T
Griechisches Parlament.
Mit Fustanella sehen wir Xhelil Bega oder wie er genannt wurde,Çelo Picari.
Griechisches Parlament.
Mit Fustanella sehen wir Xhelil Bega oder wie er genannt wurde,Çelo Picari.
Kapedan Çelua i Picarit
Çelo Picari ka lindur 208 e vjet më parë në Picarin e vjetër, i cili tashmë është një grumbull rrënojash hijerënda, e megjithatë kujtimi i tij është i gjallë, jo vetëm se këtu takon disa Çelo njëherësh, por të gjithë që takuam thuajse e kishin bindje: Ah po, keni ardhur për Çelo Picarin!
Emri i vërtetë i Çelos së vjetër ishte Xhelil Bega. Ishte djali i Mehmetit dhe Xhikos, të dy fshatarë të varfër të këtyre anëve. I vogël ishte bari me dhentë. Shkathtësia dhe zgjuarsia e tij duket se i ka bërë përshtypje ndonjë kapedani që kalonte këtyre anëve, kështu që Xhelili, tani Çelo për të gjithë, përfundoi shumë shpejt në oborrin e Ali Pashë Tepelenës në Janinë. Këtu u rrit, u formua si luftëtar dhe i shërbeu Aliut deri sa ky u vra në 1822. Picariotëve ua ka ënda të thonë se Çelua i tyre ishte më i hedhuri nga të gjithë ata që stërviteshin në oborrin e Aliut, madje më i fortë se edhe vetë Marko Boçari i famshëm. "Marko Boçari suliot/ Qan e të këput me lot/ Se me Çelon se del dot/ Është djalë picariot…", këndojnë ata ende kur nisin e marrin një këngë të qëmotshme. Që në Kurvelesh e kanë zakon t‘u këndojnë me lavde trimave të tyre kjo nuk është një gjë e re, por me sa duket, ky Çelua duhet të ketë qenë një individ fort i zgjuar. Peripecitë që ka kaluar në jetën e tij të gjatë e provojnë këtë më së miri.
Në nëntorin e 1828, gjashtë vjet pas vrasjes së Ali Pashë Tepelenës, Çelo Picari ishte në krah të Zylyftar Podës, Tafil Buzit dhe të tjerëve që vendosën të ngrenë Jugun e Shqipërisë në kryengritje kundër reformave që njihen si të "Tanzimatit". Kryengritja mori përhapje të madhe, ajo ishte e lidhur edhe me kryengritësit e Revolucionit Grek. Porta e Lartë e pa punën pisk. Kishte rrezik që Jugu shqiptar të shkëputej përfundimisht nga zotërimet perandorake. Sadrazemi Mehmet Reshit Pasha njihej për dinakërinë e tij. Ai u ofroi krerëve të pabindur shqiptarë një amnisti të përgjithshme, e cila do të shoqërohej edhe me shumë favore. Një festë e madhe do të organizohej në Manastir në prani të vetë sulltanit. Çelo Picari ishte ndër ata që e kuptuan se pas gjithë kësaj vinte era gjak. Tre vjet më parë, në 1827, ai i ishte lutur, madje e kishte shoqëruar gjatë një mikun e tij Ismail Bej Vlorën, që të mos i përgjigjej ftesës së valiut të Janinës. Miku nuk e dëgjoi dhe u vra pas festës. Që në atë kohë aftësia e mosbesimit ndaj këtyre ftesave duket se ka qenë ngulitur fort te Çelo Picari.
Më 26 gusht 1830, krerët e mashtruar shqiptarë, të veshur me teshat e tyre plot ngjyra e gajtanë hynë në kazermën madhështore të Manastirit. Duhet t‘i ketë marrë sytë luksi i paparë që u ka dalë para syve. Me një shenjë të kryeministrit (sadrazemit) 500 burra, krerë nga më të njohurit e Shqipërisë së Jugut, u shkuan në shpatë. Mes të masakruarve ishin edhe Asllan Kuca dhe Veliko Jaçe. I pari kurveleshas dhe mik i Çelos, i dyti djali i xhaxhait, gati vëllam i Çelos.
