BitterSweet
Top-Poster
Fudbaleri Crvene zvezde pobedili su u Beogradu Romu sa 3:1 u četvrtom kolu grupe E lige Kupa UEFA i potvrdili dugogodišnju karakteristiku da znaju da igraju na velikim i značajnim međunarodnim utakmicama.
Pokazalo se još jednom da beogradski 'crveno beli' mogu da nadmaše svoje mogućnosti i 'na pleća bace' objektivno boljeg protivnika, iako su Rimljani u Beogradu nastupili bez kapitena i jednog od najboljih evropskih fudbalera Frančeska Totija, kao i šest standardnih prvotimaca.
Zvezda je prvom pobedom u grupi zadržala šanse da se plasira u sledeće kolo, a za to joj je potrebna pobeda u poslednjem kolu, u kome 14. decembra gostuje Strazburu.
Crvena zvezda je još jednom rezultatski nadmašila objektivno boljeg rivala, izuzetno motivisana i nošena poklicima publike. Igrači u crveno-belim dresovima napravili su istinski podvig i dokazali da na svom stadionu uvek igraju sa posebnom motivacijom kojoj ne mogu da se odupru ni tako slavni klubovi kakav je Roma.
Dvostruku strelac i najkorisniji igrač utakmice Nikola Žigić kazao je da ne zna da li je odigrao najbolju utakmicu u dresu Zvezde, ali je potvrdio da u svaki meč ulazi izuzetno motivisan, uz ogromnu želju za trijumfom.
Nema sumnje da je Žigić golovima i igrom u polju dokazao koliko vredi u evropskim okvirima. Štampani mediji kažu da trenutno vredi 10 miliona evra. On i Aleksandar Luković bili su 'osovine' tima i pored golmana Vladimira Stojkovića bili ključni igrači u timu i najzaslužniji za veliki uspeh 'crveno-belih'.
Pobeda naše ekipe je značajnija zbog činjenice da je Roma tokom većeg dela susreta potpuno kontrolisala igru u polju. U razdoblju najorganizovanije igre Rimljana igračima Zvezde bilo je potrebno samo 15 minuta mirne igre da dodju do senzacionalne pobede, a ključnu ulogu u tome odigrao je visoki Žigić prvo sjajnom asistencijom Milanu Puroviću, a potom fanstatičnim golom kojim je 'udario pečat' na svoju racionalnu igru.
Pobeda Crvene zvezde dobiće svoj smisao tek ako u Francuskoj igrači ostvare pobedu u susretu sa liderom grupe Strazburom, jer ako u tom meču 'crveno-beli' ostanu bez bodova sjajna pobeda nad Romom neće biti dovoljna za opstanak na evropskoj sceni.
ŠTA SU IZJAVILI POSLE UTAKMICE:
Valter zenga:
'Bila je to velika pobeda naše ekipe i može da ima ogroman značaj za sazrevanje tima'.
Zadovoljni smo i srećni što smo pobedili u veoma važnoj utakmici i što smo pokazali da umemo da igramo do kraja. Sada nas očekuje meč u Strazburu i videćemo šta ćemo tamo uraditi'.
Nikola žigić:
”Posle dva poraza ova pobeda nam je izuzetno važna. Poklanjamo je navijačima, i sada mogu da kažem da su oni bili na stadionu i protiv Bazela, mi bismo i tu utakmicu dobili kao i ovu”.
'Izborio sam se za poziciju i video da nema nikoga od mojih saigrača. Odlučio sam da šutiram, video sam da je golman malo istrčao i jedina želja mi je bila da pogodim gol. Lopta je imala idealnu putanju i završila u mreži'.
Milan Purović:
“Ne mogu da opišem kako sam se osećao kada sam video loptu u mreži. Čuo sam neverovatan huk sa tribina, nema tog aparata koji bi mogao da izmeri broj decibela. A, ja - došlo mi je da od radosti pocepam i dres, i majicu ispod “.
