θα πρέπει να παρέχει αυτόματη διαχείριση 150 στόχων και αντιμετώπιση απειλών σε εμβέλεια μεγαλύτερη των 90 χλμ. με 12 βλήματα στον αέρα που θα βάλουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Προβλέπεται επίσης η χρήση βλημάτων άμυνας σημείου με εμβέλεια 18 χλμ.
Το σκάφος θα πρέπει να διαθέτει VLS εκτοξευτή με 32 θέσεις εκτόξευσης, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 24 θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από βλήματα «άμυνας περιοχής» ή ισάριθμα βλήματα «άμυνας σημείου». «άμυνας σημείου».
Επιπλέον προσδιορίζει την ύπαρξη των οκτώ υπόλοιπων θέσεων εκτόξευσης για «οκτώ Κ/Β τύπου cruise» χωρίς να προσδιορίζει άλλα χαρακτηριστικά, «φωτογραφίζοντας» ωστόσο τα βλήματα Scalp Naval. Η προδιαγραφή περιγράφει και άλλα «αυτονόητα στοιχεία» (βλήματα επιφανείας-επιφανείας με εμβέλεια 110 χλμ., ζεύξεις Link 11/22/16, Ε/Π μεγέθους S-70B κ.α.) που δεν χρήζουν αξιολόγησης στο παρόν άρθρο.
Η προδιαγραφή δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες για το συγκρότημα των αισθητήρων (π.χ. ύπαρξη ραντάρ Volume Search Radar-VSR) και αγνοεί πλήρως την απειλή από TBM. Η ελάχιστη εμβέλεια εντοπισμού για «αεροσκάφη» περιορίζεται στα 200 χλμ. χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στη διατομή του ραντάρ (Radar Cross Section) ή το προφίλ πτήσης.
Ορισμένες αναφορές στη μέγιστη εμβέλεια εντοπισμού ή «ενόργανη εμβέλεια» (instrumented range) για ένα ραντάρ είναι συνήθως παραπλανητικές καθώς επιτυγχάνονται σε άκρως ευνοϊκές συνθήκες (μεγάλος ύψος πτήσης κ.ά.) και για στόχους με μεγάλο RCS. Πρακτικά, τα περισσότερα ναυτικά ραντάρ εναέριας επιτήρησης παρέχουν εμβέλεια εντοπισμού 200 χλμ. για «αεροσκάφη», συνεπώς η «προδιαγραφή» έχει ως σκοπό να μην αποκλείσει κανέναν διεκδικητή!
Υπενθυμίζεται ότι στο Herakles αποδίδεται εμβέλεια 200 χλμ. για μαχητικά αεροσκάφη αν και ορισμένες πηγές αποδίδουν στο ραντάρ μέγιστη εμβέλεια 150 χλμ. για μαχητικά με περιορισμένο RCS όπως το F-16C. Στην πραγματικότητα, οι προδιαγραφές περιγράφουν μάλλον μία Φ/Γ γενικής χρήσης με αυξημένες δυνατότητες παρά μία Φ/Γ με διευρυμένες δυνατότητες Διοίκησης και Ελέχγου (C2) και Άμυνας Περιοχής (Area Defense).
Η «άμυνα περιοχής» και τα ραντάρ
Η απόκτηση σκαφών με δυνατότητα χρήσης αντιαεροπορικών βλημάτων «Άμυνας Περιοχής» κρίνεται ως επιβεβλη- μένη τόσο για την αυτοπροστασία του ιδίου του σκάφους όσο και της δύναμης που συνοδεύει:
>Τα αεροσκάφη ναυτικής κρούσης δεν απαιτείται πλέον να υπερίπτανται των σκαφών επιφανείας για την άφεση των όπλων τους αλλά χάρις στα βλήματα Standoff έχουν τη δυνατότητα να τα απειλήσουν σε εμβέλεια μεγαλύτερη των 90 χλμ.
> Η δυνατότητα «Άμυνας Περιοχής» δίνει στον αμυνόμενο την ευκαιρία να εκτελέσει πολλαπλές εμπλοκές, δηλαδή να έχει την ευκαιρία κατάρριψης του ιδίου στόχου περισσότερες από μία φορά. Όσο μεγαλύτερη είναι η μέγιστη εμβέλεια του βλήματος επιφανείας-αέρος και η ταχύ- τητά του, τόσο αυξάνεται ο αριθμός των δυνατών εμπλοκών.
> Παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας «Διαστρωματωμένης Άμυνας» (Layered Defense) με τα οφέλη που έχουν περιγραφεί σε προηγούμενο άρθρο μας («Σ», Νοέμβριος 2009).
> Τα ναυτικά βλήματα επιφανείας- επιφανείας παρέχουν πλέον εντυπωσιακές επιδόσεις εμβέλειας που προσεγγίζουν ή και υπερβαίνουν τα 200 χλμ. Τα βλήματα άμυνας περιοχής μπορούν να προσφέρουν και σε αυτόν τον τομέα.
> Η εξέλιξη της τεχνολογίας των ραντάρ διάταξης φάσης PAR (Phased Array Radar) επιτρέπει πλέον την ιχνηλάτηση μεγάλου αριθμού στόχων, ενώ συνεχίζεται η έρευνα.
Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ
 
Also schöne Bilder !

was aber noch viel Interessanter ist für mich.....sind die Waffen die Griechneland unter Verschluss hat weil Sie nicht aus der Nato kommen...

ich war 1996 in der Armee...sollte eine Offizierslaufbahn einshlagen wie mein Vater...
habe ich aus persönlichen Gründen nicht gemacht...

ich kann dir versprechen das die Waffen die versteckt sind unterhalb der Erdoberfläche und in den Munitionslagern die angeblich voller G3 sind oder FN Gewehre was ganz anderes verbergen..
kann dir leider nicht mehr sagen....

aber es sind keine westlichen Waffen....und das ist auch gut so...

denn im Kriegsfall wären Sie von den Amis kontrollierbar oder zumindest zu sehen....

also total sinnlos wenn man im Kriegsfall schnell einen Krieg beenden möchte....

Gruß
 
Zurück
Oben