Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Nachrichten aus Serbien

Ich poste es mal hier haha.

"Ima ljeba bez motike": Crnogorci se takmiče u ležanju

Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.


U etno selu "Montenegro" od jutros od 11:00 sati traje takmičenje u ležanju na kojem učestvuje svega sedam Crnogoraca, od kojih je tokom dana već odustao jedan Podgoričanin.

http://m.klix.ba/magazin/zanimljivosti/ima-ljeba-bez-motike-crnogorci-se-takmice-u-lezanju/130830101

Rekord prošlogodišnjeg ležanja je oboren, a za nagradu od 200 eura, "džabalebare" još tri Crnogorca, i to Nikšićani Vladan Bajalica i Dimitrije Pejović i jedan od prošlogodišnjih pobjednika Podgoričanin Marko Đurović.

Od sedmorice takmičara koji su započeli takmičenje, njih četvorica noć je provelo ispod hrasta kod etno sela "Montenegro", u Breznima kod Pive.

Pravila ovog, drugog po redu takmičenje u ležanju pod sloganom "Ima ljeba bez motike" su jasna: takmičarima je sve dozvoljeno, osim ustajanja. Onaj koji najduže bude ljenčario otići će kući sa nagradom od 200 eura.

Ovaj jedinstveni regionalni događaj, pod sloganom "Ima ljeba bez motike", finansira podgorička firma "Fidija“, a pored prve nagrade od 200 eura, nagrada za drugoplasiranog je rafting i ručak, i za trećeg ručak.

Takmičari su svi Crnogorci: četiri Nikšičana, jedan takmičar iz Tivta, te dva Podgoričanina od kojih je jedan već odustao.
 
Rekord prošlogodišnjeg ležanja je oboren, a za nagradu od 200 eura, "džabalebare" još tri Crnogorca, i to Nikšićani Vladan Bajalica i Dimitrije Pejović i jedan od prošlogodišnjih pobjednika Podgoričanin Marko Đurović.

Od sedmorice takmičara koji su započeli takmičenje, njih četvorica noć je provelo ispod hrasta kod etno sela "Montenegro", u Breznima kod Pive.

Pravila ovog, drugog po redu takmičenje u ležanju pod sloganom "Ima ljeba bez motike" su jasna: takmičarima je sve dozvoljeno, osim ustajanja. Onaj koji najduže bude ljenčario otići će kući sa nagradom od 200 eura.

Ovaj jedinstveni regionalni događaj, pod sloganom "Ima ljeba bez motike", finansira podgorička firma "Fidija“, a pored prve nagrade od 200 eura, nagrada za drugoplasiranog je rafting i ručak, i za trećeg ručak.

Takmičari su svi Crnogorci: četiri Nikšičana, jedan takmičar iz Tivta, te dva Podgoričanina od kojih je jedan već odustao.


Ja BI ovo pobedila ladno
 
[h=1]Miščevićeva glavni pregovarač sa EU[/h] Izvor: B92, Tanjug Beograd -- Tanja Miščević je potvrdila za B92 da je razgovarala sa prvim potpredsednikom Vlade i da je prihvatila njegovu ponudu da bude glavni pregovarač Srbije sa EU.

11849852655223462c28a86963939135_orig.jpg

Foto: Beta, arhiva​
Ona je izjavila da je ova ponuda za nju velika čast, ali da sledi i veliki posao.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić predložio je Tanji Miščević da preuzme poziciju šefa pregovaračkog tima Srbije za pregovore o članstvu u EU, nakon konsultacija sa premijerom Dačićem i predsednikom Nikolićem.
Miščevićeva je rekla da je sa Vučićem razgovarala danas o tome kako funkcioniše proces evropskih integracija, kakvo je njegovo ustrojstvo, kakva su iskustva drugih, šta se tim procesom postiže i kakvi su ciljevi Srbije. Prema njenim rečima, u tom razgovoru postignuta je potpuna podudarnost.