“Baš volim Romu, zbog toga mi je još draže što sam dao gol.
Dudić mi je obećao da će mi dati Romin dres koji je dobio. Samo da nije Panućijev. Njegov ne bih uzeo”.
Vladimir Stojković:
'Verujem da smo pokazali da je kriza u kojoj smo bili na poslednjih nekoliko mečeva prolazna i da ćemo uspešno završiti ovu sezonu. To znači da verujem da ćemo se plasirati u nastavak Kupa Uefa i da ćemo biti jesenji prvaci'.
“Veče pre utakmice sanjao sam kako branim penal Totiju koji je ipak došao u Beograd”.
“Kasano je hteo da me ponizi, ali je na kraju bio ponižen. Onakvi lobovi kod mene ne prolaze. Možda bi bio ozbiljniji da sam mu pre šuta saopštio šta sam sanjao. Više sreće želim mu sledeći put”.
“Tek kada sam došao kući shvatio sam koliko nam znači pobeda sa dva gola razlike. Da smo primili gol, u Strazburu bismo morali da trijumfujemo sa dva gola razlike. Ovako, bilo kakva pobeda osigurava nam plasman u šesnaestinu finala”.
“Strazbur će protiv nas verovatno igrati sa drugim timom, imajući u vidu da mu je sada bitno prvenstvo u kojem još nije zabeležio pobedu. To može biti mač sa dve oštrice, jer će onda njihovi rezervisti po svaku cenu želeti da se dokažu na evropskoj sceni”.
Lučano Spaleti:
'Borili smo se i igrali dobro u većem delu utakmice, međutim, Crvena Zvezda je bila odlučnija, više je želela pobedu i iskoristila je svoje šanse, iako mislim da je rezultat previsok i da ne odgovara odnosu snaga na terenu'.
Dragan Stojković – Piksi:
“Igrači zaslužuju pohvale, ne samo za pobedu, već i način na koji su došli do nje. Nisu gubili nadu ni kad su bili u zaostatku od jednog gola.
Ostvarili smo veliku pobedu u predivnom ambijentu, a ponašanje na terenu zaslužuje sve čestitke. Pobediti Romu nije mala stvar. Imamo razlog za lepo raspoloženje, što je najvažnije ponovo krojimo svoju sudbinu”.
“Ceo tim je igrao kompaktno, od golmana do Žigića. Delovao je veoma impresivno, a kao šlag bio je Žigićev potez. Treći gol je za TV špice”.
“Bilo kako bilo, nema govora da sada pustimo najbolje igrače u inostranstvo. Na dobrom smo putu da ostvarimo takmičarski cilj, a taj cilj moramo zajedno da ostvarimo”.
KAKO OSTATI U EVROPI?
Iako poslednji, sa sedam uzastopnih poraza, na tabeli francuskog nacionalnog prvenstva, Strazbur je itekako ekipa za respektovanje i o kojoj bi trebalo razmišljati.
Upravo je njihova loša pozicija u prvenstvu francuske mač sa dve oštrice. Zbog loše igre Strazburu je potrebno dokazivanje pred svojim poklonicima. Nadamo se, i od srca im želimo da se dokažu u domaćem prvenstvu jer su se u Evropi već dokazali.
Šalu na stranu, Zvezdini aduti su požrtvovanost, psihološka stabilnost i želja da Zvezda opet sija u naslovima sportskih listova širom Evrope, gde joj je i mesto.
Zvezdini navijači iz Srbije i Crne Gore već se spremaju na put. Uzimajući u obzir i veliki broj naših zemljaka koji žive i rade u Francuskoj crveno beli će imati značajnu podršku na tribinama. Koliko je potrebna takva podrška videli smo 1. decembra na Marakani. Sve ostalo momci već imaju: Znanje, mladost, želju i “bezobrazluk”.
Cela nacija čeka 14-ti decembar uz poklič: NAPRED ZVEZDA !!!