Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Die Katholischen Bosniaken Ungarns-Baranyai bosnyákoku

DZEKO

Besa Bese
In Ungarn gibt es die Dörfer Kukinju, Semelju, Udvaru, Salanti Nijemetu, Poganu (bosnische Version der Ungarischen Namen) in der Region Baranja. Dort machen die Bosniaken 32% der Bevölkerung.

Einige Strassennamen heissen "Bosnjacka" und ihre Trachten sind Bosniakische aus Bosnien.

Sie kamen im 16 Jahrhundert nach Ungarn, und sind vorwiegend Katholisch, man beachte, 16 Jahrhundert und bis heute haben sie nicht vergessen das sie Bosniaken sind ganz gleich der Religion.

Auch sehen sie Bosnien als Mutterland.

Bosnjaci ili Bosnjani ili Baranjski Bosnjaci (madjarski: Baranyai bosnyákoku)

cbm.jpg

Baranjski Bosnjaci zive u Baranji, u gradu Pecuhu, a i u selima Kukinju, Semelju, Udvaru, u Salanti (gdje su dosli u 18. stoljecu, a danas cine 32% sela), Nijemetu, Poganu itd. Dosli su iz Bosne u Baranju, velikim dijelom u 16. i 17. stoljecu, kada je taj kraj bio pod upravom Osmanskog carstva. Ipak, u znatnijem broju ih je bilo vec u 14. stoljecu u Pecuhu .

Danasnji gradjani BiH su rasuti po cijelom svijetu i u gotovo svim zemljama imaju svoje male zajednice unutar kojih djeluju i ozivljavaju svoju tradiciju. U Madjarskoj djeluje zajednica gradjana porijekla iz BiH, katolika, koji se n azivaju Bosnjacima. Svakodnevno cuvaju bosansku tradiciju, nose bosanske nosnje, a u Pecuhu cak jedna od glavnih ulica nosi ime Bosnjacka. U BiH se o bosnjačkoj zajednici u Madjarskoj ne zna gotovo nista. Tek nedavno, boravkom jednog od clanova zajednice u Tuzli saznali su se vrijedni detalji...

Na celu bosnjacke zajednice je univerzitetski profesor i sociolog Ivica Djurok iz Madjarske. Kaze da u nekim naseljima u okolini Pecuha ljudi cak nose nosnju bosanskih krajeva: "Suociti cete se s cinjenicom da je ta nosnja gotovo istovjetna s nosnjom koja je u okolici Olova i nekim tim podrucjima. Pitanje je moralnog i identickog aspekta jako vazno za te ljude, za tu zajednicu."

I dok se neki bh. drzavljani danas odricu svoje domovine, l judima koji pripadaju bosnjackoj zajednici u Madjarskoj veoma je vazno da ih BiH zastiti, jer oni zele upravo svoju maticnu zemlju. Oni na taj odgovor jos uvijek cekaju, kaze profesor Djurok: "U Pecuhu ima sedam naselja gdje kazu za sebe da su Bosnjaci. Kazu da su katolici, iz Bosne i pitaju: imamo li mi pravo na svoju maticnu domovinu koja se zove Bosna i Hercegovina? Na ovo pitanje netko treba da nam odgovori. Mi znamo odgovor. Ima li BiH neku obavezu brinuti se o tim ljudima? Ne financijski, to nam ne treba, ali u moralnom smislu - ima li Sarajevo, Tuzla, opcenito BiH, neke obaveze da se brine o nama?"

Bez obzira na bilo kakvu podrsku iz BiH, pa i moralnu, bosnjacka zajednica u Madjaskoj ima sjajnu buducnost. U nju se sve vise ukljucuju mladi koji zele pronositi bosansku tradiciju. Na to je profesor Djurok veoma ponosan: "Evo, radi primjera, ovo se dogo dilo prije par dana. Studentica dolazi kod mene i ja kazem: "Sokice", a ona kaze: "Ne, ne, ja sam Bosnjakusa". Ja opet kazem: "Ne, vi ste Sokica", a ona: "Ne, ja sam Bosnjakusa". Da li trebam ista osim toga kazati?"

sarajevo1697g.jpg

Bosnjaci ili Bosnjani ili Baranjski Bosnjaci (madjarski: Baranyai bosnyákoku)

Das sind Infomartionen von einem Unversitätsvorsitzenden Ivica Djurok. Nun gibt es einige Kroaten die meinen sie seien Kroaten, ob das Propaganda ist weiss ich leider nicht habe mich zu wenig mit dem Thema beschäftigt.

