Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Gesunde griechische Küche

Für mich ist es nicht gesund, da immer wenn ich griechisch essen gehe, viel zu viel Fleisch esse, weil das so gewürzt ist dass es so verdammt gut schmeckt.

Da esse ich dann auch alle Fleischsorten weil durch die Gewürze schmecken die so gut und ich kann auch keinen Unterscheid feststellen ob Schwein, Rind, Lamm oder Pute und dadurch nehme ich viel an Gewicht zu.
 
Σήμερα στο Πόντο έτρωγαν χαψία. Η συνταγή της ημέρας

Οι νοικοκυρές στον Πόντο σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, έφτιαχναν χαψία. Χαψία λέμε στην ποντιακή, τον γαύρο. Χαψία τούφα η συνταγή της ημέρας.

Τα κάλαντα της Κυριακής των Βαΐων στον Πόντο και η αναφορά στα χαψία:

Βάια βάια το βαϊ,
τρώμε οψάρα και χαμψίν
και τ' απάν την Κερεκήν
τρώμε βούτορον, τυρίν

Η λέξη τούφα, που προέρχεται απ’ το αρχαίο ουσιαστικό τύφος, σημαίνει ατμός υγρού που βράζει. Τα χαψία τούφα καταναλώνονται, συνήθως, τους φθινοπωρινούς μήνες.

Χαψί για τους Πόντιους ήταν το δημοφιλέστερο ψάρι στον Πόντο. Ένα είδος γαύρου που βρίσκεται σε αφθονία στην Μαύρη Θάλασσα. Ειδικά από το Νοέμβριο έως και τις αρχές Μαρτίου αλίευαν τόνους χαψία. Ένα μέρος τους το έτρωγαν φρέσκο κι ένα μέρος τους το πάστωναν.

Λέγεται ότι τα χαψία που περίσσευαν τα χρησιμοποιούσαν ως λίπασμα για τα χωράφια. Έτσι τα Χαψία (κυρίως στους παραθαλάσσιους οικισμούς του Πόντου) δεν έλειπαν ποτέ από τη ζωή τους.
Pontos-News.GR | ?????? ??? ????? ??????? ?????. ? ??????? ??? ??????
 

Anhänge

  • xapsia_701995211.jpg
    xapsia_701995211.jpg
    38,3 KB · Aufrufe: 104
Ποντιακό πρασοτήγανο με σουλγούν

Υλικά:
3 μεγάλα πράσα

3 αυγά

3 κ.σ. γάλα

100 γρ σουλγούν* σε κύβους

λίγο αλεύρι

λάδι για το τηγάνισμα

αλάτι πιπέρι

λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος

*Το σουλγούν είναι σκληρό αγελαδινό τυρί σε κυλινδρικό σχήμα. Θα το βρείτε σε καταστήματα με ποντιακά προϊόντα

Εκτέλεση:

Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες τα αλατίζουμε και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.

Τοποθετούμε το τηγάνι στη φωτιά και ρίχνουμε λίγο λάδι. Πασπαλίζουμε τα πράσα με λίγο αλεύρι και τα ρίχνουμε στο τηγάνι να μαραθούν. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, αλατοπιπερώνουμε και τα ρίχνουμε πάνω στα πράσα. Πριν αρχίσει να πήζει προσθέτουμε και το σουλγούν.
Pontos-News.GR | ???????? ??????????? ?? ????????
 

Anhänge

  • omeleta_me_prasa_372574015.jpg
    omeleta_me_prasa_372574015.jpg
    48,6 KB · Aufrufe: 92
Σήμερα στο Πόντο έτρωγαν χαψία. Η συνταγή της ημέρας

Οι νοικοκυρές στον Πόντο σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, έφτιαχναν χαψία. Χαψία λέμε στην ποντιακή, τον γαύρο. Χαψία τούφα η συνταγή της ημέρας.

Τα κάλαντα της Κυριακής των Βαΐων στον Πόντο και η αναφορά στα χαψία:

Βάια βάια το βαϊ,
τρώμε οψάρα και χαμψίν
και τ' απάν την Κερεκήν
τρώμε βούτορον, τυρίν

Η λέξη τούφα, που προέρχεται απ’ το αρχαίο ουσιαστικό τύφος, σημαίνει ατμός υγρού που βράζει. Τα χαψία τούφα καταναλώνονται, συνήθως, τους φθινοπωρινούς μήνες.

