Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Arena Split

C

cro_Kralj_Zvonimir

Guest
Arena Split uz 100-metarski neboder

arena_split_1082007.jpg


1. kolovoza - Splitsko Gradsko vijeće jednoglasno je prihvatilo projekt gradnje sportske dvorane u Lori za svjetsko rukometno prvenstvo 2009. Riječ je o privatno-javnom partnerstvu između države i grada Splita s jedne, te konzorcija koji čine tvrtke Konstruktor, Dalekovod i Institut građevinarstva Hrvatske s druge strane.

Projekt je vrijedan oko milijardu kuna. Uz dvoranu će biti čak 100-metarski poslovno-stambeni neboder, najviši u Hrvatskoj. Dvorana za 13.500 gledatelja i parkiralište za 1.500 vozila morali bi biti dovršeni do kraja iduće godine. Poslovni prostori i poslovno-stambeni toranj s hotelom izgradili bi se dvije godine kasnije, odnosno do kraja 2010.

arena_split_2_1082007.jpg


Grad i država konzorciju će na mjesec, s PDV-om, plaćati oko tri milijuna kuna, čime se u 30 godina dolazi do iznosa od milijardu kuna. Nakon tog razdoblja dvorana i svi poslovni prostori prelaze u vlasništvo grada Splita. Vijećnike se uvjeravalo kako cijena nije previsoka. Štoviše, zbog 1000 novih radnih mjesta, odnosno približno 6 milijuna kuna godišnjeg poreza i prireza na poslovanje u cijelom kompleksu, grad neće biti u gubitku.

arena_split_1_1082007.jpg


Oporbeni vijećnici tražili su jamstva da projekt neće izravno opterećivati gradski proračun. Njihovo je stajalište da se cijela priča do sada odvijala usporeno, pa su u mogim stvarima dovedeni pred svršen čin.

Ugovor s konzorcijem morao bi se potpisati u roku od 15 dana. Vladi je odmah upućena ova odluka Gradskog vijeća i, kako se očekuje, na sutrašnjoj će sjednici donijeti odluku o svojem sudjelovanju u projektu Lora.

U cijeloj priči najnezadovoljniji su radnici brodogradilišta. Iako se država obvezala izgraditi zamjenske prostore i novo parkiralište, strahuju da ovo ne bude početak kraja škvera.

Hrvatska radiotelevizija/Croatian radiotelevision
 
Oben