Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

War "Walter" ein Cetnik?

Grobar

Ultra-Poster
Es geht um diesen Post im Krstarica Forum:
Forum Krstarice - Pogledajte jednu poruku - Povratak otpisanih - istina o beogradskim ilegalcima

Zitat:
U partizanskim filmovima Bata Zivotinja ali ko je zaista bio Valter i kako je serija ''Otpisani'' zasnovana na falsifikovanju istorijskih događaja:

Valter je potpukovnik Žarko Todorović, komandant četnickih ilegalaca u Beogradu. Akcija njegovog hapšenja, marta 1943, jeste najveća akcija koju je Gestapo uopšte izveo na Balkanu. Ipak, Valter im neposredno potom beži, u Zagreb, gde su ga odveli i pokušali da iznude priznanje o tamošnjim saradnicima. Ponovo su ga uhapsili septembra i odveli u Mauthauzen. Preživeo je najteži tretman, pa su ga, iz strahopoštovanja, postavili na najlakše mesto u logoru - da bude baštovan. Posle rata je bio pukovnik francuske armije. Preminuo je u Parizu posle 2000. godine.

Po hapšenju pravog Valtera, Gestapo je među četničke ilegalce u Beogradu ubacio lažnog Valtera. Tako je Draža, sa svojim oficirima, utrošio silnu energiju da raskrinka lažnog Valtera. Radilo se, naime, pod šiframa i u najvećoj tajnosti, a gestapovci su bili veoma opasni pošto su mnogi govorili srpski bez stranog akcenta (folksdojceri).

Za sve ovo što sam rekao postoje dokumenta, koja sam naveo u knjizi. Komunistickog Valtera, međutim, Nemci i ne pominju. Znam da je komunista Vladimir Peric imao šifru Valter, jer sam procitao njegovu biografiju. On je poginuo 6. aprila 1945. u Sarajevu, od jedne zalutale minobacačke granate. Tako su komunisti svom Valteru pripisali akcije Dražinog Valtera...

Što se "Otpisanih" tiče, dovoljno je reći da do dolaska Crvene armije u Beogradu nije ubijen ni jedan Nemac. Četničkih ilegalaca bilo je daleko više nego komunistickih. Draži nije padalo ni na kraj pameti da njegovi ilegalci u Beogradu ubijaju Nemce, zbog odmazdi 100 za jednog. Oni su imali druge zadatke, koje su sa uspehom obavljali: nabavka novca, sanitetskog i štamparskog materijala (jer je četnički pokret izdavao oko 130 listova, među kojima i jedan dnevni), a naročito obaveštajna služba.

Jedna epizoda "Otpisanih" je napravljena doslovce na osnovu dokumenata Gestapoa o četničkim ilegalcima u Beogradu. To je ono kada goniometar otkriva radio stanicu. Komunisti u Beogradu nisu imali ni jednu radio stanicu, a četnici su imali tri-četiri, koje su se šifrovano, tajno, javljale Dražinoj Vrhovnoj komandi.

Miloslav Samardžić, ''Svedok''

Die gesammte erste seite des Threads(nur 2 seiten lang)ist sehr interessant.
Povratak otpisanih - istina o beogradskim ilegalcima - Forum Krstarice

Was meint ihr?
Wieviele Walters gab es?

Vladimir Valter Peric nicht ! Er war Partizan !

Dieser Bata da schon, zumindest insofern es den Interviews mit ihm und Dvornik zu entnehmen war.

Zurück
Oben