Srb-ija
Balkaner
Du willst also sagen das die Serben und Kroaten schon gegen die IS gekämpft haben als es sie noch nicht gab und dafür bestraft wurdet?
Al-Qaida und Jihadisten gibt es schon länger und ja die IS gab es damals noch nicht aber das sind doch die gleichen Kranken Leute.
Ist schon merkwürdig wie du hier versuchst alles zu leugnen und schön zu reden sobald es gegen Muslime geht, ich dachte du bist einer der für die Wahrheit und Gerechtigkeit ist so gibst du dich hier im Forum aber wehe es geht gegen dein Landsleute dann reagierst du Alergisch.
So habe ich dich schon von Anfang an eingeschätzt und jetzt bestätigst du es mir das ich recht hatte, Danke.
- - - Aktualisiert - - -
Kebo: Aufnahmen von Verbrechen gegen die Serben in der Nähe von Vozuća Zavidovic gehen an Staatsanwälte.
Kebo: Snimci zločina nad Srbima u Vozući kod Zavidovića idu tužiocima
Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.
Sarajevo - Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo rekao je "Glasu Srpske" da će Tužilaštvu BiH dostaviti pet video-traka sa snimcima i fotografijama zločina počinjenih nad Srbima u Vozući kod Zavidovića.
Kebo je polovinom decembra prošle godine predao Tužilaštvu obimnu dokumentaciju koja potvrđuje da su zločine posmatrali visoki politički vojni zvaničnici RBiH, ali da ništa nisu preduzeli da bi ih spriječili i procesuirali odgovorne. Ta dokumentacija svjedoči da su tadašnji komandant Trećeg korpusa Armije RBiH Sakib Mahmuljin i načelnik CSB Zenica Šefik Džaferović, koji je nedavno izabran za predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, 18. aprila 1994. godine u Vozući bili desetak matara od mjesta likvidacije srpskog civila, kome su pripadnici odreda "El mudžahedin" odsjekli glavu. Dostavio je i fotografije lokacije punkta Iranske obavještajne službe u Zenici, koji su od 1993. do 1995. godine posjećivali sadašnji član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Džaferović i drugi zvaničnici. Kebo je u četvrtak Tužilaštvu BiH proslijedio dodatnih 2.000 stranica dokumenata u vezi sa istim zločinima.
- Svi dokazi koje sam prikupio potvrđuju da je riječ o Mahmuljinu, Džaferoviću i drugima. Tužilaštvo iz obimne dokumentacije treba da utvrdi ko su odgovorni među tim drugima - kazao je Kebo.
Dodao je da pola predatog materijala spada u hašku dokumentaciju i da je čudno što ti predmeti do sada nisu procesuirani.
- Zašto, uz takve dokaze, do sada nije procesuiran Mahmuljin, koji je imao direktnu nadležnost i odgovornost. To su činjenice. Zapanjen sam što se istrage opstruišu, a isto se dogodilo i sa političkim ubistvima u FBiH, za koje sam prije dvije i po godine takođe podnio dokaze. Ja nisam sudija, ali po zakonu moram da tužilaštvu proslijedim materijale i saznanja o ratnim zločinima i drugim krivičnim djelima do kojih dođem. Dokumentaciju i informacije sam kao potpredsjednik FBiH dobio od građana - kazao je Kebo.
Džaferović, koji je i potpredsjednik SDA, izjavio je da je riječ o manipulacijama i da će Kebo sve tvrdnje morati da dokaže u sudu.
Prijetnje
Mirsad Kebo je kazao da je nakon predaje dokumentacije Tužilaštvu BiH tretiran kao izdajnik bošnjačkog naroda i da se suočio sa prijetnjama.
- Prijetnje su stigle meni i familiji. Sad sam potpuno izolovan - rekao je Kebo i dodao da sve što čini radi po savjesti.
Jetzt drohen sie ihm und seiner Familie, da wird einiges ans Licht kommen. Bis sehr gespant wie es weiter geht. Wie blöd muss man den sein solche gräueltaten auf Video aufzunehmen.
Anhänge
Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.