Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Die Regierung der RS tritt zurück

Ratko

Gesperrt
U RS odlazi Vlada, novi sastav nepoznat

Nakon razgovora predsjednika RS
Milorada Dodika
sa premijerom
Aleksandrom Džombićem
, sve je jasno. Aktuelna Vlada odlazi jer će premijer u srijedu podnijeti ostavku. Izbor nove vlade RS očekuje se najkasnije za deset dana. Sastav nove vlade još se drži u tajnosti.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je u ponedeljak uveče da je od premijera Aleksandra Džombića zatražio da podnese ostavku.

„Pošto se radi o ostavci Vlade, nema potrebe da se ide na raspravu na Parlament, tako da imamo stvorene uslove da što prije možemo da uđemo dalje u konsultacije oko sastava same vlade“
, rekao je on.

Kako ostavka premijera, shodno Ustavu RS, povlači i ostavku cjelokupne Vlade predsjednik Dodik pojasnio je da bi se izbor nove vlade trebao završiti u roku od sedam do deset dana.

O proceduri koja će uslijediti nakon ostavke Vlade predsjednik Narodne skupštine RS
Igor Radojičić
je rekao:

„U tom slučaju Narodna skupština konstatuje ostavku, predsjednik Republike ima rok, ja mislim, od deset dana da da mandat novom mandataru, koji u momentu kada je spreman traži od Narodne skupštine da sazove posebnu sjednicu na kojoj se bira posebno predsjednik Vlade i sastav Vlade.“

Premijer će, kako je najavljeno, podnijeti ostavku u srijedu nakon sjednice Vlade.

Predsjednk Republike Srpske kazao je da će u novoj Vladi ostati dio ministara iz Džombićevog kabineta iz redova SNSD-a, te da u Vladi ostaju i po dva ministra iz DNS-a i Socijalističke partije (koalicionih partnera SNSD-a na nivou RS), ali i
Davor Čordaš
, aktuelni ministar za izbjeglice, kao član HDZ BiH.

Za sada jedino je ministar zdravlja
Ranko Škrbić
potvrdio da on odlazi sa ove funkcije.

Opozicija na izbor nove Vlade RS gleda kao na „čisto kozmetički potez koji neće dovesti do suštinskih promjena u Republici Srpskoj“.

„Ne očekujemo ništa novo da će donijeti novi sastav Vlade, rekonstrukcija Vlade ili kako to već oni nazivaju. Prema tome, očekujemo samo da će Republici Srpskoj i građanima RS-a, i sa starom i sa novom Vladom, i sa onom prethodnom vladom biti samo gore i gore“
, kazao je funkcioner PDP-a
Zoran Đerić
.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS i predsjednik Socijalističke partije
Petar Đokić
, najavio je da će se u utorak održati i sastanak koalicionih partnera.
U RS odlazi Vlada, novi sastav nepoznat

Der Präsident der RS Milorad Dodik hat den Premier Aleksandr Džombić darum ersucht sein Amt niederzulegen und muss mit seinen Koalitionspartnern innerhalb von 10 Tagen eine neue Regierung bilden. Dodik kündigt an das ein Teil aus Džombićs Team weiter im Amt bleibt.
Die Opposition erwartet nur kosmetische Korrekturen und keine tiefgreifenden Änderungen.

Kommentar:

Irgendwie scheint das ein taktisches Manöver von Dodik zu sein leider weiß ich nicht was dahinterstecken könnte.
In letzter Zeit erntet Dodik heftigere Kritik in der RS. Es gibt Zweifel ob er Wiedergewählt wird.

Vjesto se namece dileme i u Republici Srpskoj da li stedjeti ili trositi, naravno da treba kresati javnu potrosnju i vrsiti racionalizaciju drzavne uprave, ali istovremeno treba povecati investicionu potrosnju, jer bez novih investicija i ulaganja u privredni sektor je okretanje oko sopstvene ose.

