Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Brcko-Brčko-Брчко-BD (Bosnien und Herzegowina-BIH) Brcko Distrikt - Брчко дистрикт

• Ersteller Ersteller Emir
  • Erstellt am Erstellt am
Klar, es ist im Umbau. Mein Vater war kürzlich dort und hat es mir berichtet.
Ihr könnt euch auf einzelne Projekte fixieren, da ihr nicht so viele Einwohner habt, im Gegensatz zu "uns".
Aber Brcko ist echt ne tolle Stadt...;)
Keine Angst es werden immer mehr und mehr :mrgreen:

Habe eine Frage? Weiß jemand ob um 4 uhr in der Früh noch Taxis in Brcko verfügbar sind und ob es erlaubt ist mit denen über die Grenze zu fahren nach Kroatien. Habe es einmal gemacht aber am Tag. War recht billig. Wäre auch nur eine kurze Fahrt von 10 min. und ich habe keinen Bock ein paar Stunden auf diesem Psycho "kolodvor" abzuhängen! Weiß da jemand was genaueres? Im Internet steht nichts genaueres.

-Mačak-;2555850 schrieb:
Habe eine Frage? Weiß jemand ob um 4 uhr in der Früh noch Taxis in Brcko verfügbar sind und ob es erlaubt ist mit denen über die Grenze zu fahren nach Kroatien. Habe es einmal gemacht aber am Tag. War recht billig. Wäre auch nur eine kurze Fahrt von 10 min. und ich habe keinen Bock ein paar Stunden auf diesem Psycho "kolodvor" abzuhängen! Weiß da jemand was genaueres? Im Internet steht nichts genaueres.

Was ist dieses kolodvor?

-Mačak-;2555850 schrieb:

normalerweise müsste das gehen,ich bin ein paar mal morgens um 4 oder 5 mit dem Taxi gefahren,viele stehen bei Interex(Robna Kuca,Hotel Jelena)also unweit vom Grenzübergang.

normalerweise müsste das gehen,ich bin ein paar mal morgens um 4 oder 5 mit dem Taxi gefahren,viele stehen bei Interex(Robna Kuca,Hotel Jelena)also unweit vom Grenzübergang.

Mein Problem wurde gelöst. Ich wurde abgeholt. Gesehen habe ich am kolodvor nur eins, obwohl da Endstation für den ganzen Bus war. Ja ich weiß, dass dort viele am Tag stehen. Gegenüber von der Robna kuca und dem Hotel. Wusste nicht ob es um 3,4 oder 5 Uhr in der Früh auch so war. Aber ja scheint mir logisch. Da steht draußen sogar ein extra Telefon um die anrufen zu können. Man kann denke ich auch nur diese Nummer damit anrufen.

U teškoj prometnoj nezgodi u Dubravama kraj Brčkog poginula petorica mladića

Velika i nezapamćena tragedija donijela je tugu u domove hrvata Brčanskog kraja. Obitelji Mendeš u Bijeloj, Milić u Štrepcima i Nikić u Brčkom izgubili su sinove u tragičnoj prometnoj nesreći koja se dogodila u kasnim noćnim satima sa subote na nedjelju. U stravičnom sudaru automobila pežo i fiat smrtno su stradali Darjan Nikić, Mario i Mato Milić koji su bili u pežou, te braća Filip i Nikica Mendeš u fiatu. Svih pet mladića izgubili su živote, a za njima je ostala vječna tuga i lijepe uspomene.
Na putu do kuće Mendešovih u selu Bijela, Večernjakova ekipa je bila svjedokom još jedne moguće tragedije koja je na sreću završila bez smrtnih posljedica, ali s teškim ozljedama i materijalnom štetom. Na istoj cesti svega tisuću metara od mjesta stradalih mladića došlo je prometne nezgode u kojoj je automobil Reno Clio Ljubljanskih registarskih oznaka udario u motocikl Honda pri čemu je ozlijeđen vozač motocikla i ubrzo prevezen u Brčansku bolnicu.

