Dr.Vukadin
Balkaner
Uvažene kolege..... da se ne bi ponavljali ovdje, napisaću (što je kraće moguće) svoje mišljenje... Kako ono reče I.Andrić za Bosnu - "tamni vilajet"...kako govore za Balkan - "bure baruta" ili "raj i pakao" u isto vrijeme... Da skratim i konkretizujem.... ne može se očekivati mir na ovim prostorima tako što će se tražiti samo od jednog naroda da "saginje" glavu i vječno se izvinjava... još pogotovo što je taj narod pretrpio ubjedljivo najviše žrtava i genocida.... da sad ne "mjerimo" čije su žrtve "veće i svetije" - ružno je, ali stvarno!!! Nego.... volio bih da na ovim prostorima postoje političari koji će prvo izaći pred svoj narod i reći: jeste, urađeni su strašni zločini (genocid) i u naše ime, molimo za oprost sve narode kojima smo u bližoj i daljoj prošlosti nanijeli zlo i.... IDEMO DALJE!!! Srbin, Bošnjak, Hrvat, Albanac, Bugarin.... nebitno... Zar postoji kantar (ja ne znam) koji može izmjeriti da li je "svetija" i "vrijednija" žrtva, recimo, 8372 Bošnjaka Srebrenice ili 3000 Srba Srebrenice i Bratunca.... ili... 8000 Srba Kragujevca i 5000 Bošnjaka Podrinja... ili 500000 Srba, Jevreja i Roma Jasenovca i 500000 žrtava Blajburga...... Dakle, molim oprost za sve nevine žrtve koje su ubijene, mučene, silovane... a sve u ime mog naroda (iako sam nisam ni ubio, ni zapalio, ni opljačkao) bilo kada u istoriji ovih prostora, od postanka pa na ovamo!!! Ali molim (ne zahtjevam, nego samo molim), da i sa druge i treće strane, bar na ovom forumu, se pojavi neko sličan i zatraži oprost za sve srpske nevine žrtve.... u protivnom, sljedećim generacijama nanosimo zlo veće čak nego što su naši stari ostavili nama.... jer svaki novi zločin rađa neko novo, buduće zlo.... Prekinimo taj krug, tako vam Boga!!! Počnimo sada i ovdje, na ovom forumu.... još nije kasno...u suprotnom...djeca su nam i unuci već osuđeni... na pakao i nestajanje!!!!
Izvinjavam se (na ipak) nešto dužem postu
Hvala unaprijed onome ko je samo pročitao ovo, pa i ako samo jednu osobu natjera na razmišljanje i akciju, dobro je!!! Ima nade..............................
Izvinjavam se (na ipak) nešto dužem postu

Zuletzt bearbeitet: