Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

1878

B

Bloody

Guest
Prishtinë, 24 dhjetor - Shoqata e Muhaxhirëve të Kosovës dhe Instituti i Historisë kanë organizuar sot një akademi u kujtesë, kushtuar 130 vjetorit të dëbimit të popullatës shqiptare nga Sanxhaku i Nishit dhe rajoni i Toplicës. Pjesëmarrësit e këtij takimi synonin që nëpërmjet dokumeneteve dhe të dhënave faktografike të sjellin para publikut disa nga dimensionet e dëbimit të dhunshëm të popullatës shqiptare nga trojet e veta etnike në Sanxhak të Nishit dhe në rajonin e Toplicës. Kryetari i Shoqatës së Muhaxhirëve të Kosovës, Shefki Ukaj, tha se dëbimi masiv i shqiptarëve nga Sanxhaku i Nishit dhe rajoni i Toplicës është një histori e dhimbshme, kur Serbia përmes dhunës dhe terrorit të organizuar shtetëror, ushtroi gjenocid dhe spastrim etnik mbi 700 vendbanime dhe mbi 300.000 shqiptarë, të cilët jetonin në trojet e veta etnike, apo një hapësirë sa territori aktual i Kosovës. Ukaj përkujtoi se pastrimi i dhunshëm i hapësirës etnike shqiptare ndodhi pas Kongresit të Berlinit, më 1878, dhe vazhdoi deri me shpalljen e pavarësisë së Shqipërisë më 1912, kur pjesa më e madhe e popullatës shqiptare të Sanxhakut të Nishit dhe rajoni i Toplicës ishte dëbuar nga trojet e veta stërgjyshore dhe në pronat e shqiptarëve të dëbuar u vendosën serbët dhe malazezët. Popullata e dëbuar shqiptare, tha ai, u vendos kryesisht në territorin e Kosovës së sotme dhe një pjesë në territorin e Maqedonisë. Shumë nga të dëbuarit përfunduan përtej Bosforit, në shkretëtirat e Anadollit e me gjerë në Turqi. Ai i citoi një burim diplomatik të Londrës në të cilin thuhet se vetëm në Luginën e Nishit gjatë kësaj periudhe u vranë dhe u masakruan 35.000 shqiptarë. Në një lagje të Nishit të banuar me shqiptarë (dokumentet osmane e vërtetojnë praninë e banorëve shqiptarë në qytetin e Nishit ) u plaçkitën dhe u dogjën 300 shtëpi. Burimet e kohës flasin për rreth 70.000 shqiptarë të vrarë në rreth 600 fshatra shqiptare të rrafshuara me zjarr vetëm më 1877/1878. Këto burime, gjithashtu, thonë se, asokohe, nuk ishte vërejtur dispomim i fuqive të mëdha për të parandaluar këtë gjenocid serb mbi shqiptarët e shqiptarësinë e Sanxhakut të Nishit

http://www.kosova.com/artikulli/50826

Falls ich es richtig verstanden habe, hat es damit zu tun das nach 1878 die Albaner aus den Regionen um Nis und Toplica ausgesiedelt wurden??

Ein albanischer '' Verein'' hat am 24 Dezember eine Art ''Treffen'' organisiert, in dem an die vertriebenen Albaner vor 130 Jahren im Raum Sandzak & Toplice.

Der Vorsitzender des Vereins Shefki Ukaj sagte, dass es ein trauriges Ereignis vor 130 Jahren war, als die Albaner von den Serben von deren Dörfern vertrieben und getötet wurden.

Shefki Ukaj erinnerte, dass die ethnischen Säuberungen der Serben an Albaner im Raum Sandxhak und Toplice schon 1878 nach dem Berliner Kongress anfingen und erst bis zur Ausrufung der Unabhängigkeit der Albaner aufhörte.

Shefki Ukaj zitierte von einem Londoner Institut, dass allein in Nish 35.000 Albaner Massakriert wurden.

Allein im Jahr 1877/1878 wurden 70.000 Albaner getötet und in 600 Häuser abgefackelt, damit man die Leichen nicht mehr findet !

Zurück
Oben