Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Milan Jelic: Otkaz Pasalicu, Usanovicu i svim selektorima

Dobričina

Ultra-Poster
Milan Jeliæ, predsjednik Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, u subotu naveèe najavio je da æe danas na sjednici Predsjedništva Saveza u Tesliæu biti smijenjena komplatna administracija, kao i svi selektori i struèni štabovi u N/FS BiH. Izmeðu ostalog, Jeliæ najavljuje da bi otkaze trebalo da dobiju i Ahmed Pašaliæ, direktor svih reprezentativnih selekcija, te Munib Ušanoviæ, generalni sekretar Saveza, a da bi "brigu" o Savezu do daljeg trebalo da vodi 15 èlanova Izvršnog odbora i troèlano Predsjedništvo, u kojem osim Jeliæa još sjede Iljo Dominkoviæ i Sulejman Èolakoviæ.

"Nezavisne" su u petak i subotu ekskluzivno objavile opširan izvještaj finansijskog vještaka o malverzacijama u Savezu, uraðen za potrebe istrage Tužilaštva BiH. Glavnoosumnjièeni u istrazi su Ušanoviæ, Pašaliæ, te sekretar za finansije Miodrag Kureš. Izmeðu ostalog, u izvještaju stoji da je od 1. januara 2001. godine do 31. decembra 2004. godine iz blagajne Saveza nestalo oko 400.000 KM i izbjegnuto plaæanje poreza oko 600.000 KM.

NN: Kako prevaziæi probleme koji u posljednje vrijeme ozbiljno potresaju fudbalsku BiH?

JELIÆ: Na taj naèin da æe Predsjedništvo FSBiH na današnjoj (ponedjeljak) sjednici u Tesliæu raspustiti cjelokupnu administraciju Saveza, reprezentativne selekcije, selektore i sve struène štabove reprezentacije, ukljuèujuæi i oružara. Raspisaæemo konkurs za sva radna mjesta i formirati radnu grupu za izbor i imenovanja novih. Što se tièe pitanja administracije, FS RS æe tražiti uèešæe one strukture koja je postavljena prema principima i naèelima koja su poštovana prilikom izgradnje Statuta, pa i cjelokupnog FS BiH. To æe biti ljudi koji imaju adekvatnu struènu spremu i koji su se dokazali u svom radu do sada. Da li æe isto to uraditi i ljudi u Federaciji BiH - to je njihov zadatak. Mediji trebaju prozivati njih, a ne mene. Ne želim da se konfrontiram s Bošnjacima, a guraju me mnogi na to. To je nekorektno i neukusno. Jedan dio plaæenika koji žele da miksaju sport i politiku su tendenciozni i brzo æe pokazati ko su i šta su. Posebno mislim da jedan broj novinara koji æe za mali novac prodati i sebe i svoje, pa i dostojanstvo kuæe u kojoj rade.

NN: Kakva æe biti sudbina selektora Blaža Sliškoviæa, Ibrahima Zukanoviæa, Nikole Nikiæa, Velimira Stojniæa i ostalih?

JELIÆ: Od danas (ponedjeljak) nisu više selektori i sa FS BiH nemaju više ništa. Ko je uradio dobro za fudbal ove zemlje hvala mu, ko nije, neka ga progoni savjest i sud javnosti.

NN: U N/FS BiH je smušena situacija. Ukazivali ste na sve što je loše u fudbalu, a sada prozivaju i Vas?

JELIÆ: U FS BiH nisu fudbalske zmije, to su fudbalske ale koje pokušavaju da progutaju sve i svakog. Oni hoæe da kažu kako je sve negativno ako nije iz Sarajeva. Naravno, nemam ništa protiv Sarajeva, ali imam puno toga protiv nekih ljudi iz fudbalskog Sarajeva. Nismo mogli da èujemo nijednu lijepu rijeè, ne samo za mene, nego za bilo kojeg pojedinca ili grupu, ako su izvan Sarajeva. Nismo mogli da èujemo ništa dobro za bilo koji potez ili pojavu, ako nisu stigli iz glavnog grada BiH. Prema tome, sva fudbalska zla dešavaju se u Sarajevu. Dešavaju se kroz jedan broj medija koji preko svojih satelita pokušavaju da se "riješe" jednog broja ljudi koji dolazi iz unutrašnjosti. Isti ti likovi hoæe da zamijene teze, da ovdje stave rijeku umjesto pjene, odnosno pjenu umjesto rijeke.

NN: Poštuju li se fudbalski zakoni u N/FS BiH?

JELIÆ: Taj fudbalski zakon nedavno je ispoštovan kad je iz reda Bošnjaka izabran Sulejman Èolakoviæ. Isto to se desilo kod hrvatskog korpusa, pa i u Republici Srpskoj, gdje je ta pobjeda bila jako ubjedljiva. Podvlaèim, kod reorganizacije fudbala u maju 2002. godine krenuli smo u prevazilaženje odreðenih negativnih pojava. Dosta toga je riješeno, ali nikad iz Sarajeva nismo imali podršku. U FS BiH dovedena je kompletna policijska stanica, kumovi, roðaci. Aktuelna administracija Saveza nema kvalitet, ti ljudi ne znaju šta je strukturiranje i kako i kojim modernim principima postaviti fudbalsku organizaciju. Sve je to kulminiralo posljednjim rezultatima koji su, po meni, odraz smjene generacija. Igraèi poput Barbareza, Salihamidžiæa, Boliæa, Baljiæa... polako fudbalsku laðu privode ka puèini. Jedan broj fudbalskih diletanata u BiH bavi se posljedicama, a neæe da se bave uzrocima. Ne žele da istaknu negativnosti u prvi plan, ako su vezane za njih ili njihove miljenike. Jednostavno, na sceni je fudbalska, medijska i diskriminacija u nacionalnom smislu. U fudbalu BiH prisutan je prigušeni nacionalizam, a to nije dobro. Ne može se vršiti centralizacija BiH jer smo imali takvu Jugoslaviju, pa je mnogi nisu htjeli.

