Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

die ermordung von Miladin Popovic

MIC SOKOLI

Gesperrt
"In Kosova fand vom 31. Dezember 1943 bis 1. Januar 1944 die Konferenz von Bujan statt. Die Konferenz erklärte: "Wenn das Volk in Kosova am antifaschistischen Widerstand teilnimmt, wird es das Recht erhalten, sich nach dem Sieg mit seiner Mutter Albanien zu vereinigen". Unterschrieben wurde das Dokument u.a. von Miladin Popovic und dem Albaner Fadil Hoxha. Im Frühjahr 1945 kämpften 50.000 albanische Partisanen aus Kosova gegen den Hitlerfaschismus. Das Versprechen gegenüber den Albanern, hielt das titoistische Jugoslawien nicht.

http://www.rosaluxemburgstiftung.de...ds/pdfs/Utopie_kreativ/165-6/165_166-brym.pdf

der serbische kommunist Popovic wurde nach dem krieg ermordet.

Fazit: es kämpften 50,000 tausend albaner gegen die faschisten (NAZi´s, Cetnik´s, Nedic) und nach dem Krieg war wie vor dem Krieg.

serbische unterdrückung bis 1974.

warum wollte Popovic die Rückgabe Kosovas an Albanien?
warum hat er nicht geschrieben, den Anschluss Kosovas an AL?

warum kam die serbische propaganda über das serbische Kosovo nach 1989 raus?

wenn die ks-serben doch so sehr von der SS-Skanderbeg divison gelitten haben, warum wollte Popovic Kosova nicht?
(vielleicht gab es keine verfolgung der serben)

war Miladin popovic vielleicht albaner?

warum schreiben keine serben zu seiner ermordung?

:toothy2:

warum wollte Popovic die Rückgabe Kosovas an Albanien?
warum hat er nicht geschrieben, den Anschluss Kosovas an AL?

warum kam die serbische propaganda über das serbische Kosovo nach 1989 raus?

wenn die ks-serben doch so sehr von der SS-Skanderbeg divison gelitten haben, warum wollte Popovic Kosova nicht?
(vielleicht gab es keine verfolgung der serben)

war Miladin popovic vielleicht albaner?

warum schreiben keine serben zu seiner ermordung?

:toothy2:

Schade und schande Drenicaku. Du weiss nicht wer war die grosse scheisse popovic,er war eine Albanische mörder, schliemer als milosevic

es geht nicht darum, ob Popovic schlimmer als Milosevic war, oder als Hoxha, sondern das SFRJ einen Vertragsbruch begangen hat.
serbien sieht sich als Nochfolgestaat der SFRJ, will nichts von diesem
Vertrag wissen.

Ankesa e pakënaqësi të Miladinit!

Akademiku Jevrem Berkoviçi kujton nga rrëfimi (më 1981) i Radovan Zogoviçit: “[Miladinin] “Filloi të ankohet për Bllazha Jovanoviçin [i dërguari i P.K.J pranë Komitetit Qendror të P.K.SH] dhe për punën e tij në Shqipëri. Më tha se Bllazha kishte bërë gabime të mëdha atje (në Shqipëri).” Miladini i ankohej Zogoviçit për të këqijat/padrejtësitë që i kishte bërë Bllazho-ja atij dhe për padrejtësitë kundër Shqipërisë. Koço Tashko në tetor 1942 i dërgonte Kominternit raportin për mbledhjen themeluese të PKSH, dhe atje kishte kritika e akuza të forta e të drejta për Miladin Popoviçin, që drejtoi mbledhjen themeluese të partisë, dhe që ai bashkë me Dushan Mugoshën ishin faktori subjektiv numër një për themelimin e partisë.(2) Në Konferencën e I të Vendit të PKSH (17-22 mars ’42), Bllazho Jovanoviçi vinte i deleguar i Kominternit e me një letër të Titos, dhe s’mund të vihet në dyshim se Bllazho-ja kritikat e akuzat e Tashkos me rekomandim të Kominternit i shkarkonte mbi Miladinin, ndaj dhe ky i ankohej Berkoviçit për Bllazho Jovanoviçin dhe, përderisa Miladini qëndroi në krye të partisë edhe një vit më pas (fundshtator ‘44), kuptohet se kritikat që i bëheshin Miladinit nga Kominterni nuk ishin të asaj shkalle sa të vihej në dyshim misioni i tij i ngarkuar nga Tito, përkundër faktit se ishte besnik i tij e në ombrellën e tij. [Foto e Miladinit bashkë me E. Hoxhën]

Në mbledhjen e Plenumit të II të Beratit (fundnëntor ’44), nga diskutimi i E. Hoxhës ka mbetur e thënë prej tij: “Baca [R. Çitaku] tha se Bllazhua i kish thënë: Kini mendjen ke M.[iladini]. Unë nuk e dija, Baca s’ma ka thënë. Kjo do të ishte një punë e mirë për ne po ta dinim. Bllazhua ka thënë në mbledhje se M.[iladini] është instruktor dhe jo si deri tani. Baca.” Miladini “është instruktor dhe jo si deri tani”, është domethënëse se Miladini nuk është kryetar i partisë, që u duk më së qarti në Konferencën e marsit, që pas diskutimeve të çdo referati konkluzionet i bënte Miladini, e që ishte afirmim i kritikave të Tashkos dëguar Kominternit. Sipas akademikut Berkoviç, Miladini i ankohej Zogoroviçit edhe për “për punën e tij [Bllazhos] në Shqipëri.” E. Hoxha në mbledhjen e dytë të Beratit i bën vlerësimin më të lartë Bllazhos në përgatitjen e Konferencës së I të Vendit dhe theksonte se “Shoku Bllazho ka qenë ai që ka ndihmuar më shumë në përgatitjen e referateve e sidomos në atë ushtarak. Kur erdhi Bllazhua, na u duk sikur erdhi P.[erëndia].” Si e tregojnë burimet arkivore, Bllazho bëri më shumë nga sa thoshte Hoxha, sepse ai shkroi nga fillimi në fund të dy raportet kryesore, atë të Ushtrisë dhe të Luftës Nacionalçlirimtare, veçse në librin “TITISTËT”, gati 40 vjet më pas, E. Hoxha lëshon rrufetë kundër Bllazhos e punës së tij armiqësore (të pafaktuar) në Shqipëri, para dhe pas Konferencës së I të Vendit.

Zurück
Oben