Çelo bashkë me të vëllanë e Asllan Kucos i vunë zjarrin një //////////agjejej të //////aninës dhe rrëmben kokat e prera të dy njerëzve të tyre, të cilat u varrosën në Picar. Osmanët u tërbuan dhe nisën reprezaljet. Premtimet e grekëve për ndihmën/////// u mbërritën kurrë. Çelo Picari u bë sërish i "urtë": i ofron paqe sulltanit, në këmbim të një vendi pune të sigurt. Jetoi ca kohë si mbikëqyrës i kufirit greko-turk në Thesali, por duke pasur gjithnjë mosbesimin e osmanëve, të cilët e dinin fort mirë se kishte plane të tjera dhe se bashkëpunonte me revolucionarët grekë. Një ftesë-kurth iu përsërit sërish. Kësaj here duhej të shkonte në Stamboll "për të folur për atë punën e nizamëve". Çelo, si gjithnjë mosbesues, në fillim nuk pranon, por bindet pasi del "shahit" (garant) vetë kreu i fesë myslimane Sheh-Ul Islami. Këtë herë ishte mashtruar vërtet. Në fillim e burgosin, pastaj e internojnë në Anadoll, në Konja.
Pas gjashtë vjetësh internimi, në 1844, kthehet në Picar. Lidhet me Zenel Gjolekën, një nga trimat e rinj të Kurveleshit dhe me të vjetrit Tafil Buzi e Rrapo Hekali. Sërish hidhen në kryengritje. Sërish marrin një ftesë-kurth. Kësaj here Çelo pranon të shkojë. Instinkti i mosbesimit, me sa duket, kishte nisur t‘i dobësohej. Përfundon sërish në Konja, në internim dhe pas do kohësh lirohet me kusht, që të mos kthehej më as në Picarin e tij dhe asgjëkundi tjetër në Kurvelesh. Jetoi në Janinë disa kohë dhe mori pjesë në luftën greko-turke të 1854. Vdiq në Athinë në 1880. Kishte kaluar 79 vite, më shumë se gjysmën e të cilave me shpatë në dorë duke u ruajtur nga pusitë. Dy djemtë e tij më të mëdhenj, Ibrahimi dhe Iliazi, vazhduan të jetojnë në Picar.
Në korrikun e 1924, kur Eqrem bej Vlorën dhe kushëririn e tij Avni bej Delvina, të arrestuar nga forcat e revolucionit fanolist, i nisën në këmbë nga Vlora në Tiranë, ata takuan në Fier Xhevdet Çelon, stërnipin e Çelo Picarit. Të dyja palët janë kujtuar për miqësinë që kishte lidhur stërgjyshërit Çelo Picari dhe Ismail bej Vlorën. Ishte pikërisht ky i fundit që nuk ia kishte dëgjuar fjalën Çelos dhe që u vra me të pabesë në Janinë në 1827. "Xhevdet Çeo pra, ishte mik i vjetër i shtëpisë tonë - shkruan Eqrem beu në kujtimet e tij - ne u pritëm dhe u sajdisëm më së miri në komandën e xhandarmërisë dhe të nesërmen vazhduam rrugën me makinë, a thua se ishim të ftuar nderi". Miqësia mes familjeve të vjetra do të vazhdonte edhe për pak kohë.
Celo Picari me fustanelle ne parlamentin grek duke kerkuar terheqjen e trupave greke nga teritoret shqiptare.
Folge dem Video um zu sehen, wie unsere Website als Web-App auf dem Startbildschirm installiert werden kann.
Anmerkung: Diese Funktion ist in einigen Browsern möglicherweise nicht verfügbar.
Wir verwenden essentielle Cookies, damit diese Website funktioniert, und optionale Cookies, um den Komfort bei der Nutzung zu verbessern.
Siehe weitere Informationen und konfiguriere deine Einstellungen