Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Neues Dinamo-Stadion

  • Ersteller cro_Kralj_Zvonimir
  • Erstellt am
C

cro_Kralj_Zvonimir

Guest
Novi Dinamov stadion: Plavi vulkan
Pišu: Boba Blašković, Ante Milković
Foto: Ankica Vrdoljak/Cropix

projekt1.jpg


Gradnji novog stadiona u Maksimiru na referendumu će se suprotstaviti Plavi vulkan arhitekta Hrvoja Njirića

ZAGREB - Arhitekt Hrvoje Njirić proglašen je u srijedu pobjednikom natječaja za novi stadion na Kajzerici, koji će se Zagrepčanima za mjesec dana na referendumu ponuditi kao alternativa gradnji novog stadiona u Maksimiru. Ako se građani odluče za Kajzericu, Zagreb će dobiti Plavi vulkan koji će prema mišljenju stručnjaka biti nova ikona Zagreba.

Nakon tjedan dana ocjenjivanja 18 pristiglih radova, stručni se žiri jednoglasno odlučio za Plavi vulkan
Originalna forma u
obliku vulkana, visina
40-ak metara

Njirićev rad, koji je po originalnoj formi i jakom arhitektonskom identitetu odmah iskočio od ostalih.

- Njirićev rad izraz je izuzetno moćne arhitekture koja se uzdiže iz tla kao artificijelno vulkansko brdo te na futuristički način zatvara gledalište i stvara neponovljivu i nikad viđenu formu. Ako bude realiziran, postat će novi simbol Zagreba koji će promijeniti siluetu grada koja će u obliku vulkana dominirati njegovom vizurom - rekao je Marijan Hržić, predsjednik žirija.

Cijena još nepoznata

Gradnjom takvog stadiona Zagreb bi, kaže Hržić, mogao postati destinacija koja će poput sydneyjske opere u grad privlačiti brojne turiste.

- Riječ je o sportskoj katedrali prepunoj novih tehnoloških rješenja poput krova nad kojim će kao zeppelin lebdjeti ogroman balon pun helija. Zbog polifunkcionalnosti balona, stadion će moći biti zatvorena dvorana ili otvorena sportska arena - pohvalio je Njirićev rad predsjednik žirija.

28.wide.jpg


Hrvoje Njirić zadovoljan je što je, kao vatreni navijač Dinama, dobio priliku da projektira novi stadion. - Na lebdećem krovu iz daljine bi se mogao vidjeti rezultat - rekao je Njirić koji je za pobjedu na natječaju dobio nagradu od 140.000 kuna.

Zagrebački pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo, koji je također bio član stručnog žirija, objasnio je da će Poglavarstvo pobjednički rad predati trima konzorcijima koji bi trebali izraditi troškovnik. Riječ je o Alpine bau, Max Bögl-Tehnobetonu te domaćem konzorciju IGH-Konstruktor-Zagrebmontaža, koji su Gradu već dali ponude za novi stadion u Maksimiru.

Referendum za mjesec dana

Nakon izrade troškovnika za Kajzericu, čelnici Zagreba trebali bi krenuti s pripremanjem nekoliko milijuna kuna vrijednog referenduma čije se raspisivanje očekuje početkom lipnja. Na referendumu će Zagrepčanima biti ponuđena lokacija, projekt i cijena svakog stadiona. Podsjetimo, dosad je u obnavljanje postojećeg u Maksimiru “ulupano” više od pola milijarde kuna.


25.jpg

Drugonagrađeni rad Branka Kincla

27.jpg

Treća nagrada ide Borisu Magašu, autoru Poljuda

Prva utakmica 2012.

Ako na referendumu najviše glasova dobije Maksimir, bit će potrebno sagraditi manji zamjenski stadion, također na Kajzerici, na kojem bi Dinamo igrao dok se gradi novi u Maksimiru. To znači da bi se 2009. prvo počeo graditi zamjenski stadion na Kajzerici koji bi trebao biti gotov 2011. Tek će tada početi rušenje stadiona u Maksimiru pa gradnja novog, koja bi trebala završiti 2014.

24.wide.jpg


Prema ponudi Alpine bau, koja je najdalje stigla u pregovorima s Gradom, gradnja stadiona u Maksimiru koštala bi 240 milijuna eura, zamjenski stadion na Kajzerici 100 milijuna eura, a atletska staza na Sveticama 80 milijuna eura, što ukupno iznosi oko 420 milijuna eura, bez cijene rušenja starog stadiona. Ako bi se građani odlučili za Plavi vulkan, onda bi se već 2009. na Kajzerici počeo graditi novi stadion, što znači da bi Dinamo prvu utakmicu mogao igrati 2012. godine.

http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dan...5,2,,118008.jl
 
OMG............ das ist einer der hässlichsten Satdein die ich jeh gesehen habe hoffetnlch bleibt den Jungs von BBB das Maksmir das is ja grässlich xD

naja an die Marakana der Zvezda kommen sie nie ran :hotsun:

ZVEZDA IZNAD SVEGA !!!!!
 
Zurück
Oben