Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Kosovo-Wahl: Serbien verlangt Absetzung des EX-UCK-Kommandan

• Ersteller Ersteller jugo-jebe-dugo
  • Erstellt am Erstellt am
J

jugo-jebe-dugo

Guest
Kosovo-Wahl: Serbien verlangt Absetzung des EX-UCK-Kommandanten Haradinaj
Mutmaßlicher Kriegsverbrecher könnte in Den Haag angeklagt werden
Nachlese
Mutmaßlicher Kriegsverbrecher Haradinaj wird Premier

Belgrad - Die Republik Serbien hat die Absetzung des neuen Regierungschefs Ramush Haradinaj in der von der UNO verwalteten Provinz Kosovo verlangt. Der Leiter der UNO-Mission im Kosovo (UNMIK), Sören Jessen-Petersen, müsse die Parlamentswahl vom 23. Oktober rückgängig machen, verlangte der serbische Ministerpräsident Vojislav Kostunica am Samstag in Belgrad. Zuvor war die gesamte Staats- und Regierungsspitze zu einer Sondersitzung zusammengekommen.

Die Wahl Haradinajs am Freitag "wirkt sich negativ auf die Stabilität der gesamten Region aus", begründete Kostunica seine Forderung weiter. Gegen den neuen Regierungschef lägen allein in Serbien 108 Strafanzeigen wegen "Verbrechen im Krieg und im Frieden" vor. Die Wahl des mutmaßlichen Kriegsverbrechers sei eine "politische Provokation" und Zeichen einer "extremistischen Politik", hieß es zur Begründung der Sondersitzung. Im Kosovo hatten sich nach der Parlamentswahl vier Parteien auf die Bildung einer Koalition mit Haradinaj als Ministerpräsidenten geeinigt.

Haradinaj war im November zwei Mal vom UNO Kriegsverbrechertribunal in Den Haag verhört worden. Nach unbestätigten Informationen soll bis Ende dieses Jahres gegen ihn Anklage wegen Kriegsverbrechen in den Jahren 1998 und 1999 erhoben werden. Der neue Kosovo-Premier nahm als Kommandant der "Befreiungsarmee" an Kämpfen gegen gegen serbische Truppen und Freischärlerverbände teil. Er hatte sich stets als unschuldig bezeichnet.

Seit der NATO-Intervention gegen die damalige Bundesrepublik Jugoslawien 1999 wird das Kosovo von den Vereinten Nationen verwaltet. Im nächsten Jahr soll über die staatliche Zukunft der südserbischen Provinz entschieden werden. Serbien strebt die Wiederherstellung seiner Souveränität und die Rückkehr der vertriebenen Serben an, die Albaner die Unabhängigkeit von Belgrad. (APA/dpa)

www.derstandard.at

P.S: Liebe Siptars :lol: Genau hingucken als waas Kosovo angegeben ist. SÜD SERBISCHE PROVINZ! :lol: Alles klar? :lol: :lol: 8)

P.P.S: Ab in den knast mit diesen dreckigen Terroristen Haradinaj!!!!

Ramuz Haradinja ist wirklich der totale Witz. Vor allem ist er vollkommen blöde und kann kaum schreiben und lesen.

Der hat nur 4 jahre SChul Bildung und ist wie bewiesen in zahlreiche Verbrechen wie sein bereits verurteilter Bruder Daut, verwickelt.

Das die Serben gegen diesen kriminellen Mensch protestieren ein Albanischer Artikel.

E Diele, 05 Dhjetor 2004

PROTESTON BEOGRADI: HARADINAJ ME TE KALUAR KRIMINALE

http://www.kohajone.com/lexo.php?id=27218

Den UCK Verbrecher Milaim Latif, hat jetzt Den Haag auch festgenommen.

