Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

JSO "Crvene Beretke" im Iraq

Viva_La_Pita

Gesperrt
Prekaljeni srpski specijalci i dalje traženi
zs093004_1_1.jpg

PREKALJENI SRPSKI SPECIJALCI I DALJE TRAŽENI

"BERETKE" U IRAČKOM KOTLU

• Nekadašnji pripadnici JSO-a čuvaju značajne ličnosti i naftna polja u Iraku za platu od 8.000 dolara mesečno • Plaćeničke agencije unosan biznis


Donedavno su to radili pripadnici američke i britanske vojske, ali su zbog situacije da im marinci otkazuju poslušnost i prelaze u plaćenije, privatne firme za obezbeđenje, Amerikanci doneli poseban zakon koji sprečava napuštanje vojske u toj situaciji.
Kako za "Vesti" tvrde pripadnici Protivterorističke jedinice Žandarmerije MUP-a Srbije, koju čine uglavnom nekadašnji komandosi rasformirane Jedinice za specijalne operacije, u Irak je do sada otišlo nekoliko grupa srpskih specijalaca, motivisanih, pre svega, izuzetnim zaradama.
- Otišle se one kolege koje su i ranije bile životno zainteresovane da unovče svoje bogato ratno iskustvo u regionima gde se to dobro plaća. Sve do hapšenja pukovnika Brankovića u Sofiji, po Interpolovoj optužbi za ratne zločine, većina je bila spremna da pođe sa bivšim komandantom Žandarmerije Goranom Radosavljevićem Gurijem u Dubai, u Ujedinjene Arapske Emirate. Posle privođenja pukovnika Čedomira Brankovića mnogi su bili uplašeni, da i njih odmah po prelasku granice čekaju lisice i aktiviranje poternica. Zbog toga su svi poslovi oko prebacivanja naših ljudi privremeno stali - objašnjava sagovornik "Vesti".

Sarajevska veza

Na pitanje "Vesti" odakle "sarajevska veza" u čitavoj priči, naš sagovornik kaže da je u pitanju "treća ruka".
- Kompletan prostor privatnog obezbeđenja u Iraku pokrivaju tri velike kompanije - dve britanske i jedna američka i nemoguće im je uzeti ugovor. Radi se za platu od 13.000 dolara, a ne za osam hiljada, ali svoj deo "kolača" uzinaju, kako ih mi zovemo "podizvođači", a to su uglavnom firme iz Istočne Evrope koje kontrolišu bivši agenti i obaveštajci.



Zainteresovanost mnogih krugova na Zapadu za bivše JSO-ovce, međutim, nije jenjavala.
- Većina je bila nezadovoljna statusom u Žandarmeriji, tako da niko nije ni krio da traži povoljne angažmane na Zapadu. Uspostavljeni su kontakti sa mnogim plaćeničkim agencijama, ali i u tom biznisu vlada pravo šarenilo. Ima ozbiljnih i odgovornih agencija koje pružaju razumne uslove, ali ima i rizičnih firmi, koje prave klasične "plaćeničke vojske" i angažuju "pse rata" na najkrvavijim stratištima u Iraku - objašnjava naš izvor.
On dodaje da u Iraku nema tridesetak Srba, kako agencije navode, već više od stotinu i čine ih borci iz različitih specijalnih formacija iz Krajine, Srpske, Srbije...

"Navlače mržnju na Srbiju"

Ne podržavaju, međutim, sve "crvene beretke" odlazak svoje "ratne braće" u Irak. Mnogi osuđuju angažovanje u službi okupacionih snaga.
- Svaki Srbin koji za pare odlazi u inostranstvo da se bori za nekog pojedinca ili grupu hteo to ili ne, postaje pas rata. Čuvanje objekata i lica je vid obezbeđenja i zaštite, odnosno oblik borbenog dejstva. Takav Srbin koji odlazi u novi rat može navući mržnju tamošnjeg stanovništva na državu Srbiju kao teritoriju i na građane Srbije bez obzira gde se nalazili. Nama to nije potrebno. Svaki građanin u Srbiji mora jasno i glasno osuditi odlazak bilo kojeg građanina Srbije da se za pare bori za pojedinca i grupu izvan svoje otadžbine. Srbiji i Srbima valjda je dosta ratovanja. Pojedinci, bez obzira u kakvom svojstvu odlaze za šaku dolara u inostranstvo u tamošnji oružani sukob, nanose golemu štetu Srbiji. NJihov odlazak ne može se pravdati nikakvim socijalnim i sličnim razlozima - obrazlaže svoj stav jedan od bivših pripadnika JSO-a.
Vodeće svetske agencije prenele su vesti o nekadašnjim srpskim "crvenim beretkama" koje, za potrebe američkih okupacionih vlasti, čuvaju značajne ličnosti i naftna polja u Iraku. Agencija UPI prenosi vesti da trideset momaka iz Srbije, uglavnom bivših pripadnika Jedinice za specijalne operacije i nekadašnjih članova Specijalne antiterorističke jedinice, već nekoliko meseci u Iraku obezbeđuje objekte i ljude, za platu od 8.000 dolara mesečno.
Navodi se da se regrutacija obavlja preko "jedne sarajevske agencije za obezbeđenje, koja ih angažuje preko čoveka u Beogradu, bivšeg oficira Specijalne antiterorističke jedinice i radnika Državne bezbednosti Srbije."
Bivši specijalci u Srbiji u Iraku obezbeđuju uglavnom naftna polja, neke Vladine zgrade, objekte stranih predstavništava i stručnjake raznih firmi, pre svega inženjere iz Nemačke i Velike Britanije.



Kurze Übersetzung:
Mitglieder der ehemeligen Serbischen Spezialeinheit JSO deren kommandant Milorad Ulemek war.
Wurden im Iraq angasiert um Ölfelder und Wichtige Personen zu schützen die Männer bekommen einen Sold von 8.000$ pro Monat.
 
Gestern noch bombardiert worden von den Amis und heute für sie in den Krieg ziehen.

Verstehe einer die Serben. ^^
 
Gestern noch bombardiert worden von den Amis und heute für sie in den Krieg ziehen.

Verstehe einer die Serben. ^^

Sie haben sich bis jetzt immer stark geszeigt und wollten schwäche keineswegs zeigen (immer wieder diese Siegesbilder der Stärke währdend der Kriegen und Konflikten). Während die anderen in der Opferrolle waren und sich bei den Amis einschleimten. Und die Serben haben sich sogar gegen Amerika gestellt.

Tja... Das war eindeutig der falsche Weg der Serben. Die haben damit alles verloren. Die anderen waren clever, die Serben dumm. Nun haben sie es kappiert und wollen das gleiche tun (so gut es geht, und wenn's nicht zu spät ist). ;)
 
albanien wird baldf auch soldaten in den libanon schicken sie sind im moment in verhandlungen mit sden libanos stand gestern in der zeiung ZERI gedacht sind etwa 110 soldaten

womit dann 435 albanische soldaten an kriesen missionen teilnehmen würden
 
Zurück
Oben