Kažu da sam nacionalista, da guram klubove iz RS. To nije taèno. Hoæu da osudim svaki transparent i povik nacionalne mržnje i prozivanja u RS, ali bilo je i u Sarajevu skandiranja "Srbe na vrbe", pa "Ustaše, ustaše"... Zaboravlja se da se u mojoj Modrièi dogodilo nešto jedinstveno: Uprava Modrièa Maksime odstranila je svoje navijaèe sa tribina zbog loših poruka. I danas je klub bez navijaèa samo zbog toga, ali ja sam ponosan na Modrièu koja u svemu teži da bude evropski grad. Zagovarao sam zakon o sportu, bio sam skoro pa usamljen. Danas na BH radiju 1 kažu da je najveæi krivac za poraze BiH Milan Jeliæ.

NN: Oni koji su i Vas hvalili, ne hvale Vas više. Nisu za Vas, nego istièu da je u N/FS BiH mnogo mešetara. Vama zamjeraju što ste politièar, odnosno buduæi predsjednik RS. Kako to komentarišete?

JELIÆ: I danas tvrdim da sa stanovišta kvalifikacione strukture, struènosti i potreba Saveza, ti ljudi ne mogu odgovoriti obavezama. Nisam dobio podršku u promjeni administracije. Sada se vidi da bi bilo dobro da jesam. Zagovornik sam kvalitetnih ljudi. Svi oni koji me prozivaju i prema meni imaju liène animozitete, to je njihov problem. Èlan 33 Statuta N/FS BiH

Prema èlanu 33 Statuta N/FS BiH, usvojenom u septembru 2003. godine, Predsjedništvo ima pravo donositi radikalne mjere, koje je Jeliæ najavio.

"Predsjedništvo Saveza je ovlašteno i dužno da u hitnim sluèajevima, kada nije moguæe brzo i efikasno organizovati sjednice Izvršnog odbora, donosi odluke koje su u nadležnosti Izvršnog odbora, uz obavezu da se predmetna odluka iznese i stavi na verifikaciju Izvršnom odboru, na prvoj narednoj sjednici", piše u èlanu 33 Statuta N/FS BiH.

Dominkoviæu umrla majka

Iljo Dominkoviæ, potpredsjednik Saveza, tokom juèerašnjeg dana bio je nedostupan medijima. Naime, Dominkoviæ je imao smrtni sluèaj u porodici. Umrla mu je majka, a juèe je u Orašju obavljena sahrana, zbog èega mu je bio iskljuèen mobilni telefon.

Èolakoviæ ne zna za sastanak u Tesliæu

Sulejman Èolakoviæ, potpredsjednik N/FS BiH, juèe popodne nije znao da bi se danas u Tesliæu sa poèetkom u 13 sati trebala održati sjednica Predsjedništva. "Stvarno ne znam da je zakazana sjednica Predsjedništva! Zvalo me još nekoliko novinara, ali nisam imao odgovor ko je i kada zakazao sjednicu", rekao je Èolakoviæ.

Izvor: Nezavisne

Sve je to lijepo ako bude istina, al nedaj boze da onda samo srpski nogomet vlada bih reprezentaciji

es wird nur noch schlimmer er fühlte sich beledigt das man srbe na vrbe hörte :roll: und als in belgrad die anderen ubi turcina gesungen haben hat er nichts gesagt

nee jetzt darf er sicherlich keine scheisse machen!
Jetzt werden die richtige Leute die Funktionen besetzen!! :wink:

deni schrieb:

wurde schonmal gesagt und dann kam die gleiche scheisse raus

Protesti ispred saveza u cetvrtak 19.10.2006 u 12:00 sati!

Pozivamo sve navijaèe, simpatizere i ljubitelje bh. fudbala da nam se pridruže u PROTESTIMA protiv mafije iz Saveza, koji ce se održati u CETVRTAK, 19.10.2006. sa poèetkom u 12:00 sati ispred zgrade N/FSBiH. Doðite u što vecem broju, nije važno kojoj navijackoj skupini pripadate.
Cilj protesta je smjena kompletnog rukovodstva koji vlada našim fudbalom. Želimo u savezu da vidimo naše proslavljene legende bh. fudbala kao što su Mehmed Baždarevic, Safet Sušic, Vahid Halilhodžic, Ivica Osim, Faruk Hadžibegic i druge zive legende Be-Ha fudbala.

Dobojlija schrieb:
deni schrieb:

wurde schonmal gesagt und dann kam die gleiche scheisse raus

Protesti ispred saveza u cetvrtak 19.10.2006 u 12:00 sati!

Pozivamo sve navijaèe, simpatizere i ljubitelje bh. fudbala da nam se pridruže u PROTESTIMA protiv mafije iz Saveza, koji ce se održati u CETVRTAK, 19.10.2006. sa poèetkom u 12:00 sati ispred zgrade N/FSBiH. Doðite u što vecem broju, nije važno kojoj navijackoj skupini pripadate.
Cilj protesta je smjena kompletnog rukovodstva koji vlada našim fudbalom. Želimo u savezu da vidimo naše proslavljene legende bh. fudbala kao što su Mehmed Baždarevic, Safet Sušic, Vahid Halilhodžic, Ivica Osim, Faruk Hadžibegic i druge zive legende Be-Ha fudbala.

Jo, aber jetzt dürfen sie nichts falsches machen! Sonst werden unsere Navijaci mit ihnen am Abend "reden"!! :wink:

Zurück
Oben