Vučić je takav predlog izneo uvažavajući stručne kvalitete Tanje Miščević i izražavajući uverenje da će posao obaviti u najboljem interesu za zemlju, navodi se u saopštenju iz kabineta vicepremijera.

Miščević je 2008. parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i Srbije, koji je danas stupio na snagu.

Ona je u ranijoj izjavi za Tanjug rekla da se tim formalnim činom u već uspostavljenim ekonomskim odnosima neće mnogo toga promeniti, ali da to ima simbolički značaj jer je time zadovoljen formalni preduslov za početak pregovora o članstvu Srbije u EU.

Ona je tada objasnila da nema novih rokova i novih fondova koji stupanjem na snagu SSP postaju dostupni Srbiji, ali da to ipak znači da "proces pridruživanja prerasta u proces pristupanja EU".

Miščević je podsetila da Srbija i EU godinama primenjuju trgovinski deo SSP-a i da sada na snagu stupa i politički deo sporazuma u kojem su definisani principi pridruživanja, odnosno formiraju se institucije koje se bave primenom sporazuma i praćenjem njegovog ostvarivanja i koje eventualno rešavaju sporove između dva ugovorna partnera.

Prema njenim rečima stupanjem na snagu SSP-a biće formirana zajednička tela za njegovo sprovođenje, ali će Srbija dobiti i obavezu da uskladi stavove u spoljnoj politici sa zajedničkim stavovima EU, ukoliko oni postoje.
[h=2]Biografija[/h] Dr Tanja Miščević je profesor Fakulteta političkih nauka, u prethodnom mandatu Vlade Srbije bila državni sekretar Ministarstva odbrane, a ranije direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije.

Rođena je 6. avgusta 1966. u Zemunu.

Diplomirala je na smeru za međunarodne odnose FPN u Beogradu, magistrirala na smeru za međunarodno pravo i organizacije 1997. a doktorat stekla 2002.

Ima nekoliko specijalizacija, između ostalog na Univerzitetu u Bonu i na Evropskom koledžu u Brižu.

Na FPN je od 1995. godine, sada je u zvanju vanrednog profesora. Predavala je kao gostujući profesor na nekoliko univerziteta.

Bila je voditelj modula Međunarodne organizacije na Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Crne Gore.

Od 2001. godine rukovodila je Odeljenjem za evropske studije G17 Instituta u Beogradu.

Dr Miščević je 2003. i 2004. godine bila koordinator obuke administracije SCG o pitanjima EU. Od 2005. do 2008. godine bila je direktorka Kancelarije za evropske integracije. Bila je i članica pregovaračkog tima Vlade Srbije za pregovore o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i vodila pregovarački tim Vlade za zaključenje Sporazuma o viznim olakšicama i Sporazuma o readmisiji između Srbije i EU.

Potpredsednica je Evropskog pokreta u Srbiji, a oko godinu i po, od aprila 2009. do novembra 2010. bila je članica i potpredsednica Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Vlada Srbije imenovala je za državnog sekretara u Ministarstvu odbrane novembra 2010. godine.

Autor je više članaka iz oblasti teorije i prakse funkcionisanja međunarodnih vladinih organizacija, institucionalne strukture EU, urednik zbornika tekstova o osnovama delovanja EU.
 
[h=1]Skupština izabrala nove ministre[/h] Komentara 1
1


Skupština Srbije izabrala je sinoć 11 novih ministara za koje je glasalo 134 poslanika, dok je 65 bilo protiv.
350605_ivica-dacic-ekspoze-2013--foto-fonet-a-l_f.jpg
Posle maratonske sednice izabrana nova Vlada Srbije​


Podršku novim ministrima, pored poslanika vladajuće koalicije, dali su i poslanici SPO-DHSS i samostalni poslanici Zaharije Trnavčević i Sanja Jeftić Branković, izabrana na listi Liberalno demokratske partije. Uzdržan je bio 51 poslanik.


