Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Emir Spahic o kriminalcima iz Saveza!!!

Velez

BH FANATIC
INSIDER : Emir Spahic - bivsi reprezentativac BiH, otkriva tajne iz svlacionice

Tajni sastanak sedmorice velicanstvenih nogometasa

Kad su diletanti i bezveznjakovici MILAN JELIC i AHMET PASALIC poceli vrijedjati i reketirati nase ikone SERGEJA BARBAREZA i MARKA TOPICA, svi smo odlucili da im kazemo ZBOGOM!

Nekoliko dana uoci izbora novog selektora nogometne reprezentacije BiH, jedan od lidera nekadasnje prve selekcije, Dubrovcanin EMIR SPAHIC, zvijezda moskovske ''Lokomotive'', otkriva ponizenja, uvrede i ucjene kroz koje je prosao sa svojim kolegama i prijateljima zbog kojih su na ''samitu sedmorice'' odrzanom prije dva mjeseca, kljucni nogometasi odlucili bojkotirati Nogometni savez BiH

Dane do pocetka priprema za novu sezonu, koje ce sa svojom Lokomotivom iz Moskve obaviti u Dubaiju, Emir Spahic krati odmarajuci se u rodnom Dubrovniku. Briljantni stoper nogometne reprezentacije BiH u Dubrovniku ce docekati i Novu godinu sa svojim suigracem iz reprezentacije Ninoslavom Milenkovicem. Nakon toga krece natrag za Moskvu, grad u kojem, kako kaze, zivi najljepse godine svoga zivota. Vec je tri godine stanovnik ruske prijestolnice i kaze da ne zna kakva bi trebala biti ponuda nekog od evropskih klubova da bi se odlucio na odlazak.

''Iskreno, bilo je mnogo ponuda u posljednje dvije godine, no nisam se odlucio za odlazak'', pricao nam je Spahic proteklog vikenda u Dubrovniku. ''Najozbiljnije i najzvucnije su bile one iz Lyona i engleskog Wigana, no odlucio sam ostati. Meni je u Moskvi dobro i to je najvaznije, nisam od onih koji su optereceni imenom kluba ili lige u kojoj igraju.''

I DANAS PLACEM ZBOG NEUSPJEHA PROTIV DANSKE

No, prica o Moskvi prekida se brzo, sve o cemu Emir govori i razmislja jeste nogometna reprezentacija BiH, kako kaze, najdrazi tim i ekipa za koju je uvijek ostavljao srce i dusu na terenu.

''Reprezentacija BiH je najbolji dio moga zivota i uzasno me boli sve to sto se s njome radi, tesko mi pada kada vidim kako ljudi iz NS BiH, iskljucivo zbog nekih svojih privatnih ciljeva, unistavaju sve ono dobro sto reprezentacija znaci kako nama, tako i narodu u Bosni.''

U reprezentaciji je, priznaje to odmah, odigrao najljepse i najteze utakmice u svojoj karijeri.

''Kada smo istrcali na Kosevo protiv Danske, nisam mogao na pocetku trcati koliko mi je srce bilo od ponosa. Isto je i kada igrac u Zenici, vidis da grad, da drzava gori i dajes sve od sebe da ne razocaras te divne ljude. Meni su dolazili na utakmice prijatelji iz Dubrovnika, i danas pricaju kako je ono sto su dozivjeli na Bilinom polju, ta atmosfera i vibracije nesto zbog cega su i oni navijali za BiH kao da su tamo rodjeni. Danima nakon utakmice sa Dancima nisam mogao spavati, bio sam bolestan, tuzan jer sam bio svjestan kakvu smo sansu propustili.''

No, spavati nije mogao ni nakon meca u Beogradu, koji smo igrali protiv tadasnje SiCG.

Najtezi dan u mom zivotu, poslije sam shvatio da je dobro sto sam promasio gol iz jedne prilike, ne bismo prezivjeli da smo pobijedili ili izjednacili'', prisjeca se Spahic. ''Tada su me najvise zaboljele dvije stvari - to sto je pola moje drzave doslo u Beograd da navija protiv nas. Zapitas se gdje zivis i za koga igras kada vidis te ljude, te BOLESNIKE koji su dosli tamo da slave zlocince'', kaze nam Spahic i dodaje: ''No, mozda je jos i gore bilo kada smo nakon utakmice otisli u svlacionicu. Svuda oko nas rulja spremna na linc, a ovi nasi slavni duznosnici iz Saveza se razbjezali po stadionu i po gradu. S nama je ostao samo Blaz Sliskovic u svlacionici, jedino nas on tada nije ostavio same. Ostali su se razisli, ostavili nas na cjedilu, a kako smo poslije culi, poslije utakmice su neki i slavili nas poraz.''

