LjepaTanja
Pivo
Wie soll ich das bitte definieren? Was ist das denn bitte für ein schlechtes Kommentar?
zeig mir doch mal ein Zitat, aus einem BUch oder sowas
Josip Broz KomunjaraDie drei größten Kroaten aller Zeiten:
1. Josip
2. Broz
3. Tito
Die drei größten Slowenen aller Zeiten:
1. Josip
2. Broz
3. Tito
Die drei größten Jugoslawen aller Zeiten:
1. Josip
2. Broz
3. Tito
Die drei größten Serben aller Zeiten:
1. Josip
2. Broz
3. Tito
belassen wir es bei Serbokroate.
Wenn ich als Kroatin jetzt z.B sagen würde ich fühle mich wie ein Türkin nur weil ich da geboren wurde, soll das dann heißen, dass ich eine bin? Niemals meiner Meinung nach ist man das was seine Eltern sind.
schreib ich etwa chinesich? ich weiß nicht mehr welche doku das war, wie gesagt es gibt zahlreiche dokus über sein leben, da kann ich der jetzt nicht 100% genau sagen welche, du kannst ja auch selbst suchen, oder warten bis ich mal darauf stosse, und es dir zeige.. ausserdem ist es allgemein bekannt das er sich als kroate bezeischnete und fühlte..
Sein Vater ist zum orthodoxen Glauben übergetreten....und allein der Name Tesla hat soviel mit Serbien zu tun wie ich mit Mekka....
ja deswegen ist sein häufigstes Zitat "ich bin stolz auf meine serbische Herkunft und meine kroatische Heimat"...du Hampelmann
- - - Aktualisiert - - -
Metkovic, najjaci si bolan...du wärst ein super Propagandaminister
Sein Vater ist zum orthodoxen Glauben übergetreten....und allein der Name Tesla hat soviel mit Serbien zu tun wie ich mit Mekka....
Das sagt ein Ur Neffe....nicht ich.....
du kennst sein bekanntestes Zitat...
Tesla nije autor izjave "Ponosim sesrpskim rodom i hrvatskom domovinom"
Svi se danas pozivaju na ovu Teslinu izjavu. Međutim malo se zna kako ta rečenica ne pripada svjetskom poznatom izumitelju. Izreka sa statusom parole, za Hrvate idealnoga stava za Srbe iz Hrvatske, parafraza je čestitke koju je povodom Teslinog 80. rođendana velikom pronalazaču 1936. uputio dr. Vlatko Maček, tadašnji predsjednik HSS-a. U čestitki je dr. Vlatko Maček napisao: "Obraćam vam se kao sinu srpskoga roda i hrvatske domovine" na što je Tesla ljubazno uzvratio da se ponosi i jednim i drugim, i to se kasnije pogrešno uzelo kao glavni dokaz osobnoga nacionalnoga izjašnjavanja najpoznatijeg znanstvenika s ovih područja. Sam Tesla Hrvate i Srbe podjednako je volio, često je recitirao narodne pjesme. Listajući brojne Tesline biografije, može se zaključiti da je bio rojalistički Jugoslaven naklonjen kralju Petru II. Karađorđeviću, s kojim se sastao 1942. u hotelu "New Yorker". Proveo je zadnjih 10 godina svog života u tom hotelu.Kad je 1930. otvoren "New Yorker" bio je najveći hotel na svijetu, raspolagao je s 2500 soba na 40 katova. Kad je stanoviti Joseph Kinney u izlogu hotela napravio "Hall of the Fame" (kuća slavnih), jedna pored druge našle su se fotografije Nikole Tesle, snimljene 1942. upravo u vrijeme posjeta tadašnjega jugoslavenskog kralja Petra Karađorđevića. S velikim znanstvenikom i kraljem na fotografiji je i Teslin nječak Sava Kosanović, tada još kraljevski diplomat. Odmah do te fotografije bila je izložena fotografija Muhammada Alija snimljena u sobi New Yorkera nakon njegovog poraza u Ožujku 1973. u meču protiv Joea Fraziera. U svojim dnevnicima objavljenim pod nazivom "Kraljevo naslijeđe" pod datumom 8. Srpnja 1942 mladi Petar II. je napisao: "Posjetio sam dr. Nikolu Teslu slavnoga američko-jugoslavenskog znanstvenika. Kad sam ga pozdravio, stari znanstvenik mi je rekao: "Izuzetno sam počašćen. Drago mi je što ste još tako mladi i radujem se što ćete jednom postati veliki vladar. Vjerujem da ću poživjeti do Vašeg povratka u oslobođenu Jugoslaviju. Od svoga oca ste naslijedili njegove posljednje riječi "Čuvajte mi Jugoslaviju". Ponosan sam što sam Srbin i Jugoslaven. Naš narod ne može izumrijeti. Čuvajte zato jedinstvo svih Jugoslavena - Srba, Hrvata i Slovenaca". Posljednji monarh iz srpske dinastije Karađorđevića uz to je opisao koliko su ga ganule starčeve riječi i da su nakon toga obojica zaplakali.Nije suvišno spomenuti da su Amerikanci i Englezi te 1942. Kralja Petra još smatrali saveznikom, i on je u SAD došao tražiti od Franklina D. Roosevelta zrakoplove za četnike. Dakle, premda su se kralj i veliki znanstvenik pozivali na jugoslavenstvo i pozdravljali ga, pri tom nisu mislili na isto. Dok je Tesla bio iskren Jugoslaven zaista začuđen kako se to Hrvati i Srbi ne mogu dogovoriti, kralj je bio šovinist kojem je jugoslavenstvo bilo samo najbolji način za provedbu velikosrpskih pretenzija. Profesor Bogdan Radiša, tadašnji voditelj informativne službe, u kraljevskom veleposlanstvu u Washingtonu često se susretao s genijem iz Like i svjedočio da su Tesla i njegov nječak Sava Kosanović predvodili bitku za razvijanje bratstva među Srbima i Hrvatima u Americi. Bogdan Radiša tvrdi da, premda je bio veliki znanstvenik, jedan od najvećih umova s ovih područja, zapravo nije uopće bio svjestan velikoga sukoba između Srba i Hrvata.U vrijeme najveće klaonice čak se u New Yorku uglavnom družio s Hrvatima kao što su Zlatko Baloković, violinist svjetskog glasa; pa braća Živčić; tada vrlo popularni boksači; te već spomenuti Ivan Meštrović.Kada je zbog jasnih antisrpskih stavova Teslin nječak Sava Kosanović 1943. dobio otkaz iz kraljevske diplomatske službe, slavni pronalazač tome se nije mogao načuditi i po riječima njegovog nječaka Kosanovića, to je dosta doprinijelo skoroj Teslinoj smrti.
Folge dem Video um zu sehen, wie unsere Website als Web-App auf dem Startbildschirm installiert werden kann.
Anmerkung: Diese Funktion ist in einigen Browsern möglicherweise nicht verfügbar.
Wir verwenden essentielle Cookies, damit diese Website funktioniert, und optionale Cookies, um den Komfort bei der Nutzung zu verbessern.
Siehe weitere Informationen und konfiguriere deine Einstellungen