Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

The Bosniak Times

Hehe

Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.

Anhänge

Nasuh bin Karagöz bin Abdullah el-Bosnavî, commonly known as Matrakçı Nasuh (Turkish pronunciation: [matrakˈtʃɯ naˈsuh]; Bosnian: Matrakčija Nasuh) for his competence in the game of Matrak, invented by himself, (also known as Nasuh el-Silâhî, Nasuh the Swordsman, because of his talent with weapons; 1480 – c. 1564) was a 16th-century Ottoman polymath, mathematician, teacher, historian, geographer, cartographer, swordmaster, navigator, inventor, painter, farmer, and miniaturist of Bosniak origin.[1][2][3][4] He was brought to Istanbul after being recruited by the Ottoman scouts in Rumelia, educated, served several Ottoman sultans, and became a teacher at Enderun School.[5]

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Matrakçı_Nasuh

?
[h=1]V. Kladuša: Ponovno napadnut i onesviješten imam Beganović[/h]Objavljeno 13.12. - 23:47

Imam Selvedin ef. Beganović. Foto: AvazTrnovački imam Selvedin ef. Beganović, imam u džematu Trnovi, općina Velika Kladuša, napadnut je večeras minut prije molitve na ulazu u džamiju od strane nepoznatog napadača.
Napad se dogodio u predulazu trnovačke džamije u trenutku kada se efendija Beganović spremao da uđe u džamiju. Nepoznati napadač udario ga je s leđa tvrdim predmetom zbog čega je izgubio svijest nakon čega je zadobio više udaraca po cijelom tijelu, javlja Avaz.
Napadač se udaljio, a ozlijeđeni imam je pozvao policiju. Policijska ophodnja odvezla je Beganovića u Službu hitne pomoći Doma zdravlja u Velikoj Kladuši gdje mu je ukazana pomoć.
Kako “Avaz” saznaje, efendija Beganović zadobio je ozlijede glave i cijelog trupa. Zbog nanesenih ozlijeda i uznemirenja medicinski radnici su ozlijeđenog imama zadržali puna tri sata. Negdje oko 21 sati Selvedin ef. Beganović je dovezen kući.
Ovo je drugi napad na Beganovića u posljednjih pet dana. Dana 8. prosinca također u večernjim satima nepoznata maskirana osoba napala je nožem trnovskog imama i nanijelo mu teže tjelesne ozlijede u predjelu ramena i ruke. Policija u Veliko Kladuši intenzivno radi na oba slučaja. Sumnja se da je riječ o istom napadaču čiji identitet još uvijek nije otkriven.
Podsjetimo, imam posljednjih nekoliko godina otvoreno kritizira praksu vrbovanja i slanja omladine iz BiH na sirijsko i iračko ratište.
Široj javnosti postao je poznat nakon što je prošle godine uputio otvoreno pismo neformalnom vođi selefijskog pokreta u BiH Bilalu Bosniću u kojem je tražio od njega da prestane pozivati omladinu iz BiH u džihad.
Pismo je napisano nakon što je osamnaestogodišnji momak iz Velike Kladuše otišao na ratište u Siriju, a Beganović je tom prilikom od Bosnića tražio da, kako je naveo, prestane s “ispiranjem mozga” ovdašnjoj omladini.
Prema pričama stanovnika Velike Kladuše, Beganović je nakon ovog pisma došao na metu radikalnih pripadnika selefijskog pokreta u Velikoj Kladuši.

U proteklom razdoblju zabilježen je slučaj podmetanja požara pod njegov automobil, a upućivane su mu i brojne prijetnje i uvrede, kao i pozivi na linč.

Erste Moschee auf Slowenischem Boden von Bosniaken erbaut. Vom 4 Bosniakischem Regiment der KuK 1916.

Anhänge

Zurück
Oben