Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Armee Bosnien-Herzegowina // OSBIH (Oružane snage BIH) // ОСБИХ (Оружане снаге БИХ)

muslimischer hvo

- - - Aktualisiert - - -

muslimischer hvo

zum Thema
7315632794_39460c105e_z.jpg
 
Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.


Weiß einer für was das "MHVO" steht ?

Das gehört zur "107. viteska Brigada" aus Gradacac. Zunächst gehörten sie der HVO zur gemeinsamen Verteidigung von Gradacac an, dann wurde der Zusatz "Muslimansko" dazugehängt eben MHVO und erst später gehörten sie zur Armija BiH.
 
[h=1]Prva borbena misija Oružanih snaga BiH u Afganistanu[/h]
Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH potvrdila je danas odluku Predsjedništva BiH o učešću jedinice vojne policije Oružanih snaga BiH u operaciji ISAF u Afganistanu.
Predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić rekla je Srni da je riječ o prvoj borbenoj misiji pripadnika Oružanih snaga BiH u Afganistanu, odnosno izuzetno složenoj i teškoj misiji, rizičnoj po živote pripadnika Oružanih snaga.

"Oni mogu biti izloženi različitim sigurnosnim prijetnjama, kao što su samoubilački napadi pobunjenika, postavljanje improvizovanih eksplozivnih naprava, upotreba protivoklopnih mina, izvođenje raketnih minobacačkih napada, kao i snajpersko djelovanje", pojasnila je Majkićeva.

U Afganistan ide 26 pripadnika vojne policije Oružanih snaga BiH, koji će tokom deset mjeseci biti locirani u području grada Kandahara, u sastavu 115. bataljona Vojne policije Nacionalne garde Marylenda.

"Ovo je prva borbena podrška borbenoj američkoj brigadi. Oružane snage BiH do sada nisu išle u borbene misije u Afganistan. Uglavnom su bile u okviru zaštićenih prstenova. Misija ove jedinice biće praćenje konvoja, osiguranje VIP osoba i ostali vojno-policijski poslovi", navela je Majkićeva.

Majkićeva i još jedan član Komisije bili su uzdržani prilikom glasanja o podršci ovoj misiji, zbog sigurnosnih rizika za pripadnike Oružanih snaga BiH.

"Misija će koštati BiH oko pet miliona KM i sredstva su osigurana. Jedinica je dobro obučena, ali to ne znači ništa sa aspekta sigurnosti", naglasila je Majkićeva.

Komisija je na današnjoj sjednici jednoglasno podržala poslaničku inicijativu Dušanke Majkić da Predstavnički dom na nekoj od narednih sjednica razmatra posljedice uništavanja municije i minsko-eksplozivnih sredstava na poligonu "Barbara" po lokalno stanovništvo u opštini Glamoč.

Na dnevnom redu sjednice Doma ova inicijativa će se naći nakon što Ministarstvo odbrane BiH odgovori predsjedavajućoj Zajedničke komisije za odbranu isigurnsot na pitanja: ko vrši uništavanje, po kakvim se propisima to vrši, kakva je analiza zemljišta gdje se uništavanje vrši i ko vrši kontrolu ovog procesa.

"Mještani opštine Glamoč se sve češće obraćaju načelniku opštine, s obzirom da se uništavaju sve veće količine, a detonacije su sve jače. Opština je više puta zbog štetnih posljedica tražila od Ministarstva odbrane da se preduzmu mjere, ali se ništa nije promijenilo", kaže Majkićeva.

Ona je podsjetila da je od posljedica ovog procesa jedan stanovnik Glamoča poginuo, dodajući da je nevjerovatno to što se proces uništavanja vrši na lokaciji koja je privatno i vlasništvo lokalne zajednice, iako postoji kasarna u Glamoču koja je proglašena neperspektivnom vojnom imovinom.

Komisija je danasigurnosti BiH i Prijedlog zakona o protivminskom djelovanju u BiH.

Prva borbena misija Oru
 
Počinje obuka 300 kandidata za profesionalnu vojsku

Polaznici osnovne obuke u sklopu 12. generacije kandidata za profesionalnu vojnu službu danas su primljeni u Centar za osnovnu obuku Komande obuke i doktrine OSBiH u Pazariću kod Sarajeva, potvrđeno je Feni u Ministarstvu odbrane BiH.

Nakon prihvata i određenih administrativnih procedura, 300 kandidata za prijem u profesionalnu vojnu službu, koji su "prošli" odgovarajuće provjere i specijalističke preglede, pristupit će tromjesečnoj obuci, fokusiranoj na temeljna znanja i vještine u skladu s misijom OSBiH.

Kako je ranije najavljeno, ove bi godine iz profesionalne vojne službe, odnosno OSBiH, usljed dostizanja starosne granice (35. godina), odnosno isteka profesionalnih ugovora trebalo biti otpušteno 947 vojnika.

Stoga se aktivnosti na podmlađivanju OSBiH u kategoriji vojnika nastavljaju, a u toku su odgovarajuće procedure za formiranje naredne, 13. generacije kandidata za prijem u profesionalnu vojnu službu.

Po?inje obuka 300 kandidata za profesionalnu vojsku
 
Zurück
Oben