Novoizabrani ministri rekonstruisane Vlade Srbije položili su zakletvu i obavezali se na odanost Srbiji i da će dužnost obavljati savesno i odgovorno. "Svojom čašću se obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon i da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i da ću biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije", navodi se u tekstu zakletve koju su ministri položili.


Novi ministar finansija je Lazar Krstić, ministar odbrane Nebojša Rodić, ministar za lokalnu samoupravu i regionalni razvoj Igor Mirović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragan Glamočić, a ministar privrede Saša Radulović.

Novi ministar kulture i informisanje je Ivan Tasovac, ministar saobraćaja Aleksandar Antić, ministra bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić, ministar sporta i omladine Vanja Udovičić, ministar prosvete i nauke Tomislav Jovanovića, a ministar bez portfelja zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin.

Izmenama Zakona o ministartsvima koje su usvojene u četvrtak, 29. avgusta, utvrđeno je da nova vlada ima 18 resora i dva nova ministra bez portfelja.
 
Lazar Krstić, novoizabrani ministar finansija, u razgovoru za Danas

Promenićemo svest državnog aparata

Dinkić me je vrlo konstruktivno upoznao sa svojim viđenjem stanja u srpskim finansijama

Autor: M. R. Milenković
Beograd - Očekuju nas suštinske promene i one se tiču kako ključnih organa Ministarstva finansija, tako i svakog građanina pojedinačno. U svim reformama koje planiramo da sprovedemo da bismo uspostavili stabilne finansije držaćemo se dva principa.

Prvi je da stvorimo sistem koji će onima koji žele i mogu da učestvuju u tržišnoj utakmici omogućiti da bez prepreka, suvišnih šaltera i kočnica izađu na najbrži kolosek i sutra spremni uđu u jedan veći evropski sistem. Drugi, jednako bitan princip jeste da pomognemo i podržimo sve one koji iz ma kog razloga nisu spremni da u toj utakmici učestvuju - kaže za Danas Lazar Krstić, novoizabrani ministar finansija u Vladi Srbije, odgovarajući na pitanje Danasa koji će mu biti prvi potezi sa ministarske pozicije.
Čeka vas težak i kompleksan posao?
- Iako po prirodi posla Ministarstva finansija ima puno tekućih pitanja, ono što će biti njegov pečat jeste da se iz vida nikako ne izgubi dugoročna održivost umesto bilo kakvih kratkoročnih reformi koje bi poslužile do sledećeg izbornog ciklusa.
Koji će, ipak, biti vaši najveći izazovi u budućem radu?
- Predstoji nam veliki posao na promeni svesti kako u državnom aparatu, tako i u svakom pojedincu. Verujem u sposobnost svih ljudi da u tom poslu uspemo, ma koliko on izazovan i zahtevan bio.
Da li je obavljena primopredaja dužnosti sa bivšim ministrom Mlađanom Dinkićem?
- U vrlo konstruktivnoj atmosferi primopredaja dužnosti zvanično je obavljena. Gospodin Dinkić me je informisao o ključnim temama bitnim za rad Ministarstva, a dao je i svoje viđenje stanja u srpskim finansijama. Nakon primopredaje dužnosti i zvanično počinjem da radim posao koji pripremam od trenutka kada sam prihvatio funkciju ministra.
Ko će sve biti deo vašeg kabineta?
- Sa ponosom mogu da kažem da će se moj kabinet sastojati pre svega od mladih eksperata s relevantnim iskustvom u vodećim svetskim firmama. Pored njih, Ministarstvo će se u radu oslanjati i na profesionalce koji su i do sada radili u njemu. Budući da pretendujemo da budemo nosioci reformi, Ministarstvo finansija će u svom poslovanju biti primer za efikasno i racionalno poslovanje i meritokratiju, pa ćemo se tog principa pridržavati i kada je reč o kadrovskoj politici.
- See more at: Dnevni list Danas | Politika | Promeni?emo svest dr?avnog aparata
 