Gjykata Nderkombetare liron me kusht pas 9 muajsh arrest, ish-pjestarin e UCK-se, Milaim Latifi
Lajmi i ores 8:00 PM
PRISHTINE (4 Dhjetor) - Gjykatesi nderkombetar, Lin Slatengren, ka vendosur qe te nderprese masen e arrestit per ish pjesetarin e Ushtrise Clirimtare te Kosoves dhe togerin e Trupave te Mbrojtjes se Kosoves, Milaim Latifi, i cili po mbahej ne burgun e Prizrenit rreth nente muaj me radhe. Latifi eshte liruar me kaucion prej 25 mije eurosh dhe pasi ka nenshkruar nje deklarate se nuk do te largohet nga Kosova dhe do te paraqitet para organeve te drejtesise nese kerkohet nje gje e tille prej tij. db/db (/BalkanWeb)

:lol: :lol: :lol:

In Nord Albanien tobt ein Krieg zwischen dem wichtigen UCK Verbrecher Clan, den Haklaj's, wobei Azgan Haklaj Abgeordneter im Parlament in Tirana ist.

Die Haklajs sind in so viele Verbrechen verwickelt, das ich jetzt damit nicht anfange.

Selbst mit Panzer Fäusten wird dort im Moment wieder gekämpft zwischen Staatlichen Albanischen Sicherheits Kräften, welche die Tullas der Haklajs erobern wollen. Dort lagern schon seit Ali Ramia, erhebliche Waffen aus Militär Bestände, welche den Grundstock für die UCK Terroristen stellte.

Faqja 5 - POLITIKE

Dhjetor5, 104

Italia e pakënaqur me Shqipërinë për çështjen e Këshillit të Sigurimit

Nano mes Shrëder e Berluskoni

Altin Kreka

Gjermania ofron 250 mln euro për votënMarrëdhëniet mes Italisë dhe Shqipërisë për herë të parë po njohin lëkundje. Qeveria e Berluskonit nuk është aspak e kënaqur me mënyrën sesi qeveria dhe diplomacia shqiptare po vepron me çështjen e votimit në OKB, për Këshillin e Sigurimit, gjatë procesit të reformimit të OKB-së. Janë dy qëndrime që diskutohen, ai italian dhe ai gjerman. Shqipëria i ka premtuar Italisë mbështetje, dhe nga ana tjetër duket se flirton me Gjermaninë. Vetë Shrëder u interesua për një marrëveshje të rëndësishme për Rinasin, si dhe ofroi një mbështetje ekonomike prej 250 milionë euro për Shqipërinë. Marrëveshja tashmë është firmosur.

