HRVATSKA U POLUFINALU DAVISOVOG KUPA
Čilić: Igrao sam kao u transu, jurišamo na finale!
Kakav trijumf! Hrvatska će po drugi put u povijesti igrati u polufinalu Svjetske skupine Davisova kupa. Ključni je poen našoj vrsti, drugi ovog vikenda, donio Marin Čilić.
Autor:
Mario Kuss
13.07.2009 08:41
zadnja izmjena: 13.07.2009 10:44
Marin Čilić slavi pobjedu nad Blakeom (Foto: Igor Kralj/24sata)
Prvi hrvatski reket odigrao je jučer u velikom stilu - James Blake, koji je svladao Marina u dva prethodna susreta ne izgubivši niti seta (Bangkok 2006., Australian Open 2008.), ovog puta nije imao nikakvih rješenja za nadahnutog Međugorca.
Bilo je 6:3, 6:3, 4:6, 6:2 za Marina. Unatoč tome što je priču mogao lako završiti u tri seta (Marin je kod vodstva od 4:3 u trećem setu propustio realizirati pet break-lopti koje bi ga dovele do servisa za pobjedu), dojma smo da je američka klupa vrlo brzo postala svjesna da Blake u ovom dvoboju nije imao nikakvih izgleda i da će družina Patricka McEnroea po treći uzastopni put (Zagreb 2003., Carson 2005.) doživjeti poraz od hrvatskih tenisača.
- Igrao sam kao u transu, ovo je moj najbolji meč za reprezentaciju. U Davisovu kupu ima i niz sitnica koje stavljaju pritisak na tvoja leđa. Ja sam to iskusio u petak kada sam uz dosta lošiju igru ipak nekako pronašao put do pobjede.
- Protiv Blakea mi je bilo 50 posto lakše igrati, igrao sam konstantno dobro sva četiri seta. Malo sam sve zakomplicirao u tom trećem setu, no u četvrtom sam setu ponovo odigrao na najvišoj razini - kaže Marin i nastavlja:
- Cijeli sam meč stalno pritiskao, bio na pragu toga da ga breaknem u svakom gemu. Nažalost, ne može u cijelom meču biti ‘kako Bog zapovijeda’, uvijek se dogode trenuci u kojima pada koncentracija. Inače, jako sam zadovoljan kako sam vraćao servis, istrčavao lopte.
- Osjećao sam se fizički jako dobro, naporan meč u petak nije na meni ostavio traga.
Slabiji postotak prvog servisa?
- Na treninzima ide super, no u mečevima želim jače puknuti servis i onda ga ne kontroliram najbolje. No, to je sigurno dio moje igre na kojem radim i želim ga poboljšati kako bih se u budućnosti mogao nositi i s najboljima - rekao je Marin.
Poreč se tako drugi put zaredom (Čile) pokazao kao sretno mjesto za našu Davis cup reprezentaciju koja će od 18. do 20. rujna po treći put zaredom u 2009. ponovo igrati na domaćem terenu, ovog puta će veliku završnicu tražiti protiv Češke.
- Bit će to još jedan veliki spektakl, ponovno kod kuće. Češka ima odličnu reprezentaciju koju predvode Tomas Berdych i Radek Štepanek. Njih dvojica čine i odličan par. Igrao sam jednom protiv Štepaneka, pobijedio sam ga ove godine na zemlji Roland Garrosa.
- Imao sam osjećaj da mu bolje leže brže podloge. S Berdychom nisam igrao, no Karlo mi kaže da ga redovito pobjeđuje. U svakom slučaju, Češka je daleko bolji izbor od Argentine jer bismo u tom slučaju morali na jako teško gostovanje. Mislim da smo u prednosti. Moramo dobro razmisliti na kojoj će se podlozi igrati, svakako moramo gledati svoje prednosti - smatra Čilić i zaključuje:
- Naravno, treba vidjeti što će se do tada dogoditi, kakva će biti situacija s Marijom (Ančić nap.a.). S njim, Karlom i sa mnom imamo trojicu podjednakih igrača što je velika stvar za reprezentaciju.
Ljubičić?
- Ljubo se oprostio od reprezentacije, to je njegova odluka koju poštujem, znam da nastupi u Davisovu kupu oduzimaju jako puno energije i nakon toga je potreban regeneracija od sedam do 10 dana. Svi bismo željeli da se vrati u sastav, no nisam siguran da će se predomisliti...