Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Turks in the Republic of Macedonia

Chechen

Hохчи
Turks in the Republic of Macedonia form some four percent of the total population. There are estimated to be 77,959 Turks in the nation, who mainly live in the municipalities of Centar Župa and Plasnica (in which they form the majority of population), and also in much smaller numbers in the cities of Bitola, Gostivar, Tetovo, and Resen. Turkish groups in the region live in accordance with the administrational structure of the country.

Many Turkish immigrants from Anatolia settled in Macedonia after 1300. There were 203,000 Turks in Macedonia in 1953, but after population exchanges have been made with Turkey only part of the population remained in Macedonia. Today, there are 77,959 Turks living in the country.

Economy

Most Turks deal with agriculture, livestock, and commerce in Macedonia.

Political structure

A political party, “Turk Democratic Union”, was founded and is still active today. It represents Turks living in the region. There are some newspapers and magazines published in Turkish in Macedonia. There are also radio programs in the Turkish language.

Education

The first school in Turkish language in Macedonia was opened in 1944.[5] As of 2008 there were over 60 schools that offered lessons in Turkish. Turks have the right of education in Turkish for four years in East Macedonia. There are 264 teachers in these schools. There is a lycee in Gostivar and a technical college in Tetovo where students are trained in Turkish. Few quota is spared for Turkish students at universities in Skopje and Bitola. There are also private Turkish schools established by Turkish entrepreneurs. Macedonian Turks show great interest in these schools.

---------------------------------------------------------------

YouTube - makedonya uskup

YouTube - MEHTER ÃœSKÃœP'TE

YouTube - Uskup'te Zafer Bayrami
 
Weiß jemand was wie die 300 übrig gelbliebenen Türken in Dalmatien so leben??? :jester:
 
die besitzen eben kein albanisches Bewusstsein....

du magst sogar recht haben, nur ist das bei türken in der tat etwas anders. einem türken egal wo auf dem erdball ist nicht zuzumuten seine identität - die seine stärke ist aufzugeben, dass wäre unter seiner würde. es liegt dem türken einfach nicht in der natur sich anzupassen, sie spielen lieber den stempler und formen ihr umfeld.

ich denke sogar, wären die türken vor 150 jahren geschlossen nach amerika ausgewandert, gebe es heute inmitten der usa einen unabhängigen, türkischen staat, der bevölkerung kein wort englisch sprechen würde. :hotsun:
 
du magst sogar recht haben, nur ist das bei türken in der tat etwas anders. einem türken egal wo auf dem erdball ist nicht zuzumuten seine identität - die seine stärke ist aufzugeben, dass wäre unter seiner würde. es liegt dem türken einfach nicht in der natur sich anzupassen, sie spielen lieber den stempler und formen ihr umfeld.

ich denke sogar, wären die türken vor 150 jahren geschlossen nach amerika ausgewandert, gebe es heute inmitten der usa einen unabhängigen, türkischen staat, der bevölkerung kein wort englisch sprechen würde. :hotsun:

siehe Berlin-Kreuzberg :hotsun:
 
Weiß jemand was wie die 300 übrig gelbliebenen Türken in Dalmatien so leben??? :jester:

keine ahnung wie es den 300 türken aus kroatien ergeht, es gibt aber ein altes abgeschottetes dorf in italien, dass seine türkischen traditionen noch pflegt. irgendwann nach der 2. belagerung wiens, sollen sich osmanische soldaten in einem kleinen dorf in italien niedergelassen haben, und seit jeher ist das dorf türkisch. :D

323 yıldır Türk gibi yaşıyorlar ama...
Türkçe bilmiyorlar, Türkiye'yi görmemişler, ama 323 yıldır Türk gibi yaşıyorlar. İtalya'nın Moena Köyü'ne bir yeniçerinin gelmesiyle 'Türkleşen La Turchia' köyünün şaşırtıcı öyküsü:

İtalya'daki Türk köyünden davet var !
İtalya'nın Moena Köyü'ne sığınan bir Yeniçeri oraya yerleşip, bir de kahraman olunca köyün adı 'La Turchia' diye anılmaya başlamış. Moenalıların en büyük isteği ise mehter takımını görmek.

İtalya'daki Türk köyünden davet var

İtalya'nın Manzori Dağları'nın eteğindeki 'La Turchia' adıyla da bilinen Moena Köyü, 323 yıldır hoşgörü örneği sergiliyor. Türkçe bilmeyen ama kendilerini Türk olarak tanıtan Moenalılar, Türkleri bekliyor.

Bu şaşırtıcı öykü tam 323 yıl önce başlar. 2. Viyana kuşatması sonrası bir Osmanlı askeri, İtalya'da küçük bir kasabaya sığınır.


Ölmek üzere olan bu Yeniçeri askeri, köylüler tarafından tedavi edilir. İyileşince de köyden bir kızla evlenir. Kasaba halkının 'Il Turco' adını verdiği asker, o dönem dükalığın halktan istediği haksız vergilere karşı köyü ayaklandırır ve korur. Kendini ve Türk adetlerini bu yörenin insanlarına öyle sevdirir ki ölümünden sonra bile bu Türk gelenekleri yaşatılır.

