Vuk_Karadzic
Vino
Od stalnog dopisnika: SARAJEVO
IAKO je komandant Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine general Atif Dudaković izjavio da niko nikada nije izdao naređenje u suprotnosti sa Ženevskom konvencijom, "Novosti" su u ponedeljak došle do ekskluzivnih video-snimaka na kojima se jasno vidi i čuje kako baš on naređuje paljenje srpskih sela u okolini Bosanskog Petrovca i Sanskog Mosta.
Na snimcima se, osim Dudakovićevih naređenja, vidi da je za vreme rata u BiH vojska Republike Hrvatske dejstvovala u BiH. Zabeležen je susret oficira ABiH i hrvatske vojske. Do susreta je došlo u Bosanskom Petrovcu ispred kafane "Milošev konak" za vreme akcije «Oluja», a od hrvatskih oficira lako je prepoznati generala Ljubu Ćesića Rojsa.
Potom se vidi muslimanska vojska kojom komaduje Dudaković na saobraćajnici pored koje gore traktorske prikolice i kamioni, iz čega se može zaključiti da je snimku prethodio napad na prognaničku kolonu. Sledi kadar u kojem general gleda kako na nekoliko kilometara gori srpsko selu.
Dudaković: - To prva pali ili sedamn'esta?!
Vojnik iza kamere: - To dole pali...
Dudaković: - Neka pali sve odreda!
Vrlo kvalitetni snimci prikazuju pripadnike Armije BiH kako se nalaze u srpskim selima, koja većinom gore. U jednom zaseoku na ulasku u Petrovac, Dudaković se obraća vojnicima:
- Ovde moramo naći tenk, i samo zbog njega sam došao.
Onda general Dudaković izdaje naređenja:
- Pali, pali! Samo pali!...
U sledećem kadru se vidi general ABiH ispred kuće u plamenu. Potom izdaje naređenja svojim jedinicama. Na improvizovanom postolju stoji karta prema kojoj Dudaković izdaje naređenja.
Dudaković:
- Ova da ide prema Mrkonjić Gradu i ima zadatak da uđe u Čađavicu. Iz Čađavice ide prema Sitnici i ovo ti je Manjača. Vidiš... Ovo ti je Manjača ovde (pokazuje na karti). Ti... 510. ide ovuda. 517. ide na Bronzani majdan i ti si između 501. i 510. Ideš polako. Organizuješ pozadinu. Imaš Vojnu policiju u Ključu, ideš desnom obalom reke. Daj mi kartu.
Snimanje je prekinuto dok nije doneta nova karta. Potom Dudaković nastavlja da daje uputstva i naređenja:
- Dinković je već tu. Ovi su već sišli dole. Amirovo selo sam već naredio da se popali! Znači, ti se meni razmesti u Ključu i analiziraj.
Potom se vide vojnici ispred zapaljene kuće na ulasku u Sanski Most. Dijalog vode vojnici i pitaju zašto ne slikaju sa fotoaparatom istorijske trenutke. Jedan objašnjava da mu je neko bacio aparat i sve ostalo iz vozila, ali objašnjava da će novu opremu dobiti kad uđu u Banjaluku.
Na kraju snimka ponovo Dudaković, sa pletenom kapom na glavi i "motorolom" u ruci na stotinak metara od sela u plamenu.
Dudaković: - Vojna policija u svoje vozilo (pokazuje antenom "motorole"). Tamo, i sve smakni!
Vojnik iza kamere:
- Sve je srpsko, sve je pod vatrom.
General potom razgovara s oficirom koji mu objašnjava:
- Put vodi onde u ono selo. Ja ne znam jesu li oni napravili neki novi put gore, preko Muloža?
Dudaković: - Ti bi faktički trebao poslati jednu četu da to...
Oficir: - Mora da se obezbedi bok.
Dudaković: - Ma, da se popali, i tamo ih više neće biti nikad!
ANTON NIKIFOROV ZA "NOVOSTI" O SNIMKU ZLOČINA NAD SRBIMA U “OLUJI”
PRAVA LICA ZLOČINACA
ZAMENIK republičkog tužioca za ratne zločine Dragoljub Stanković i istražni sudija Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Miroslav Alimpić doputovali su u ponedeljak u Hag kako bi tužilaštvu Haškog tribunala predali snimak na kome su zabeleženi zločini nad Srbima tokom hrvatske operacije “Oluja”.
Kako je “Novostima” potvrdio portparol i savetnik glavnog tužioca Karle del Ponte, Anton Nikiforov, tužilaštvo će pogledati snimak i preduzeti sve što može kako bi se taj slučaj procesuirao.
- To zaista treba istražiti. Jer, vide se maltretiranja i ubijanja civila. Postoje i jasni snimci lica nekih od vojnika. Mi ćemo biti uključeni u tom pogledu što ćemo komunicirati sa bosanskim i hrvatskim tužiocima Marinkom Jurčevićem i Mladenom Bajićem.
* Može li tužilaštvo još nešto da uradi po tom pitanju?
- Izgleda dosta jasno da su većinu loših stvari napravile “Hamze” iz Petog korpusa bosanskih snaga. Oni se u jednom trenutku sastaju sa hrvatskim jedinicama, a na jednom rukavu vojnika vide se “crne mambe”. Jasno je da se to dogodilo negde na granici te dve države i izgleda da su u to uključene i dve jedinice.
Nadležni moraju da nađu način da ispitaju sve ljude koji su u tom trenutku bili u tom regionu i koji su nešto videli. A mi ćemo pomoći u svemu što možemo - ekspertizom i ako imamo dokumenta oko lanca zapovedanja i svega ostalog.
Naravno, mi to ne možemo sami da istražujemo, jer je istražni mandat istekao.
E. RADOSAVLJEVIĆ
BORIS TADIĆ:
OČEKUJEM REAKCIJU
- OČEKUJEM da će hrvatske nadležne službe preduzeti sve što je u njihovoj odgovornosti posle snimaka koje smo videli poslednjih dana o ratnim zločinima nad Srbima tokom akcije "Oluja" - rekao je u ponedeljak predsednik Srbije Boris Tadić na konferenciji za novinare.
- Očekujem da svi predstavnici hrvatske države daju najveći mogući značaj pitanju osude ratnih zločina. Moj stav je tu apsolutno principijelan: očekujem i zahtevam od svih političkih struktura, ne samo iz Srbije, već i iz regionalnih država, da rade na osudi ratnih zločina, i to je jedina pretpostavka uspostavljanja normalnih i prijateljskih odnosa među zemljama u regionu. Već dve godine vodim dijalog sa svojim kolegama kada je ovo pitanje na dnevnom redu, i tu ne može biti nikakvog kompromisa.
DRAGAN ČAVIĆ
POKLAPANJE
PREDSEDNIK Republike Srpske Dragan Čavić smatra da se prikazivanje video-snimaka o zločinima nad Srbima u akciji "Oluja", u kojima su učestvovali pripadnici Armije BiH i Hrvatske vojske, poklapa s inicijativom hrvatskog premijera Iva Sanadera o održavanju međunarodne konferencije o BiH.
http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=3&status=jedna&vest=92379&datum=2006-08-07
Es geht darum das einer der Hoch dekorietesten Offiziere der BiH daran beteidigt war serbische Dörfer nieder zu brennen. Ebenso die Zusammenarbeit der Armee Kroatiens und der Föderation BiH.