Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Albaner im osmanischen reich

Ein Schlachtort in Kosovo (1911):

200.000 Albaner kommen zu Unterstützung für das Osmanische Reich und beten ihr Freitagsgebet hinter dem Sultan und Khalifen Mehmed V.

10557468_1507028982875394_2756102419215702253_n.jpg
 
Osmanı Imparatorluğunda Türkler ve Arnavutlar

Türk ve Arnavut

ARNAVUTLUK Başbakanı Sali Berişa, Türkiye’den iki istekte bulundu: Türk dilinin büyük isimlerinden Arnavut asıllı Şemseddin Sami Bey’in mezarı ve Yanya Valisi Tepedelenli Ali Paşa’nın kellesi...

Bu tarihi şahsiyetlere biraz yakından bakalım.

ŞEMSEDDİN SAMİ BEY
Tımar sahibi Arnavut Fraşerî Ailesi’nden Halil Bey’in oğlu olan Şemseddin Sami, 1850 yılında Yanya’da doğdu. Öğrenimine Rum mektebinde başladı. Klasik Yunanca, İtalyanca, Fransızca, Arapça, Farsça ve tabii Türkçe ve Arnavutçayı bu dillerde sözlükler yazacak derecede bilirdi. Türkçenin ilk modern sözlüğü olan iki ciltlik “Kamus-ıTürkî”yi yazdı. İlk Türkçe ansiklopedi olan 6 ciltlik “Kamus’ul Âlem” ve ilk romanımız olan “Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat” onun eseridir, kadın haklarını savunur. “Orhun Kitabeleri” ve “Kutadgu Bilig” üzerine çalışarak Türklük fikrinin gelişmesine büyük katkıda bulundu. “Osmanlıca” ve “Çağatayca” terimlerini reddederek bu dil ailesine “Türkçe” denilmesini savundu.

Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.


Spor tarihimizin büyük isimlerinden Ali Sami Yen, Şemseddin Sami’nin ikinci oğludur.

VE ARNAVUT KÜLTÜRÜ
Şemseddin Sami, Arnavut kültürüne de aynı ilgiyi duydu. Hatta Nihat Sami Banarlı’ya göre, Osmanlı tarihindeki Arnavut kökenli devlet adamlarına daha bir ilgi göstermişti. Abdülhamid zamanında İstanbul’da kurulan “Cemiyet-i İlmiye-iArnavudiye” adlı kültür derneğinin kurucularından biridir. Ağabeyi Abdül Bey’le birlikte, 1897’de Latin ve Yunan harflerini kullanan ilk Arnavut alfabesini yazdı. 1886’da Arnavutça gramer kitabını yayınladı. Bu sebeple Arnavut milliyetçilerinin de sahip çıktığı bir isimdir. Arnavutluk’ta heykel ve büstleri yapılmış fakat başındaki fes çıkarılarak Osmanlı kimliğinden arındırılmıştır.
19259015.jpg


Merhum Semseddin Sami Bey, sadık bir Osmanlı’dır, ayrılıkçılığa karşıdır. 54 yaşında Erenköy’de vefat etti. Sahrayıcedit mezarlığındaki cenazesi 1968’de Feriköy’Maradona aile mezarlığına nakledildi. Bugün Türk-Arnavut kardeşliğinin simgesidir. Rahmet ve saygıyla anıyorum. Tercih ettiği topraklarda ve aile kabristanında kalması gerektiğini düşünüyorum.

TEPEDELENLİ ALİ PAŞA
1740 doğumlu Tepedelenli Ali Paşa, Sultan II. Mahmud’un Yanya valisidir. Yanya vilayetinin çoğunluğu Arnavut’tur fakat aktivist Rum milliyetçiliğinin hedeflerinden biridir. Bugün Arnavutların “milliyetçi” anlam yükledikleri Ali Paşa’nın Arnavut milliyetçiliğiyle ilgisi yoktu, tipik bir ‘feodal lord’ ya da Türkçesiyle ‘âyan’ durumundaydı. Otokrat idaresiyle Rum milliyetçiliğini baskı altında tutmakta ve aynı zamanda Osmanlı’ya karşı da başına buyruk davranmaktadır. Sultan Mahmud onu azletti, o da meydan okuyarak isyan etti. Kurşuna dizildi, öldükten sonra kesilen kellesi kanıt olarak İstanbul’a gönderildi, yıl 1822.

Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.


Şuna dikkat
: Ali Paşa’nın tasfiye edilmesiyle zahiren merkezi devlet otoritesi güçlenmiş, fakat uzun vadede Rum milliyetçiliğinin önü açılmıştı!

1912 Balkan savaşında milliyetçi Arnavutlar Osmanlı ordusunu terk edecek ve bu yüzden Yanya Yunanların eline geçecektir. Halbuki Osmanlı, savaştan sonra Yanya’yı Arnavutluk’a verecekti! Bugün Tepedelenli Ali Paşa’nın Yanya’daki sarayı Yunan turizminin önemli mekânlarından biridir.

Netice:
Osmanlı coğrafyasındaki milletler Osmanlı tarihine Avrupalıların Roma İmparatorluğu’na baktıkları gibi bakmalı, ortak tarihi miras olarak yani.

Um diese Inhalte anzuzeigen, benötigen wir die Zustimmung zum Setzen von Drittanbieter-Cookies.
Für weitere Informationen siehe die Seite Verwendung von Cookies.
 

Anhänge

    Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.
Glaub mir der Typ weiß selbst nichts darüber er schaut sich nur die Bildchen an und postet sie hier auch noch.


Hier sind wieder einige Hobbyhistoriker dabei. :facepalm:

Ja er war 1911 in Kosovo und der Zahl der Besucher variieren sich von 100.000-250.000.

Kosova'da bulunan ceddi I. Murad'ın türbesi olan Meşhed-i Hüdevandigar'da 100.000 kişinin katıldığı bir cemaatle cuma namazı kıldı
Quelle: Sakaoğlu, Necdet (1999) Bu Mülkün Sultanları, İstanbul:Oğlak Yayınları

[TABLE="width: 700"]
[TR]
[TD] Sultan Reþâd, 16 Haziran 1911’de Kosova’ya gitti. 522 sene önce dedesi Murâd-ý Hüdâvendigâr’ýn zafer kazandýðý yerde, yüz bin Arnavut ile Cumâ namazý kýldý. Balkan Müslümanlarý ve Arnavutlar, asýrlar öncesi Osmanlý hâkimiyetine giriþlerindeki adâlet hissini, Sultan Reþâd Hanýn “Baba” davranýþýyla tekrar ve daha ziyâdesiyle yaþadýlar. Arnavutluk’taki yüzbinlerce Müslüman, Halîfe-i Müslimîn ve Osmanlý Sultaný Reþâd Haný görebilmek için, bütün sýkýntýlara katlanarak yollara düþtü. Sultan, din ve millet farký gözetmeden bütün halka bol ihsânlarda bulundu. Huzûru saðladý. Mahmud Þevket Paþanýn, yirmi iki taburla yapamadýðýný, Sultan Mehmed Reþâd bir gövde gösterisiyle temin etti.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Quelle: Reþad Han (Mehmed V, Sultan Reþat)

Noch eine Quelle die den ganzen Aufenthalt in Kosovo erklärt: Sultan Mehmed Re?ad'?n Kosova ziyareti | Tarihten olaylar | Dünya Bülteni Haber Portal?

Haters gonna Hate

God save the ottomans


- - - Aktualisiert - - -

Hier noch was Deutsches, leider nur Wiki.

1911 besuchte Sultan Mehmed V. die Türbe im Rahmen einer Balkanreise und betete mit 100.000 Muslimen auf dem Feld.

http://de.wikipedia.org/wiki/Meşhed-i_Hüdavendigar
 
Zurück
Oben