DA SMO POBIJEDILI SRBIJU, BILI BISMO LINCOVANI !

Emir je jedan od trinaestorice reprezentativaca, potpisnika protestnog pisma protiv celnistva NS BiH. Kaze kako su o pismu, ali mnogo blazeg'sadrzaja, poceli razmisljati vec nakon utakmice s Madjarskom.

''Iskreno, tada smo poceli razgovarati o nacinu da nesto uradimo, da nesto promijenimo. Svi smo dogovorili da se nadjemo u kuci jednoga od nas trinaestorice, da tu sjednemo, dogovorimo se i vidimo kako cemo i sta dalje. Pismo nije trebalo biti tako radikalno intonirano, ali kada smo nekoliko dana kasnije u novinama poceli citati bezobzirno pljuvanje po nama, po nasim porodicama, kada smo vidjeli da neki ljudi iz NS sebi daju za pravo da nekoga blate po novinama i televizijama, nestalo nam je strpljenja i odlucili smo se da ga napisemo onako kakvo smo ga prezentirali javnosti.''

Na pitanje u cijem su se stanu nasli kako bi napisali pismo, Emir odgovara samo smijehom, kaze da ne zeli pricati o adresi na kojoj su se nasli i dogovorili, jer je to tajna koju su svi reprezentativci dogovorili cuvati za sebe.

''U kojem smo se gradu nasli i nije toliko vazno, culi smo se telefonom, razmijenili e-mailove i doputovali u jedan evropski grad kako bismo srocili pismo. I to je sve.''

Dodaje kako su ocekivali ovakvu reakciju prozvanih, kako ce na svaki moguci nacin pokusati da izbjegnu odgovornost za lose rukovodjenje Savezom i katastrofalne rezultate, no da ce u svojim nakanama istrajati.

''Mislim da njih ni mnogo ozbiljnije optuzbe od naseg pisma nisu potresle. Ocito je da neki ljudi, poput Pasalica, Jelica ili Colakovica, uopce nemaju karakter, to su dzon obrazi i njima je samo vazno da ostanu tu gdje jesu, a za sve ostalo ih nije briga. Pismom smo htjeli dokazati tim ljudima koji su nas stalno pljuvali da ne mogu tako sa nama. Ali htjeli smo pokazati i onima koji nisu vjerovali u nas da je nama stalo do Bosne i Hercegovine, da nam je stalo do te reprezentacije, do grba i dresa i da nasoj zemlji zelimo samo najbolje.''

ZNAJU LI KRIMINALCI IZ NS BiH KOLIKO JA IMAM PARA ?!

Iz njegovih rijeci izbija ogorcenost situacijom u NS i u reprezentaciji i oko nje. Kaze kako je u posljednjih godinu dana mnogo toga poslo naopako, a bijesan je ponasanjem celnih ljudi Saveza prema nogometnim reprezentativcima.

''Nas je Sulejman Colakovic optuzivao da smo pred jednu utakmicu trazili premije ili u suprotnom necemo izaci iz svlacionice!? To je toliko prozirno i bijedno da ne znam ko u to moze povjerovati? Pa mi smo svi tako dobro situirani da nam te premije ne znace nista. Recimo, pred svaku utakmicu mi igraci za sebe organiziramo veceru i malu festu. Kada bi Colakovic vidio koliki je racun nakon te vecere, pao bi u nesvijest! On te pare ne bi mogao skupiti za mjesec dana, eto toliko je nama stalo do premija. Iskreno, ne znam sta je njima toliko primamljivo u Savezu pa se tako grcevito bore da ostanu u njemu. Po onome sto znam i sto cujem od ljudi, to su samo i iskljucivo pare. Medjutim, ima i onih koji pate sto ih niko ne zna, pa se zele stalno promovirati po medijima, iako niti sta imaju reci niti to sto zele reci, ne znaju sklopiti smislenu recenicu.''

Emir Spahic je zgranut i ponasanjem ostalih duznosnika Saveza, prije svega lazima direktora reprezentativnih selekcija Ahmeda Pasalica, za kojeg tvrdi kako je nakon poraza od Madjarske proturio pricu o tome da su Spahic, Blaz Sliskovic i Kenan Hasagic prodali utakmicu radi dobitka na kladionici.