Ljubav prema nogometu

Dolaskom pred kuće Mirka i Antunke Mendeš u Bijeloj zatekli smo tužnu sliku i brojnu familiju koja tuguje za stradalim Filipom i Nikicom.Bolni. Jauci roditelja i sestre Andree,dopirali su iz kuće u kojoj se okupila familija prijatelji i poznanici stradalih mladića. Otac Mirko smogao je snage progovoriti o svojim sinovima kojim se ponosio i od kojih je puno očekivao u životu.
-Obojica su mi bili u srcu, volio sam ih više od svega, odgajao ih u vjeri, poštenju i nadi da izrasti u velike ljude. Nogomet su voljeli igrati svakodnevno, a ljubav prema bubamari potiče još iz dana kad su bili u izbjeglištvu kod djeda Filipa u Minhenu.Filip je dobio ime upravo po djedu i on im je usadio nadu da će nekada postati vrsni nogometaši. Nakon izvanrednih nastupa u majici HNK Orašje, Filip je zimus otišao u Austriju gdje je pronašao dobar klub i posao, tako da mu je sve išlo na ruku. Došao je kući da proslavi Uskrsne blagdane i produži putovnicu, ali prerana smrt je prekinula njegov put ka uspjehu, govori tata Mirko i dodaje, Pipe i Nino bili su nerazdvojni, voljeli su se igrati na play stationu, kojeg nisu ni ugasili kad su pošli u večernji izlazak.

Zadnji sati u Discoteci

Zajedno su Filip i Nikica proveli djetinjstvo, zajedno su voljeli i radovali se uspjehu drugog, zajedno su živjeli za nogomet i skupa će biti sahranjeni u zajedničku grobnicu na mjesnom groblju u Bijeloj. Nažalost predblagdanska večer bio je zadnji izlazak u život za braću Filipa (23) i Nikicu (21) koji su ugodne trenutke proveli u Discoteci Valentino. Za Filipa njegovi prijatelji govore da je bio izuzetno nadaren, pošten korektno odgojen u katoličkoj vjeri.
-Zadnje sate proveo sam s Nikicom u Discoteci, odvezao je s bratom djevojku Jelenu kući i rekao da će se brzo vratiti. Planirali smo u subotu slaviti njegov 22.rođendan, ali…Ne mogu vjerovati da više nisu živi! Puno lijepih uspomena veže me za njih dvojicu, ali ja u ovom trenutku ne mogu naći prave riječi da iskažem svoju bol i tugu. Zajedno smo u njihovoj kući jeli i spavali, bili smo nerazdvojni, izlazili na ista mjesta, čak sam trebao Filipu biti kum na svadbi. Bili su veseli, susretljivi, uvijek spremni pomoći i obojica su se voljeli šaliti i na svoj račun, a Filip je uvijek bio glavni u društvu, rekao je Emil Geljić prijatelj pokojnih Filipa i Nikice Mendeš.

