Aktuelles

I danas bez kontrole milijarde odlaze na Kosovo

FloKrass

Dvoglavi orao
[h=1]I danas bez kontrole milijarde odlaze na Kosovo[/h]

Vlada Srbije troši pola milijarde evra budžetskih sredstava godišnje na Kosovo, najnoviji su podaci istraživanja Centra za praktičnu politiku koji ukazuje da je neophodno upoznati građane o načinima trošenja njihovog novca. To je između ostalog rečeno na tribini „Kosovo i mediji“. Povod za tribinu bio je serijal Insajdera "Patriotska" pljačka. Učesnici su se složili da su se sve osude serijala svodile na optužbe za manjak patriotizma, ali niko zapravo nije osporio nijednu informaciju iznetu u serijalu.

Istraživanje na terenu, neformalni razgovori sa više desetina ljudi, brojni intervjui, analiza i ukrštanje ogromnog broja dokumenata dobijenih po Zakonu o dostupnosti informacija – istraživanje za serijal Patriotska pljačka trajalo je godinu dana, a na serijalu je radila cela redakcija Insajdera. Ivan Angelovski, jedan od novinara Insajdera koji se od početka bavi ovom temom, rekao je na tribini u Medija centru da upravo zbog toga što je svaka informacija potrekpljena ozbiljnim dokazima, niko nije mogao ništa da demantuje, a tužbe koje su pojedinci najavljivali nikada nisu podnete. Insajder je sa druge strane podneo tužbe zbog tekstova u kojima se naši novinari proglašavaju veleizdajnicima, Soroševim i Tačijevim -plaćenicima.

- Mi još uvek nismo dobili odgovor na pitanje koje postavljamo svima koji nas pominju u negativnom kontekstu. Nismo dobili odgovor na pitanje šta se brani time što se osporava emitovanje insajdera , da li se brani pljačka koju smo dokazali, da li se brani nekontrolisano trošenje novca koje traje već najmanje 12 godina ili se brane pojedinci koje smo imenovali u našem serijalu - rekao je Angelovski.

Predstavnici NUNS-a složni su u oceni da u suštini imamo "sistematsku državnu neiskrenost" kada se tretira problem Kosova, da nema društvenog dijaloga i da ni o jednoj od važnih stvari ne znamo dovoljno. Primer za to je da na severu Kosova živi manje Srba nego južno od Ibra, a niko se zapravo ne bavi time šta se dešava u južnom delu.

- Ovo trošenje para predstavlja kako da kažem trošenje istine, jer istina o Kosovu nije sever Kosova - naglašava predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

Dragan Janjić, potpredsednik NUNS-a, rekao je da se od javnosti kriju pravi podaci o trošenju novca na Kosovu.

- Suština je ono što mi ovde imamo situaciju da je država neiskrena prema javnosti kada je reč o Kosovu. Imamo sistematsku neiskrenost, to nije sadašnji trenutak to traje jako dugo - ističe JanjićOstali učesnici tribine ukazali su na to da bi mediji trebalo da posvete više pažnje izveštavanju o osetljivim temama sa Kosova jer je to jedini način da se vlast ponaša odgovornije i prema Srbima koji su ostali da žive na Kosovu i prema novcu svih svojih građana.

-Onda dolazimo do suštinske stvari, dolazimo do disfunkcionalnosti države koja nije funkcionalna i racionalna. I kada govorimo o nacionalnim interesima, a ne govorimo ovde o onim patetičnim, teatralnim, mi dolazimo do tačke da država ne zna šta da uradi da ljudi, Srbi do kojih im je stalo zvanično i nezvanično ja to verujem, da bi ostali na Kosovu, kako da ih zadrže - rekao je Velimir Ćurgus.

Insajder je u prvih pet epizoda izneo brojne dokaze o tome da ne postoji kontrola kako se troše sredstva iz budžeta Srbije namenjena za pomoć ugroženim Srbima na Kosovu. Tako je moguće da veliki broj najugroženiji na Kosovu i dalje teško živi, iako se, prema istraživanju Insajdera, iz budžeta Srbije u poslednjih 12 godina za Ksoovo izdvojilo 2,8 milijardi evra odnosno u proseku 650.000 dnevno. Poslednja epizoda serijala Patriotska pljačka je na programu TV B92 u utorak u 21 sat.

B92 - Insajder - Aktuelno - I danas bez kontrole milijarde odlaze na Kosovo
 
Oben