''Mene najvise kod Pasalica vrijedja njegova neiskrenost. Prije utakmice, prije okupljanja prema nama se ponasa kao da nam je otac. No, to samo traje dok traje i utakmica, poslije ga nema nigdje, pogotovo ako rezultat nije onakav kakav smo ocekivali. Poslije cujes razne price, pljuvanje po nama, cujes kako ljudima prica da Emir Spahic i Sergej Barbarez ruse reprezentaciju. Evo, kada je Sergej otisao iz reprezentacije, Pasaliceva je tirada trajala pola sata, tada je bjesnio pricajuci kako smo se mi digli iznad reprezentacije, kako su on i Baka Sliskovic napravili od Sergeja mit, a on im sada vraca na ruzan nacin i sve to koristi protiv njih. Pa to je strasno! Zar oni stvarno misle kako ce im ljudi povjerovati ista dok jednog takvog igraca, jednu takvu ljudsku velicinu kakav je Barba bacaju pod noge u blato! No, to je nemoguce uraditi, ljudi znaju ko je i sta je Barbarez, a ko su oni. Sergej je prevelik da bi njemu Pasaliceve gluposti mogle nauditi.''

Emir nam kaze kako je najgora Pasaliceva laz koju je ikada u zivotu o sebi cuo ona o tome kako je namjerno napravio penal protiv Madjarske kako bi kladionicari iz Hercegovine zaradili novac.

''Najgora laz koju sam cuo o sebi u zivotu je ta kako sam od hercegovackih kladionicara za taj penal dobio dzipa! To je takva glupost da nisam mogao vjerovati, nisam mogao sebi doci danima. Tada su pricali da smo Baka, Hasagic i ja dobili pare i automobile da otjeramo Pasalica iz reprezentacije. Pa ja cetiri godine igram u Rusiji, mogu kupiti sebi deset dzipova i pola Hercegovine! Ali valjda oni o svima sude onako kako se oni ponasaju, misle ako oni uzimaju pare, da to svi radimo. To nam je Pasaliceva zahvalnica sto ginemo na terenu, sto se vratimo ozlijedjeni u klub pa nam ljudi koji nas placaju danima trljaju nos i prijete da nas vise nikad nece pustiti da igramo za reprezentaciju. Takvu nam zahvalnicu salju Pasalic i njegova ekipa.''

No, nista manje bijesan nije ni kada procita izjave predsjednika NS BiH Milana Jelica u nekim sarajevskim novinama koje su pod njegovom i Pasalicevom kontrolom.

''Jelic godinama prica o nekoj metli kojom ce pomesti sve u NS, a nista ne radi. Ja bih zaista volio da jednoga dana metla pomete sve iz Saveza, pa cak i nas igrace koje oni smatraju krivima, jer smo ionako mi uvijek za njih dezurni krivci, samo su Jelic, Pasalic, Colakovic i ostali bezgresni. Ali neka se onda oni, ti takozvani jaki bezgresni ljudi iz Saveza, zapitaju kako je moguce da nama utakmicu sa Madjarima sudi sudija s Kipra, rodjen u Grckoj! Kako se to moglo dopustiti, zar se nije moglo lobirati da nam sudi neko drugi jer se zna da su nam poslije Madjara dolazili Grci. Nikada u zivotu nisam vidio nista smjesnije od penala koji je tada nama svirao, no to dovoljno govori kakav ugled u nogometnom svijetu sa Pasalicem, Jelicem, Colakovicem... imamo, kada nam UEFA hladno delegira takvog suca.''

LIDER POBUNJENIH BH. NOGOMETASA

Rahimic, Ramovic i Topic su mi placuci rekli da su im trazene pare za nastup u reprezentaciji BiH!

Svoje moskovske dane Emir Spahic uglavnom provodi u drustvu sa Elvirom Rahimicem, nogometasem rivalskog CSKA i nesudjenim reprezentativcem nase zemlje. Kaze kako je skoro svakog dana tema njihovih razgovora nogometna reprezentacija.

''Elvir je strasno razocaran, njega doslovno ubija sto ne moze da igra za reprezentaciju BiH'', kaze nam Spahic. ''Elvir je izvanredan igrac, osvojio je Kup UEFA, tri ruska prvenstva, kupove, ali jedino zbog cega zali i pati je reprezentacija. Jednom sam prilikom pitao Pasalica zasto ne igra, i on mi je kazao kako Elvir ne zeli doci, iako su mu slali pozive. Kada sam se vratio u Moskvu, Elvir mi je sve kazao, kako su mu trazene pare, kako je ucjenjivan. Tada se covjek pocne pitati s kim to ima posla u reprezentaciji.''