Pred Filipom bila velika nogometna karijera

Filip nikada nije volio alkohol i cigarete, a njegovi suigrači iz HNK Orašje za njega imaju samo riječi hvale. – Zaprepastila me vijest o tragičnoj smrti Filipa Mendeša u koju nisam odmah povjerovao. Skupa smo proveli godinu dana u klubu i za to vrijeme ostavio je pozitivan trag iza sebe. Volio je raditi, bio ozbiljan na treninzima i uvijek je zračio pozitivnom energijom. Pred njim je bila velika nogometna karijera, rekao je Fuad Grbešić trener HNK Orašje.
Filip je imao zaručnicu Sonju Marošević iz susjednih Dubrava, a svadba je bila planirana naredne godine. -Radovao sam se ovoj vijesti i sanjao njegovu svadbu. Bila bi to velika fešta, jer Filip je to zaslužio. Danas su moje misli odlutale u drugom smjeru i teško je pronaći riječi kojim bih opisao svoje unuke, s uzdahom govori djed Filip dok grli i tješi unuku Andreu odličnu učenicu 6.razreda X. Osnovne škole u Bijeloj.
Zanimljivo je da su zadnje sate prije tragične nesreće Filip i Nikica Mendeš proveli na istom mjestu gdje i Darjan i braća Mario i Mato Milić. Samo pukim slučajem izbjegnuta i veća tragedija jer su braća Mendeš prije polaska odvezli kući sestru Andreu. Nakon ponoćnih sati Filip i Nikica pokupili su Nikicinu djevojku Jelenu i odvezli ju do njene kuće, a po povratku je došlo do direktnog sudara u kojem su smrtno stradala petorica mladića.

Tuga u Štrepcima

Malo selo Štrepci smješteno u južnom dijelu Brčko Distrikta pod obroncima Majevice i gdje završava Posavina. Umjesto radosti, pjesme i lijepih običaja, Uskrsno jutro u Štrepcima osvanulo je tužno, žalosno i s nevjerom na licima hrvata ovog kraja. Zadesila je velika tragedija koja je odnijela dva mlada života. U selu koje broji oko 300 obitelji, svi su povezani rodbinskim ili prijateljskim vezama, a nakon tragične smrti mladića Marija i Mate Milić, tuga se uselila u svaki dom.
-Nisam povjerovao u prvu vijest koju su mi dojavili prijatelji iz Dubrava. Isto tako, cijelim selom kada prođete, kod svih su glave oborene. Ovo je strašno. Pa možete li ikako zamisliti Uskrs bez osmijeha, radosti i obiteljskog veselja! Roditelji su teško primili spoznaju da ostaju bez sinova, ali vjerom u Boga sigurno će prevladati veliku tragediju. Istovremeno plaču i mole se Bogu, jer su izgubili dva sina. Izgubili su Marija i Matu u jednom danu, u jednoj sekundi. Strašno! Obojica su bili zlatni momci, priča Vlado Salatović njihov bliski rođak.

Mario bio zaljubljenik u motore

Mario je bio vedar, pun života i željom da se radom potvrdi. Bio je zaljubljenik u motore, imao je Kawasaki i bio čest gost moto susreta. Mato je nedavno magistrirao informatiku u Osijeku i imao ugovoren posao u Njemačkoj. Još nije dobio diplomu u ruke. Skupa s Matom u Osijeku je studirao pravo i Darjan Nikić, sin uglednog Brčanskog liječnika. Darijan, Mario i Mato zajedno su provodili brojne trenutke, a u smrt su se odvezli Darjanovim Pežoom, dok je u njegovu dvorištu ostao Matin fiat.
Obitelj Milić bila je čvrsta obitelj koja se uzajamno pomagala Tata Marijan je nastavnik kemije i matematika u osnovnoj školi, a mama Mara kućanica i oboje su aktivni u KUD-u Zovik. Starija sestra 30-godišnja Slađana radi u Austriji, a mlađa Blaženka pohađa 7.razred i odlična je i primjerena učenica. Njihovu bol za izgubljenom braćom nitko ne može ublažiti, a koliko je selo obožavalo Marija i Matu potvrđuje veliki sprovod i nepregledna kolona u kojoj su tiho koračali brojna rodbina, prijatelji i poznanici.

Marko Mišković

einfach nur traurig...

Es ist traurig. Will nicht wissen wie es den Eltern geht. Die einen Brüder also deren Nachname mit ME. waren mütterlicherseits mit uns verwandt. Und vor 4 Jahren sind Bekannte. Die kannten wir nur vom gegenseitigen Besuchen von anderen Verwandten von uns dort gestorben. 2 junge Brüder. Der Vater von ihnen und die Mutter hats aber überlebt.

Zurück
Oben