@Ratko

Kako gledas na alternativu? Recimo SDS-u ce trebati puno vrijemena da sa sebe skinu tu etiketu koju su ranije stekli, da ljudi krenu glasati za njih a ne protiv SNDS-a. Dobro u jednu ruku, SDS ce uvijek imati stabilno tijelo koje ce glasati za njega (obicno u istocnom dijelu Republike Srpske, i u Bijeljini), to ce uvijek biti nesto oko trecine gradjana Srpske. To su oni gradjani, koji SDS vezu za osnivanje Republike Srpske i ne znam ti ja sta jos. Jedini koji ima najvece glasacko tijelo, a uvijek nestabilno, uvijek je SNSD. Oni nemaju one ''zadrte glasace'' kao SDS (sto je trecina), oni se bore za svaki glas.

Trenutna garnitura SDS je sacinjena od prije svega neprofesionalnih, nedovoljno harizmaticnih, prosjecnih domacih politicara, koji u dobrom dijelu niti imaju jasnog programa, niti imaju ideju kako naprijed, glavni aspekt djelovanja im je pljuvanje vlasti. Jedini potencijal u stranci vidim u Ognjenu Tadicu.

Vjesto se namece dileme i u Republici Srpskoj da li stedjeti ili trositi, naravno da treba kresati javnu potrosnju i vrsiti racionalizaciju drzavne uprave, ali istovremeno treba povecati investicionu potrosnju, jer bez novih investicija i ulaganja u privredni sektor je okretanje oko sopstvene ose.

Idu Investicije pravo. Napr. Aerodrom Trebinje.....

Aerodrom Trebinje je gotovo udvostru

Aerodrom je udvostrucio broj putnika u odnosu na 2011....:D

Ab 1:55

@Lord

Prava tragikomedija. Ili je pak taj sav novac ulozen u one cuvene jabuke iz Laktasa, gdje ih mozete sada pronaci u svakom konzumu u BiH
rofl.gif

BL!N Magazin / Front - Vlada RS-a pro?irila 'djelatnosti' nepostoje?eg aerodroma Trebinje

@Ratko

Kako gledas na alternativu? Recimo SDS-u ce trebati puno vrijemena da sa sebe skinu tu etiketu koju su ranije stekli, da ljudi krenu glasati za njih a ne protiv SNDS-a. Dobro u jednu ruku, SDS ce uvijek imati stabilno tijelo koje ce glasati za njega (obicno u istocnom dijelu Republike Srpske, i u Bijeljini), to ce uvijek biti nesto oko trecine gradjana Srpske. To su oni gradjani, koji SDS vezu za osnivanje Republike Srpske i ne znam ti ja sta jos. Jedini koji ima najvece glasacko tijelo, a uvijek nestabilno, uvijek je SNSD. Oni nemaju one ''zadrte glasace'' kao SDS (sto je trecina), oni se bore za svaki glas.

Trenutna garnitura SDS je sacinjena od prije svega neprofesionalnih, nedovoljno harizmaticnih, prosjecnih domacih politicara, koji u dobrom dijelu niti imaju jasnog programa, niti imaju ideju kako naprijed, glavni aspekt djelovanja im je pljuvanje vlasti. Jedini potencijal u stranci vidim u Ognjenu Tadicu.

Eto Vuce sta znaci biti za nekoga? I u njemackoj nemam utisak da je narod za nekog. Kruzi se sve oko pitanje: (nova) sanca ili kazna biraca?".
Kad je neko iz obicnog naroda za nekog politicare to su manje ili vise neke simpatije koje sa politickim programom nemaju velike veze.
Evo to sto ti kazes ta neka k(h)arizmatika koje sugerise da je neko mozda sposoban. Ognjen Tadic je malo stisnut i mozda i malo mlad ali nije losa alrternativa prema Dodiku i clan SDSa. Znaci ili SNSD ili SDS, to su te dvije glavne struje.