Spahic otkriva kako Rahimic nije jedini nogometas koji mu je kazao da mu je trazen novac za poziv u nacionalni tim.

''Nakon naseg pisma zvali su me neki igraci koje nikada nisam sreo uz`ivotu i ispricali mi isto. Javio mi se nekadasnji golman Wolfsburga Sead Ramovic, koji sada igra u Norveskoj, i ispricao mi ko mu je i kada trazio novac da ga pozovu u reprezentaciju. Nikada covjeka nisam vidio u zivotu, a on me zove na telefon i prica mi o ucjenama. To je strasno, nisam mogao vjerovati u sve to! Ali je, nazalost, tacno. Nakon sto mi je nekadasnji reprezentativac Marko Topic, koji igra sjajno u Rusiji, ispricao svoju pricu, shvatio sam kakvi ljudi vode Nogometni savez. Najzalosnije je u svemu sto ce biti jos igraca koji ce ispricati slicnu pricu.''

EMIR SPAHIC, DUBROVACKI GOSPAR U KOPACKAMA

''Odbio sam 'Lyon' jer mi je u Rusiji bas dobro''

Emir Spahic rodjen je u Dubrovniku prije 26 godina. Majka Fatima, rodom iz Gacka, i otac Osman, porijeklom iz Sandzaka, u ovom su gradu izrodili troje djece. Jedan je brat takodjer nogometas, drugi je u poslovnim vodama i donedavno je bio menadzer dubrovackog hotela Hilton.

''Otac je radio u Luci, a majka je dolazila ljeti raditi sezonske poslove i tako su se i upoznali i ostati zivjeti ovdje”, kaze nam Spahic. Nogomet je, kaze, poceo igrati iz zezancije, no vremenom su treninzi postajali sve ozbiljniji, a nogomet najvaznija stvar u zivotu kada je odabran da sa mladima Dubrovnika ide na turneju u Francusku. Opsada rodnog grada nakratko mu je prekinula karijeru.

''To su mi bili najtezi mjeseci u zivotu'', kaze prisjecajuci se ratne 1991. godine. ''Nismo imali hrane ni vode, skrivali smo se po sklonistima dok je trajala opsada Dubrovnika. Nisam ni pomisljao na nogomet''.

Nakon petnaest mjeseci nastavlja sa treninzima u Dubrovniku, klubu iz kojeg je uspio i zaigrati u juniorskoj reprezentaciji Hrvatske. Godine 1996., na nagovor Husnije Arapovica, dolazi u zenicki Celik, a nakon svega jedne sezone, zajedno sa Senadom Brkicem i Seadom Halilovicem, odlazi u turski Altay.

''Tamo sam okusio prve pozitivne i negativne strane zivota profesionalca.''

Kada je Altay finansijski potonuo, Emir se vratio u Dubrovnik i pola godine nije imao angazmana. Imao je kontakte sa LASK-om iz Linza, no odlucio se za Zagreb i nije pogrijesio. Klub je, predvodjen Zlatkom Kranjcarom i cak devetoricom nogometasa iz BiH, osvojio hrvatsko prvenstvo, ali i nadimak Galatasaray u tamosnjim medijima. Iz Hrvatske odlazi u Rusiju, u kojoj je vec cetiri godine. Prve je dvije sezone odigrao u Shiniku iz Yaroslava, da bi zatim potpisao ugovor sa moskovskim Torpedom. Nakon odlicne sezone u ovom klubu, u januaru ove godine, prelazi u slavnu moskovsku Lokomotivu, s kojom je ovogodisnje prvenstvo okoncao na trecem mjestu.

''Spahic je igrac vrhunske klase, ali mi jednostavno nismo mogli zadrzati nogometasa koji zeli preci u drugi klub'''', izjavio je nakon njegovog odlaska u Lokomotivu Vladimir Aleshin, celnik Torpeda.

[, ''Tada su me najvise zaboljele dvije stvari - to sto je pola moje drzave doslo u Beograd da navija protiv nas. Zapitas se gdje zivis i za koga igras kada vidis te ljude, te BOLESNIKE koji su dosli tamo da slave zlocince'', kaze nam Spahic i dodaje:

da sagt er alles über euch aus der scheiss rs aus.

Zurück
Oben