Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Sušić: Volio bih izbjeći Hrvatsku i Srbiju

BosnaHR

Bozz
Najbolja fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine napredovala je za 17 mjesta na najnovijoj rang-listi Svjetske fudbalske federacije (FIFA) i trenutno zauzima 22. poziciju.
Izabranici selektora Safeta Sušića napravili su tako istorijski uspjeh i najbolji plasman bh. fudbalskog tima svih vremena. Prethodni vlasnik najboljeg rejtinga bh. tima bila je generacija selektora Fuada Muzurovića, koja je u avgustu 2007. godine zauzimala 25. poziciju. Zadovoljstvo što je još jednom ušao u dio bh. istorije juče nije krio ni selektor Safet Sušić.

- Drago mi je, iako sam imao nekih najava i ranije da bismo mogli ostvariti plasman oko 20. mjesta. To je vjerovatno zbog četiri dobra vezana rezultata u isto toliko utakmica. Napravili smo dobru seriju, imali tri pobjede i remi sa Grcima. Međutim, ne treba zaboraviti da istio tako možemo i pasti. Treba učiniti sve da nastavimo kontinuitet i to je onda veliki uspjeh, kazao je Sušić za Nezavisne novine.
Selektor se nakratko osvrnuo i na rasplet u zadnja dva kola kvalifikacija za EP, odnosno vjerovatno odlučujuću utakmicu sa Francuzima za prvo mjesto.
- Neko će kad tad odvesti ovu reprezentaciju na veliko takmičenje i bilo bi mi drago da ja budem prvi u toj rubrici istorije. Ako ne onda idemo u baraž, a sada da me pitaju koga bih volio za protivnika ne bih znao odgovor. Znam samo koga bih volio izbjeći. To su Srbija i Hrvatska, ako ne budu prve u svojim grupama, smatra Sušić.
Najlošiji rejting selekcija BiH imala je 1996. godine, kada je bila na tek 173. mjestu, dok je najveći pomak na listi imala u aprilu 1997. godine za 23 pozicije. Najveći pad bio je u septembru 2007. godine za 14 mjesta.
Fudbalski tim BiH trenutno je trećeplasirani u ukupnom poretku zemalja nastalih raspadom nekadašnje SFR Jugoslavije. Najbolje rangirana idalje je devetoplasirana Hrvatska. Srbija je na 21. mjestu, Crnogorci 26, a Slovenci 33. Reprezentacija Makedonije je na 94. mjestu. Od protivnika bh. selekcije u kvalifikacijama za EP prednjače Francuzi (12). Rumuni su 49. Bjelorusi su nazadovali za 15 mjesta i trnutno su 56. Albanija je pala za 14 mjesta i trenutno je 71. Lukemburg je na 114. mjestu s napretkom za 14 pozicija zahvaljujući pobjedi nad Albanijom.
Na vrh liste, nakon mjesec dana vladavine Holandije, vratila se Španija. Treće mjesto zadržala je Njemačka, a slijedi Urugvaj, Portugal, Italija, Brazil, Engleska, Hrvatska i Argentina.

Su

-------------

Susic, der Trainer von BiH sagt er würde gerne bei der Relegation Serbien und Kroatien entgehen.

ich würd mir wünschen, dass serbien die türken rauskickt.
kroatien erster iherer gruppe wird und bosnien soll frankreich in die relegation schießen.
mann das wäre unfassbar goill.

Kann gut möglich sein das wir gegen BiH spielen werden ... Kroatien sehe ich aber als erster am ende ihrer gruppe und somit können sie garnicht gegen BiH dann spielen...Mal sehen was passiert ...

klar will er das nicht.das wollen die anderen aber auch nicht. bei diesen matches würde es mehr um politik gehen als um sport.

sportlich bräuchte bih keine angst zu haben

Also falls die Serben weiterkommen wünsche ich mir als Gegner Montenegro.Weil sie eigentlich noch der leichteste Gegner sind.

Soweit ich weiß kommt der beste Gruppenzweite weiter zurzeit also : Dänemark

Die restlichen 8 Teams werden nach der FIFA Weltrangliste in 2 Gruppen aufgeteilt also zurzeit:

Gruppe 1:
Griechenland
Serbien
Bosnien und Herzegowina
Schweden

Gruppe 2:
Montenegro
Türkei
Irland
Tschechische Republik

Die Teams aus der Gruppe 1 müssen gegen die Teams aus Gruppe 2 spielen.

Zurück
Oben