BOMBASTICNO!!:Ponavlja li nam se "Zlatan"???..I dokle vise???
Muzuroviću, Pašaliću, Nikiću (ne) činite fudbalski zločin
- Ja sam Šefik I.b.r.a.h.i.m.ović: Moj sin Zlatan igra za juniorsku reprezentaciju Švedske. Dobio je poziv da igra za njihovu mladu reprezentaciju, ali je moja želja da igra za Bosnu.
... Za moju Bosnu. Imali kakve Šanse da ga pozovete, da ga provjerite? Otac sam mu, ali znam koliko vrijedi. Zlatan će biti zvijezda. Meni je stalo da igra za BiH!
Tako je sredinom devedesetih godina govorio Šefik I.b.r.a.h.i.m.ović, otac nogometne zvijezde Intera i Švedske reprezentacije. Zlatan je danas jedan od najboljih igrača na svjetskoj nogometnoj sceni. Njegovom ocu Šefiku se nikad neće ostvariti želja, jer su Šve|ani na vrijeme shvatili kakvog dragulja imaju. Šefik je u viŠe navrata molio za sina. Nažalost, sagovornici sa druge strane žice nisu imali razumjevanja.
- Imamo mi takvih koliko hoćete. Svaki otac hvali svog sina. Pratićemo ga, pa, ako se pokaže možda ga pozovemo, kazao je tada jedan "stručnjak" iz NSBiH i zauvijek zatvorio vrata Zlatanu da zaigra za BiH. Uzaludni su bili pokuŠaji Muniba Ušanovića da ispravi tuđu grešku.
- Ja sam razgovarao sa Zlatanom, a onda sluŠalicu dao Jusufu PuŠini, tadašnjem predsjedniku, a PuŠina je I.b.r.a.h.i.m.ovića "proslijedio" Ahmedu Pašaliću. Ja sam samo uspostavio kontakt - otkrio nam je nedavno Ušanović, koji je 2000. godine pokušao vratiti I.b.r.a.h.i.m.ovića.
Nedavno je joŠ jedan otac molio za svog sina. Sve isto kao u Zlatanovom slučaju. Ovaj drugi, je Fahrudin Pjanić...
I sam nekad vrsni nogometaŠ sa Tuzlanskog kantona, koji je nogometni kruh zara|ivao i u Luksemburgu. I on moli za svog sina. Koji se zove Miralem, samo Što je on u Zlatanovim godinama talentovaniji. Ima pedesetak utakmica u mla|im selekcijama Luksemburga. Kao pionir igrao je za kadetsku selekciju, kao kadet za juniorsku, potom i za mladu piše sarajevski San.
Odbio je poziv selektora Luksemburga, koji ga pozvao u A reprezentaciju. Odbio je i Olafa Maršala, sportskog direktora Kaiserslauterna. Nedavno je bio gost Ulija Henesa, posjetio klupske prostorije Bajerna, proŠetao Alianz Arenom i vratio se u Metz. Trenira sa prvim, a igra za drugi tim. Za Miralema Pjanića se otimaju najbolje menadžerske agencije, zovu ga slavni klubovi, ali o njemu u NSBiH nemaju pojma. Fuad Muzurović i Nikola Nikić nemaju pojma o kakvom se dragulju radi. Muzurović je sasluŠao Pjanićevog oca i preporučio ga Ivi Kneževiću, selektoru juniorske reprezentacije. Koji se zahvalio super talentiranom Ameru Osmanagiću zato Što igra na poziciji na kojoj je njegov sin Mario. Inače, član Graničara iz županja.
- Osmanagić je guran na poziciju koja nije njegova. Ne znam kome se pravilo mjesto, ali on je igrač koji nam treba. O tome vam viŠe može reći i Denijal Pirić - rekao nam je Josip Katalinski, koji mnogim selektorima smeta, zato Što se bori protiv korupcije u mla|im selekcijama. Pjanić, nažalost nije usamljen slučaj. On postaje statistika. Taman kada je javnost zaboravila na I.b.r.a.h.i.m.ovića, gospoda iz državnih selekcija pravi novi skandal. Na najnovijem Nikićevom popisu za meč sa Hrvatskom nema ni Maria Vrančića (osamnaestogodiŠnjaka iz Majnca), koji želi igrati za BiH, ali niko neće da ga pozove. Ista je stvar sa Emra Tahirovićem, koji je nedavno potpisao za Lil.
Posebna je priča Said Husejnović, po ocjeni stručnjaka, najtalentovaniji poslijeratni igrač u BiH. Fuad Muzurović, MiŠo Smajlović, Josip Katalinski, Denijal Pirić, Dževad Šećerbegović, Avdo Kalajdžić, Blaž SliŠković u superlativima govore o dragulju sa TuŠnja. Ni on nije na Nikićevom popisu. Jedini koji može neŠto poduzeti jeste Ahmed PaŠalić, najveći nogometni poznavalac u Savezu. Na njemu je velika odgovornost, ako nam se ponovi I.b.r.a.h.i.m.ović. Direktora ne opravdava ni to Što se Nikić "oteo kontroli" i Što je sve selektore učinio slobodnim u svom izboru.
PaŠaliću i Muzuroviću, nedozvolite Nikiću da od reprezentacije pravi buvljak, (ne) činite nogometni zločin!
Kandidati U -21
Jasmin Burić (Čelik), Igor Božić (Rad), Alen Hardaga (FC. Lamos), Adnan Likić (Slavonac), Armin ČauŠević (St. Etjen), Elvir MaŠić (žepče), Stojan VranjeŠ Borac (BL), Branko ŠeŠlija (Leotar), VukaŠin Benović (Slavija), Boris Pandža (Hajduk), Kenan Čejvanović (Sloboda), Mehmedalija Čović (Gent), Emir JanjoŠ (Sarajevo), Dario Purić (Modriča), Avdija VrŠajević (Sparta Prag), Kenan Salčinović (Čelik), Semir Štilić (željezničar), Miroslav Pejić (Zagreb), Aldin Peljto (Walvijk), Eldin Adilović (St. Truden), Petar Jelić (Nirnberg).
Okupljanje mladih reprezentativaca je 20. augusta u fojničkom Reumalu. Meč sa Hrvatskom igra se dva dana kasnije u KreŠevu (u 17.). Uz selektora Nikića joŠ su Emir Tufek, Ivica Kosić i sekretar Dragan Škrba.
Bez konsultacija
Nikić je spisak sastavio, a da niko od njegovih saradnika nije konsultovan. Emir Tufek i Ivica Kosić nisu imali pojma o selektorovom izboru, ali nisu željeli ni komentirati "Šefov" izbor. Sportska javnost se zgražava, treneri se pitaju: kakve svrhe imaju A i Profi licence, kada je jedini kriterij za poziv u reprezentaciju, platežna moć kandidata.
Ko će sutra odgovarati ako Pjanić, Tahirović, Vrančić postanu zvijezde u Njemačkoj, Francuskoj, Švedskoj... I.b.r.a.h.i.m.ović, Kučuković, Jakupović, Medunjanin su izgubljeni. Smijemo li sebi dozvoliti novi luksuz zarad "Šačice maraka".