Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Vlada RS daje 200.000 KM za obnovu džamije Ferhadija

Ludjak

Labertasche
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će Vlada ove godine izdvojiti 200.000 KM za obnovu banjalučke džamije Ferhadija, i 50.000 KM za reaktiviranje biblioteke Islamske zajednice.

"Sve je manje problema kada je riječ o poziciji Islamske zajednice i bezbjednosti, osim manjih pojedinačnih ekscesa i u tom pogledu gradimo stabilnu zajednicu koja uvažava posebnosti svakog pojedinca i institucije", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa delegacijom banjalučkog muftijstva IZ koju je predvodio muftija Edhem Čamdžić, navodi Srna.

Dodik je naveo da je na sastanku bilo riječi o određenim prostorima i objektima koji su ranije bili u vlasništvu IZ, a izuzeti su nacionalizacijom, dodajući da će Vlada RS, uprkos činjenici da nije donesen zakon o restituciji, sagledati formalno-pravne mogućnosti da se takvi prostori vrate Islamskoj zajednici.

On je najavio da će biti nastavljena saradnja Vlade i IZ, tačnije banjalučkog muftijstva, i da će uskoro biti uzvraćena posjeta poglavaru IZ u BiH reisu Mustafi Ceriću.

Muftija Čamdžić rekao je da je pojačan proces povratka na području banjalučkog muftijstva, ističući da Bošnjaci i IZ nastoje da svoje potrebe i probleme rješavaju u Banjaluci i u RS , ističući da je bezbjedonosna situacija svaki dan sve bolja.

On je najavio da će biblioteka u toku aprila ili maja biti zvanično otvorena, navodeći da će Dodik posjetiti gradilište banjalučke džamije Ferhadija, koja je pod zaštitom Uneska.

Čamdžić je istakao da je tokom razgovora dobijena i podrška za izgradnju islamskog kulturnog centra u Banjaluci, u okviru kojeg je planirano otvaranje islamske gimnazije.
(24sata.info)​
 
Oben