Aber man beachte diesen Text hier:

Bez obzira na bilo kakvu podrsku iz BiH, pa i moralnu, bosnjacka zajednica u Madjaskoj ima sjajnu buducnost. U nju se sve vise ukljucuju mladi koji zele pronositi bosansku tradiciju. Na to je profesor Djurok veoma ponosan: "Evo, radi primjera, ovo se dogo dilo prije par dana. Studentica dolazi kod mene i ja kazem: "Sokice", a ona kaze: "Ne, ne, ja sam Bosnjakusa". Ja opet kazem: "Ne, vi ste Sokica", a ona: "Ne, ja sam Bosnjakusa". Da li trebam ista osim toga kazati?"

Falls jemand weitere Infos hat bitte Posten.

bin grad verwirrt... entweder du oder wikipedia, einer von euch beiden redet scheiße xD

"Baranjski Bošnjaci ili bošnjački Hrvati ili Baranjski Bošnjaci u etnička skupina Hrvata u Mađarskoj."

Bo

steht auf der bosnischen, sowie kroatischen Wikipediaseite..

hab das deswegen gepostet weil ja dann deine Aussage (Sie kamen im 16 Jahrhundert nach Ungarn, und sind vorwiegend Katholisch, man beachte, 16 Jahrhundert und bis heute haben sie nicht vergessen das sie Bosniaken sind ganz gleich der Religion. Auch sehen sie Bosnien als Mutterland.) demnach keinen Sinn ergibt, Wikipedia nach zu Folge..

bin grad verwirrt... entweder du oder wikipedia, einer von euch beiden redet scheiße xD

"Baranjski Bošnjaci ili bošnjački Hrvati ili Baranjski Bošnjaci u etnička skupina Hrvata u Mađarskoj."

Bo

steht auf der bosnischen, sowie kroatischen Wikipediaseite..

hab das deswegen gepostet weil ja dann deine Aussage (Sie kamen im 16 Jahrhundert nach Ungarn, und sind vorwiegend Katholisch, man beachte, 16 Jahrhundert und bis heute haben sie nicht vergessen das sie Bosniaken sind ganz gleich der Religion. Auch sehen sie Bosnien als Mutterland.) demnach keinen Sinn ergibt, Wikipedia nach zu Folge..

Hast wohl meinen letzten Absatz überlesen.;)

Aber nach Aussagen von Ivica Djurok der von da ist sehen sie sich als Bosniaken. Ich weiss es nicht genau, aber wieso heissen dann Strassen dort "Bosnjacka Ulica" und sie nennen sich selber Bosniaken ?

Und was sind Bosnjacki Hrvati für ne Ethnie ?

Oder sind das Kroaten aus dem Land Bosnjacka Drzava ? :)

genau deshalb bin ich ja gerade verwirrt ... ergibt irgendwie keinen logischen Sinn, mal schauen wie sich die Anderen dazu äußern werden...

Hast wohl meinen letzten Absatz überlesen.;)

Aber nach Aussagen von Ivica Djurok der von da ist sehen sie sich als Bosniaken. Ich weiss es nicht genau, aber wieso heissen dann Strassen dort "Bosnjacka Ulica" und sie nennen sich selber Bosniaken ?

Das selbe könnte man sich auch fragen wieso ein Dorf in Südslawonien nahe der bosnischen Grenze "Bosnjaci" heißt obwohl Kroaten dort die absolute Mehrheit bilden und das schon seit je her und sie sich auch als solche sehen ^^

Ob sie sich Bosniaken nennen weiß ich nicht, sobald jemand ne gescheite Internetquelle hat, die uns die Antwort auf die Frage gibt, immer her damit!!
Sonst hoffe ich mal das Vukovarac sich in den Thread einschaltet, der wüsste vlt. etwas zu dem Thema :)

genau deshalb bin ich ja gerade verwirrt ... ergibt irgendwie keinen logischen Sinn, mal schauen wie sich die Anderen dazu äußern werden...

Jeder soll hier was beitragen bis auf Mastakilla.:D

Das selbe könnte man sich auch fragen wieso ein Dorf in Südslawonien nahe der bosnischen Grenze "Bosnjaci" heißt obwohl Kroaten dort die absolute Mehrheit bilden und das schon seit je her und sie sich auch als solche sehen ^^

Ob sie sich Bosniaken nennen weiß ich nicht, sobald jemand ne gescheite Internetquelle hat, die uns die Antwort auf die Frage gibt, immer her damit!!
Sonst hoffe ich mal das Vukovarac sich in den Thread einschaltet, der wüsste vlt. etwas zu dem Thema :)

Ja ich kenne das, hab mich auch immer gefragt, in der nähe gibt es ein anderes Dorf das Njemci heisst.:)

Villeicht haben damals dort Bosniaken gelebt Katholische, aber nach den vielen Kriegen und Vertreibungen und Nationaliesierungsprozzesen bleieb nur der Name ?

Oder wir sind Ethnische Bosniakische Kroaten.:D

Dzeko hat den Beweis gebracht.:)

Zurück
Oben