Evo prije nekoliko dana sam telefonirao sa rodbinom pa sam ih pitao sta oni misle. Nisu oni protiv Dodika, malo im je smijesan, zovu ga cowboy, ali ekonomska situacija vrsi pritisak. Cisto ne ide na bolje. Nisu bili sigurni ali rekli su da ovog puta nece glasat za Dodika.

Tesko ce se naci toliko vjest i sposoban politicar kao Dodik u RSu koji zna da izigrava OHR i vam ove iz federacije. Mislim da su bili spremni da ga skinu i da je vrlo sposobno isao u contra napad. Mozda krade in neznam sta, ali mogu rec da je nadaren politicar. I nemam utisak da bi neko mogao bolje od njega. Cijela Evropa je u finansiskoj krizi i da je neko drugi bio na Dodikovom mjestu nebi nesto bolje bilo. I Federacija je pred bankrotom a tome sigurno nije Dodik kriv.
Svi laju na Dodika a jedan nesposobni od drugoga.

Mislis li da bi Ognjen Tadic i SDS preokrenuli situacuju u RSu i da bi bilo na neki nacin bolje?

Eto Vuce sta znaci biti za nekoga? I u njemackoj nemam utisak da je narod za nekog. Kruzi se sve oko pitanje: (nova) sanca ili kazna biraca?".
Kad je neko iz obicnog naroda za nekog politicare to su manje ili vise neke simpatije koje sa politickim programom nemaju velike veze.
Evo to sto ti kazes ta neka k(h)arizmatika koje sugerise da je neko mozda sposoban. Ognjen Tadic je malo stisnut i mozda i malo mlad ali nije losa alrternativa prema Dodiku i clan SDSa. Znaci ili SNSD ili SDS, to su te dvije glavne struje.

Evo prije nekoliko dana sam telefonirao sa rodbinom pa sam ih pitao sta oni misle. Nisu oni protiv Dodika, malo im je smijesan, zovu ga cowboy, ali ekonomska situacija vrsi pritisak. Cisto ne ide na bolje. Nisu bili sigurni ali rekli su da ovog puta nece glasat za Dodika.

Tesko ce se naci toliko vjest i sposoban politicar kao Dodik u RSu koji zna da izigrava OHR i vam ove iz federacije. Mislim da su bili spremni da ga skinu i da je vrlo sposobno isao u contra napad. Mozda krade in neznam sta, ali mogu rec da je nadaren politicar. I nemam utisak da bi neko mogao bolje od njega. Cijela Evropa je u finansiskoj krizi i da je neko drugi bio na Dodikovom mjestu nebi nesto bolje bilo. I Federacija je pred bankrotom a tome sigurno nije Dodik kriv.
Svi laju na Dodika a jedan nesposobni od drugoga.

Mislis li da bi Ognjen Tadic i SDS preokrenuli situacuju u RSu i da bi bilo na neki nacin bolje?

Ist zwar off-toppic, aber passt gerade zu meinem Thread "Ich hasse Serben, Kroaten etc."

Bestes Beispiel das es immer wieder die Leute sind welche die eigene Sprache nicht beherrschen (und das nur mal überflogen)aber die größten Möchtegernpatrioten und Geschichtsexperten spielen.....

Gilt für alle gleichgesinnten: Vielleicht sollte man sich erst einmal mit der eigenen Landessprache befassen, bevor man zum selbsternannten Patrioten (In den meisten Fällen Nationalisten)
Ein weiteres Thema wäre auf die Allgemeinheit in der Diaspora bezogen: Es sind nicht wenige die mehr schlecht als recht mit der Muttersprache zurecht kommen. Wie wirkt sich das auf die Kinder aus? Diese können es ja dann im Bestfall auch nur falsch lernen. Welche Konsequenzen hat das?

Bin schon weg....möchte den tollen Thread nicht versauen.

Zurück
Oben