LAJMI

Presidenti Moisiu duhet të jetë habitur kur homologu i tij Çampi reagoi i pakënaqur gjatë takimit mes tyre pak ditë më parë në Romë. Ndërsa kreu i shtetit shqiptar deklaronte marrëdhëniet e shkëlqyera Shqipëri-Itali, Çampi i ka prerë fjalën duke i thënë: "Marrëdhëniet s'janë të mira. Ne s'na pëlqen mënyra sesi pala shqiptare po trajton çështjen shumë të debatueshme për reformën në Këshillin e Sigurimit të OKB-së". Pak a shumë, kjo ka qenë biseda mes dy presidentëve. Mësohet se Moisiu pas kthimit në Tiranë ka kërkuar menjëherë informacion, se përse italianët janë të acaruar me qeverinë shqiptare. Prej dy muajsh Tirana dhe Roma po përjetojnë marrëdhënie të ftohta.
Në lidhje me reformën në Këshillin e Sigurimit, janë dy qëndrime të kundërta. Është qëndrimi gjerman, që kërkon një post të përhershëm në Këshillin e Sigurimit, kandidat është edhe Japonia. Berlini po punon për sigurimin e 191 votave që duhen në OKB, në listë është edhe vota e Shqipërisë. Gjermania ka kundër SHBA-së, e cila preferon Japoninë dhe mbështet variantin italian. Qëndrimi i dytë është ai italian, që parashikon pjesëmarrjen me rotacion nga ana e vendeve të Europës. Anëtarësimi i Gjermanisë komentohet si një dobësim i madh i pozitës së Italisë, e cila, edhe aktualisht, ka përplasje me Berlinin dhe Parisin për luftën në Irak. Tirana zyrtare, me anë të Kryeministrit, dha një premtim, se Shqipëria do të mbante anën e Italisë në lidhje me këtë çështje. Më 6 tetor kryeministri Nano deklaroi se "ne mbështesim idenë e propozuar (rotacioni i vendeve të BE-së në Këshillin e Sigurimit), që do të thotë se në të ardhmen rotacioni do të sjellë edhe vendin tim". Kjo deklaratë i është dhënë ministrit të Migracionit, Mirko Tremaglia, gjatë vizitës së tij në Tiranë dy muaj më parë. Por situata duket se ndryshoi dhe Tirana zyrtare kthehu sytë nga Berlini. Kryeministri Nano dhe kancelari Shrëder njoftuan një periudhë të re të marrëdhënieve mes dy vendeve. Koncensioni gjerman i Rinasit ishte ai që theu akullin. Çudia ndodhi më pas. Gjermania dhe Shqipëria nënshkruajnë një marrëveshje dypalëshe prej 250 milionë eurosh. Shuma është e madhe, por ajo nuk u propogandua, si gjithmonë, si një sukses i madh i qeverisë. Për më tepër, në Berlin përfaqësimi u ul në nivel zëvendësministrash, nënshkrimi u bë nga Luan Shahollari. Mbase për të mos bërë shumë zhurmë. E gjithë kjo lojë diplomatike bëhet për të siguruar votën e Shqipërisë në OKB. Gjermania kërkon 191 vota ose dy të tretat të votave dhe duket se po punon fort me të gjitha vendet. Ndërsa Italisë do t'i mjaftonte edhe një abstenim nga ana e përfaqësuesit shqiptar Agim Nesho në OKB. Po si do të votojë ky i fundit? Në Ministrinë e Jashtme, ku përplasen të gjitha intrigat diplomatike, thuhet se vendimi për këtë çështje nuk është marrë ende. Burime në qeveri thonë se vota jonë është për Gjermaninë. Italianët janë të pakënaqur për qëndrimin e miqve të tyre shqiptarë, të cilët njëherë deklarojnë se i mbështesin dhe më pas flirtojnë me Gjermaninë. Me mbështetjen e Gjermanisë, Shqipëria del edhe kundër qëndrimit amerikan. Votimi pritet të bëhet në muajt e parë të vitit që vjen, por pakënaqësia italiane do të bëhet present më shpejt. Kryeministri Nano do jetë pas pak ditësh në Itali në cermoninë në La Skala. Aty do takojë edhe Berluskonin. Në këtë takim do të bëhet e qartë se deri ku arrin pakënaqësia e italianëve me Shqipërinë.

Përplasja e Italisë dhe Gjermanisë për Këshillin e Sigurimsë në OKB

OKB është në reformim dhe kjo ka përfshirë edhe Këshillin e Sigurimit. Një komision i kryesuar nga Kofi Anan sugjeron zgjerimin e Këshillit të Sigurimit nga 15 në 24 anëtarë. Gjermania synon post të përhershëm në këtë këshill dhe konkurron me Japoninë, Brazilin dhe Indinë, sipas variantit të parë. SHBA mbështet Japoninë dhe variantin italian dhe është kundër Gjermanisë. Britania, Franca dhe Rusia janë pro variantit gjerman. Por ka edhe një version të dytë, ai italian, që parashikon përfaqësimin e BE-së dhe marrjen e postit me rotacion, sipas të gjitha vendeve europiane. Në bazë të kësaj ndarjeje ka nisur edhe lufta diplomatike për të fituar sa më shumë mbështetje mes anëtarëve të OKB-së, anëtare e së cilës është edhe Shqipëria.

Zurück
Oben