Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Die Uefa wird keine Balkanliga unterstützen!

Ljudi moji, vi gledate previse daleko. Kvaliteta samog fudbala nema veze sa velicinom trzista. Znaci, tajna (javna) je u tome koliko ulazes u taj sport i pogotovo ljudi, KAKO ulazes. Recimo engleski klubovi primjerice ne donose nikakvu dobit samim privatnicima, jel tako, vec velike gubitke oko 500-700 milijuna funti na dalje. A Stadione im grade privatnici a ne drzava (to cesto zaboravljamo), igraci imaju velike plate, svaki njihov klub ostaje znatno duze u Europi od drugih. Problem je u tome sto trose vise nego sto imaju a nije postavljen nikakav limit (veliki problem oko arapskih tajkuna).

Jeste, neki ce se ovdje dobro nacuditi sto upravo Premier Leagu uzimam za primjer. Evo nase komsije, Slovenija takodjer ima fudbal kao i drugi ali on je prilicno slab. Zasto je slab? Zato jer je Slovenija manja recimo od Hrvatske ili Srbije? Ne, nego zato jer takodjer kao i recimo hrvati i srbi ne ulazu gotovo nista u svoj fudbal.

Npr. Austrija, koja nije po kvaliteti svoje lige bolja od "nasih" pobjedjuje nase (cijelog Balkana) predstavnike. U cemu je tajna? Ulaganja u klubove, infrastruktura, sustav natjecanja. Austrijanci imaju vise reda u svom fudbalu od nas samih balkanca. A njihova reprezentacija nije nasim reprezentacijima ni do koljena.

Moje je misljenje, da je ta "Regionalna liga" samo izgovor celnih ljudi nekih klubova za nesposobnost stvaranja vrijednosti kod svojih klubova, nista drugo. U zapadnoj evropi je lova, puni stadioni i atraktivni protivnici. E, ali sad dolazimo kod "naseg" problema, za tu "evropu moderno" moramo uredno poslovat, placat igrace i poreze, uredit infrastrukturu i dovest pojacanja, nece se tu nista promjenit ako budu medjusobno igrali Partizan, Zvezda, Hajduk, Dinamo i ostali klubovi, ama bas nista. Uprave "nasih" klubova nisu sposobni stvorit novac jer su na te pozicije dosli zbog politicke podobnosti (u gotovo svim Ex-Yu zemljama) i navikli su dobivat sigurnu lovu od gradova i drzavnih firmi, pa ljudi moji, to je Balkan jos. Zbog vlastite nesposobnosti za losu posjetu kriva im je domaca liga (Slovenija, Srbija, Hrvatska, BiH ...) malo trziste i slicne gluposti. Mislim da jacim klubovima plasman u EL (min 10 utakmica u evropi) je puno primamljiviji i financijski isplativiji od nastupa po Banja lukama, Nisu, Mariboru, Kraljevu, Tuzli, Skoplju, varazdinu i sl. slabiji klubovi ce imat privilegiju igrat protiv Hajduka, Dinama i Rijeke po 2 puta kod kuce i priliku za napunit stadion 4-5 puta i prodat suvenire, that's it.

Die Balkanliga die die Bulgaren hier vorgeschlagen haben sollte nur aus den besten Clubs aus Serbien, Rumänien, Bulgarien, Griechenland und Türkei bestehen. Also nichts mit Jugo. Wie gesagt alles nicht gut durchdacht, deswegen das Nein der UEFA vollkommen verständlich.

Jos za kraj nekoliko rijeci, jer je opsirna tema.

1) koliko se vidi, UEFA je nesklona prema toj ligi (ne zato sto se "nas" plase), i nece dopustiti, da se iz nje ide u Evrokupove, to je cinjenica. A ako bi ipak na "svetog nikada" dopustila da ustvari takva liga bude filter za evrokupove niko normalan na to nece/nebi pristao igrati u njoj, jer bi svaka drzava ustvari izgubila par mjesta u evropi, nemojmo to zaboravit.
Aj zamislimo da naprimjer plasman u takvoj "ligi odlucuje o europutnicima i da evropu s podrusja bivse Jugoslavije izbore samo "velikani" poput Dinama, Partizana, Maribora ili Sirokog Brijega. Ruku na srce, zar je to u interesu jednog Hajduka, Osijeka, Zvezde, Zelje, Vojvodine, Olimpije itd.?

2) jesmo li imali primjer jedne takve slicne lige/projetka, tj. skandinavske lige (Royal Liga) koja je trajala 2-3 godine i propala jer je bila financijski neisplativa. Eee ljudi moji, to je liga "jebeno" razvijenijih zemalja i jacih klubova pa opet nije uspjela. A vidimo da danci danas rade odlican posao sa svojom ligom koju su digli do te razine da im prvak moze parirati i jednoj Barseloni.

Ich würde so ne regionale Liga richtig gut finden... wenn wir denn mal ehrlich sind kannste den Balkanfussball in die Tonne kloppen, nen Deckel drauf machen und niemand würde ihn vermissen.

Dinarski Vuk hat es auch schon angesprochen: Die Royal Liga zB ging ja auch nicht gut, und dass obwohl die skandinavischen Länder wohlhabender sind, bessere Vereine haben im Durchschnitt und keine kriegsbedingte Vergangenheit vor 20 jahren aufweisen.
Da wird eine Liga, egal ob die Kombination mit Griechenland Bulagrien etc oder mit den jugoslawischen Länder nie und nimmer gut gehen. Wünschenswert, ja warum nicht? Aber machbar, wenn wirklich die Vereine wie Cacak, Rijeka, Velez etc bereit sind in einer 2, Liga zu spielen, alles perfekt durchplant ist, sowohl die Sicherheit, als auch die Finanzen und das wirds sicher nicht in nächster Nähe geben.

Zurück
Oben