323 YILLIK EFSANE

Yaz aylarında nüfusu 2 bin 600, kışın ise 14 bine çıkan İtalya'da Manzori Dağları'nın eteğindeki Moena Köyü, 323 yıldır hoşgörünün en güzel örneğini sergiliyor. Halk arasında kahraman ilan edilen Yeniçeri askerinin büstünün de bulunduğu Moena'ya halk 'La Turchia' adını verir. Bir Türk'e inanan ve asırlardır bunu koruyabilen Moenalılar, "Moena'daki bizim Türkiyemizde doğduk," diyorlar, ama tek kelime bile Türkçe bilmiyorlar. Hiçbiri Türkiye'ye gelmemiş.


Sokaklarında İtalyan değil, Türk bayrakları dalgalanıyor. Kitaplardan ve televizyonlardan gördükleri kadar Türkiye'yi takip etmeye çalışıyorlar. Kahraman olarak gördükleri yeniçeri anısına her yıl ağustos ayının ilk haftası düzenlenen 'Moena Türk Festivali'nde belediye başkanı dahil herkes Türk gibi giyiniyor, yeniçeri kıyafetli askerler ortalıkta dolaşıyor. Festivalde, topluluğun en yaşlısı 'Sultan' oluyor ve 'Il Turco'yu temsil ediyor. Yeniçeri askerinin büstünün de bulunduğu meydanda festival iki gün sürüyor.

BAŞLIK PARASI İSTİYORLAR

Moenalılar, Türk örf ve adetlerini öyle benimsemiş ki kız istemeye giden aile başlık parası bile veriyor. Bunun adına da 'töre' diyorlar. Köyden dışarıya gelin giderken 'Alabastia' adlı bir tören düzenleniyor. Bu törende, gelinin dışarıya çıkabilmesi için sultanların izni gerekiyor. İzin toplantısı kız köyden çıkarken yapılıyor. Köyün büyükleri sultan, geri kalanlar ise bir Türk gibi giyiniyor. 323 yıldır etkisinde kaldıkları bir Türk'ün kendilerinde bıraktığı etkileri evlerinde bile görmenin mümkün olduğunu söyleyen Moena Belediye Başkanı Riccardo Franceschetti, "Il Turco'ya dayanan geçmişimize ilişkin kesin bir şey söyleyemeyiz, çünkü bu konuda yapılmış bilimsel bir çalışma yok. Dedelerimizin babalarımıza anlattığı Il Turco efsanesini bizler de çocuklarımıza inançla aktarıyoruz. Bu festival bizim için çok önemlidir, Türkler gelip buradaki küçük Türkiye'yi görmeli. Kabul etmeliyiz ki aramızda çok güçlü bir bağ var. Bu festivalle bu bağı güçlendirmek istiyoruz.


Böylece birbirimizi daha çok ziyaret edebiliriz, bu festival aramızda yeni bağlar kurabilir. Bu tür birlikteliklerle kültürel etkileşime gidebilir, tecrübe değişimi yapabiliriz. Bu platform üzerinde adet ve örflerimizde senteze ulaşabiliriz," diyor.

ATİLLA KOÇ'A DAVET

Türkiye'nin tarihinin İtalyan tarihi gibi çok zengin olduğunu anlatan Belediye Başkanı Franceschetti, Bakan Atilla Koç'u Moena'ya davet ediyor: "Türkiye'yi hiç görmedik. Çok güzel bir yer olmalı.



Türk Kültür ve Turizm Bakanı'nı önümüzdeki yıl festivale davet ediyoruz. Türk ordusunun askeri mehteran bölüğü olduğunu biliyoruz ve onları da festivalimize bekliyoruz. Türk ordusunun mehter takımının katılımıyla festivalimiz gelecek yıl çok daha anlamlı olacaktır." Galacenova Kültür ve Sanat Projesi kapsamında Moena Türk Festivali'ne giden küratör Nuri Kaya ve ekiptekiler Emre Çelik, Reyhan Ekşi, Arda Kuba festival kapsamında açtıkları Yeniçeri Fotoğraf Sergisi'yle Moenalılardan büyük ilgi gördü. Böylesi bir ilgi karşısında şaşkınlığa uğradıklarını söyleyen Kaya, "Daha önce bu bölgeye hiçbir Türk ekibi gitmemiş. Bizi sevinçle karşıladılar.



Türk kültürüne ait lokum gibi çeşitli hediyeleri ve Kültür Bakanlığı'ndan temin edilen tanıtım filmi ile broşürleri sergiledik. Dileğimiz Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı mehteran bölüğünün de bu bölgeye gitmesi. Çünkü kendilerini Türk gibi gören Moenalılar, bu mehteran bölüğünü kasabalarında görmeyi çok istiyor," diyor.

Moena2.jpg


Turkiy21.jpg


moena7.jpg


3018781_The_jennisary_fountain_Moena.jpg
 
Zurück
Oben