Ποιά είναι η κίνηση που θα ανατρέψει τους παγιωμένους συσχετισμούς στο Αιγαίο; Πώς μπορεί η Ελλάδα να αποκτήσει αδιαμφισβήτητη υπεροπλία; Αναλυτές μιλούν στην τουρκική ιστοσελίδα Ahval, με αφορμή το ενδεχόμενο να αποκτήσει η Ελλάδα μαχητικά 5ης γενιάς F-35, μετά και την σχετική δήλωση του πρωθυπουργού, ενώπιον του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ.
Για ανάκτηση της εναέριας υπεροχής της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας τα επόμενα χρόνια έκανε λόγο, πριν μερικές μέρες, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, αποκαλύπτοντας τα επόμενα βήματα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της χώρας μας, σχετικά με τα stealth μαχητικά F-35. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης έρχονται να υπερθεματίσουν το σχετικό εξοπλιστικό πρόγραμμα που «θα αλλάξει τα δεδομένα και θα σημάνει την εκκίνηση μίας περιόδου ελληνικής κυριαρχίας στους ουρανούς».
Η πρόθεση που εκφράστηκε δια στόματος ΥΕΘΑ για την αγορά 24 μαχητικών F-35 φαίνεται να έχει φτάσει στα αυτιά των Τούρκων οι οποίοι ήδη κάνουν σενάρια και αναλύσεις για την επόμενη μέρα στους ουρανούς του Αιγαίου. «Αφού αναβαθμίσουμε τα υπάρχοντα μαχητικά θα κοιτάξουμε τα F-35. Μία μοίρα περίπου 24 μαχητικών, που μαζί με τις υποδομές, θα στοιχίσουν πάνω από 3 δισεκ. ευρώ σε βάθος χρόνου, και όταν τελειώσει η διαπραγμάτευση θα ξέρουμε τον τρόπο χρηματοδότησης και αποπληρωμής» είχε αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Ο Τούρκος στρατιωτικός αναλυτής Levent Özgül ισχυρίζεται πως μία τέτοια εξοπλιστική κίνηση «θα αποτελέσει ορόσημο για την αμυντική δύναμη της Ελλάδας, την ελληνική πολεμική αεροπορία και θα μεταβάλει τους συσχετισμούς στην περιοχή… και αυτό εξαιτίας των προηγμένων δυνατοτήτων του F-35 για τα οποία η Τουρκία δεν έχει απάντηση, ακόμη» αναφέρει σε κείμενο του στην τουρκική Ahval.
Το ελληνικό ενδιαφέρον για τα stealth μαχητικά αυξήθηκε το Δεκέμβρη,
σε μία περίοδο αυξανόμενων εντάσεων με την Τουρκία. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες. Ασφαλώς και αντιμετωπίζουν αυξημένες απαιτήσεις, περισσότερες προκλήσεις αλλά ανταποκρίνονται. Είμαστε μαζί και δίπλα τους. 4.500 παραβιάσεις, μέσα στο 2019, αυτοί – 4.500 αναχαιτίσεις εμείς. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να είμαστε πάντα μαζί τους. Να είμαστε πάντα δίπλα τους», είχε δηλώσει από το βήμα της Ολομέλειας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
[h=4]
Τα F-35 δεν θα βοηθήσουν πάνω από το Αιγαίο, αλλά η παρουσία τους και μόνο τρομάζει[/h] Στην πρακτική των εναέριων παραβιάσεων που ακολουθεί εδώ και χρόνια η τουρκική πολεμική αεροπορία, τα F-35 δεν αποτελούν απάντηση. Τα stealth μαχητικά δεν είναι αεροσκάφη που θα εμπλακούν σε «dogfights». Δεν είναι αυτός ο ρόλος τους.
«Η ελληνική πολεμική αεροπορία εξοπλίζεται σωστά! Πριν τα F-35 χρειάζεται την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage για να αντεπεξέλθει στις εναέριες μάχες του Αιγαίου» αναφέρει ο Levent Özgül, «τα F-35 θα έχουν αποτρεπτική ισχύ, με το σκεπτικό πως αν κάτι πάει στραβά σε μία τυπική αερομαχία, η HAF (Ελληνική Πολεμική Αεροπορία) μπορεί να σηκώσει τα F-35 από τις βάσεις τους».
Τον Δεκέμβριο του 2019 υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage.
Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας δεν ετοιμάζονται να πάνε στον πόλεμο αλλά να διασφαλίσουν την ειρήνη. Καλώντας τους βουλευτές να υπερψηφίσουν, είπε ότι το νομοσχέδιο ενισχύει την αποτρεπτική ικανότητα των F-16, επιτρέπει σε όλα τα Mirage να πετούν πάνω από το Αιγαίο και να το ξανασκεπάσουν με τα φτερά τους, και στα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού να έχουν τα αναγκαία ανταλλακτικά. Υπερψηφίστε με αίσθηση εθνικού καθήκοντος. Το νομοσχέδιο επαυξάνει ισχύ των Ενόπλων μας Δυνάμεων και κρατά το ξίφος της Ελλάδας «λαμπερό και κοφτερό» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
[h=4]
Ελλάδα και ΗΠΑ, Ρωσία και Τουρκία![/h] Η Τουρκία μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα των F-35 βρίσκεται χωρίς απάντηση στα επερχόμενα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα. Η ισχυρή θέση της Ελλάδας στην περιοχή βοηθά τις ΗΠΑ να ελέγχουν το «προβληματικό παιδί» της Συμμαχίας, στρέφοντας έτσι την Άγκυρα στην αγκαλιά της Μόσχας.
Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα η κυβέρνηση Ερντογάν εξετάζει μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο να αγοράσει Ρωσικά μαχητικά Su-57 ή Κινεζικά J-31 -αμφότερα εφοδιασμένα με τεχνολογία stealth που τα καθιστά «αόρατα» στα εχθρικά ραντάρ ως εναλλακτική για τα F-35.
Η Τουρκία έκανε μία ξεκάθαρη επιλογή, S-400 αντί F-35! Η Άγκυρα συνεχίζει να έχει την πεποίθηση ότι τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα είναι υπεραπαραίτητα λόγω των εντάσεων στην περιοχή. Ενώ σχεδιάζει να διατηρήσει την ισχύ της πολεμικής της αεροπορίας αυξάνοντας τη συντήρηση των αεροσκαφών που διαθέτει, εντείνοντας τις προσπάθειες εγχώριας παραγωγής μαχητικών και συζητώντας με Μόσχα και Πεκίνο για προμήθεια αεροσκαφών
Τον περασμένο Απρίλιο ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε διαμηνύσει στην Ουάσιγκτον ότι σε περίπτωση που ναυαγήσει η προμήθεια των F-35 τότε η χώρα του θα στραφεί σε άλλη χώρα για να καλύψει τις ανάγκες της σε υπερσύγχρονα μαχητικά. «Υπάρχουν τα Su-34, τα Su-57 και άλλα. Θα καλύψουμε από αλλού τις ανάγκες μας μέχρι να μπορούμε να παράγουμε μόνοι μας αεροσκάφη», είχε πει τότε.