John Wayne
Keyboard Turner
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik u petak je usred natrpanog radnog dana dao intervju Večernjem listu u vremenu dok su ga na sastancima čekali drugi članovi vlade. Sa često kritiziranim, ali iznimno uspješnim srpskim liderom, spontano smo započeli razgovor pod dojmom sjajne pobjede hrvatske reprezentacije nad njemačkom na Europskom nogometnom prvenstvu.
DODIK: Odlična pobjeda Hrvatske. Svaka čast.
VL: I, za koga ste navijali?
DODIK: Vjerovali ili ne, navijao sam za Hrvatsku, budući da tamo ne igra Srbija.
VL: Mislim da vam to ne vjeruju u Hrvatskoj.
DODIK: Ne želim nikoga uvjeravati. Ali, to je problem Hrvatske, napose njezina vrha, koji ne uvažava činjenice u BiH. No, ipak želim reći da Hrvatska igra odličan nogomet. Drago mi je što su pobijedili. Prvo sam bio impresioniran pobjedom na Wembleyu protiv Engleske. Svi mi mali narodi, a u suštini hrvatski i srpski su mali u odnosu na europske nacije, volimo kada pobijedimo upravo te velike. Zato sam navijao i u maestralnoj pobjedi protiv Engleske i time je praktički eliminirali iz sudjelovanja u završnici prvenstva.
VL: Vi ste jako dobro informirani o hrvatskom nogometu!
DODIK: Imao sam, zajedno s mojim ministrima, ulaznice za susret Hrvatske s Austrijom u Beču. No, zbog poznate polemike s Mesićem smatrao sam da je neprimjereno da se tamo pojavljujem. Inače, da nije bilo toga, zasigurno bih bio u Beču i navijao za Hrvatsku. Utakmica protiv Njemačke opet je bila impresivna po igri, ali i rezultatu. Žao mi je što nije bilo više golova, jer bilo je odličnih prigoda. Njemačka, koja melje suparnike, nije bila u stanju niti jednoga trenutka kontrolirati susret i u načelu bili su nemoćni. Hrvatska je bila superiorna u svakom smislu. Iskreno, volio bih da igraju u finalu i pobijede.
Dodik: Mesićeva politika ne štiti Hrvate u Bosni i Hercegovini
---------------
mit seiner unterstützung werden wir erst recht europameister