Blic: Keine weitere Forderungen seitens Deutschlands

Deutschland wird vor Serbien keine weiteren Anforderungen stellen und falls die Kommunalwahlen im Kosovo im Einklang mit den Erwartungen und bisherigen Vereinbarungen verlaufen würden, könnte Serbien mit der Europäischen Union bereits vor Januar die Beitrittsverhandlungen aufnehmen. Dies berichtet die Belgrader Tageszeitung „Blic“ unter Berufung auf Quellen aus Berlin. Laut „Blic“ sind die Bunderkanzlerin Angela Merkel und ihr Team zufrieden mit der Umsetzung des Normalisierungsabkommens zwischen Belgrad und Pristina, das in Brüssel Ende April vereinbart wurde. Unabhängig von durchgeführten Reformen im Lande könnten die Beitrittsverhandlungen am 20. Dezember beginnen, nachdem der Europäische Rat am 19. oder 20. Dezember einen Termin für den Beginn der Beitrittsverhandlungen bewilligt hat, bestätigte für „Blic“ einer der hohen deutschen Politiker.
 
Iskren da budem, meni se svidio nastup ministra Krstica i ministra Radulovica kod Olje Beckovic na TV-u. Imali su dosta ostre sagovornike, ali mislim da su generalno dobro odgovorili. I s'obzirom da su tek pet dana ministri za sad mogu samo da mi se dopadaju njihove najave. Rekli su jos koliko sam zapamtio, da o njima najvise sudimo na osnovu budzeta za 2014. godinu, pa cemo vidjeti kakav ce biti. Pogotovo jer je Radulovic bio ostar kriticar gotovo svih budzeta donetih u Srbiji zadnjih 10 godina.

Sve u svemu mislim, da je ova vlada do sada jedino dobro sto se Srbiji desilo zadnjih 13 godina na politickom nebu. Samo sve dok su i SPS i PUPS u vlasti, nece sve bez problema proci. Nece ni jedni ni drugi da dozvole da se stotine hiljada ljudi koji to zasluzuju skinu sa drzavne grbace (zaposleni u administraciji koji nista ne rade, zaposleni u gubitaskim gigantima za kojima nema potrebe itd.) tako da, ako ne budemo imali izbore, bojim se da ce sve opet da ostane samo na prici (koja je ista vec 13 godina).

Znaci trebamo eliminisati ove preostale komunjare iz vlade. Dacic je sve slabiji i u partiji i u drzavi i ne moze puno da zateze. On je svjestan da gubitkom pozicije puca i u partiji, a to je politicki kraj. Ne treba ocekivati cuda za godinu dana, ali sama cinjenica da su neki negativni trendovi poput nezaposlenosti i deficita, inflacije zaustavljeni i ako se pogleda dubina ekonomskih reformi koje ce Krstic i Radulovic sprovoditi, meni uliva nadu. Nikad u zadnjih 25 godina nije kljucni fokus vlasti bio na ekonomiji.

Znaci nema vise prica o Kosovu, EU, Hagu, pomirenju, suocavanju sa prosloscu i ostalih gluposti. Ipak problem ostaju slabi kadrovi koje SNS ima. Vucic je toga ocigledno svjestan pa zove nestranacke ljude, Srbe iz inostranstva, strance, ali to moze na drzavnom nivou. Sta je sa lokalom? On je npr. kontaktirao i Kori Udovicki sa kojom se konsultuje oko finansija. To meni govori o jednoj otvorenosti prema svima koji nesto vrijede u bilo kojoj sferi. Tadic se sa znacajno manjom podrskom nije konsultovao ni sa SPS-om, a kamoli ovako sa sirokim krugom ljudi.
 
Zurück
Oben