Χαψί για τους Πόντιους ήταν το δημοφιλέστερο ψάρι στον Πόντο. Ένα είδος γαύρου που βρίσκεται σε αφθονία στην Μαύρη Θάλασσα. Ειδικά από το Νοέμβριο έως και τις αρχές Μαρτίου αλίευαν τόνους χαψία. Ένα μέρος τους το έτρωγαν φρέσκο κι ένα μέρος τους το πάστωναν.

Λέγεται ότι τα χαψία που περίσσευαν τα χρησιμοποιούσαν ως λίπασμα για τα χωράφια. Έτσι τα Χαψία (κυρίως στους παραθαλάσσιους οικισμούς του Πόντου) δεν έλειπαν ποτέ από τη ζωή τους.
Pontos-News.GR | ?????? ??? ????? ??????? ?????. ? ??????? ??? ??????

Sind das Fische?
 
Ist das nicht Gavros, oder auf Türkisch Hamsi?

Heraclius

Ja

Es gibt sogar Lieder über diese Fische, von unseren Vorfahren

????? ???????? ??????? (Hamsi koydum tavaya) - YouTube

Η μελωδία και το τραγούδι ήταν πολύ αγαπητό σε όλο τον παραλιακό Πόντο (Πάφρα, Σαμψούντα, Ορντού κλπ).
Από τις φωτογραφίες, οι δύο πρώτες προέρχονται από την Σαμψούντα, και οι υπόλοιπες εικονίζουν Έλληνες Παφραίους.
Τραγουδούν γυναίκες από την Μπάφρα Ιωαννίνων.
 
gesunde-ernaehrung-fisch-gemuese-gesunde-oele-wer-seinen-speiseplan-so-gestaltet-tut-auch-seinem-gehirn-etwas-gutes-.jpg
 
Da staunt der Balkaner, für mich etwas total Neues:

donkey-milk1.png


Donkey Milk from Nigrita — More Expensive than Champagne -

Donkeys are the most misunderstood, yet patient and humble animals in the world. Their milk costs more than French champagne, it is as beneficial as breast milk and it is expected to bring great profits to anyone who invests in it.
Nobody would believe that this neglected animal which first appeared around 3000 BC in Africa, would be a great source of profit for people who rear them.

A donkey farm located near the town of Nigrita in Greece and owned by Diogenis Papliakas, rears around 300 donkeys, 200 of which are female. “Our farm may be one of the largest donkey farms in Greece,” he stated with pride during an interview, recalling his childhood when at the age of 10 he acquired his first two donkeys.

“I loved donkeys since I was a child. They kept me company when I used to work in the fields with my father,” he said. After a few years, he had more than 10 donkeys and his farm started growing but without any profit at first.
Almost 15 years ago, a survey conducted by the Laboratory of Animal Husbandry of the Veterinary School in Thessaloniki, led professor Giorgos Arsenios at Papliakas’ farm.

“The information and encouragement that Mr. Arsenios gave me, led me to seriously consider breeding the donkeys and create a farm of European standards.”

Donkey milk is currently available in the retail market but has not yet become available in supermarkets. It is sold for 50 euros per liter, while its processing results in various other products such as cheese, food supplements, cleansers, moisturizers, anti-aging soaps, sweets and liqueurs.

Zur Ortskunde:
Nigrita ist eine kleine Stadt im Osten Makedoniens.
Musikalisch ist sie berühmt geworden durch das Lied GERAKINA, die schönste Frau jener zeit besingend.
Auch kommt der inzwischen verstorbene und sehr berühmte Sänger Stratos DIONISIOU aus Nigrita.

Original makedonisches Liedgut
(nat. in makedonischer Sprache, die HIER seit ca. 3000 Jahren gesprochen wird)
GERAKINA, ΓΕΡΑΚΙΝΑ
Um diese Inhalte anzuzeigen, benötigen wir die Zustimmung zum Setzen von Drittanbieter-Cookies.
Für weitere Informationen siehe die Seite Verwendung von Cookies.


- See more at: Donkey Milk from Nigrita -- More Expensive than Champagne | GreekReporter.com





 
Zurück
Oben