Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Ivica Osim Interview - "SFRJ" - Liga und EM in Serbien/Kroatien

ich frage mich nur wieviel das Kosten würde, Südafrika hat wegen der ganzen WM nun Schulden (mehr Ausgaben als Gewinn gehabt)

Aber bei uns sind die Stadien ja schon vorhanden, vielleicht modernisiert werden.

Aufjedenfall ist eine regionale Liga ne klasse Idee, eine EM wäre der krönende Abschluss

Eine gemeinsame Liga wird kommen, da bin ich mir sicher.
Das mit der EM wäre geil, aber glaub nicht das dass klappt.

ich frage mich nur wieviel das Kosten würde, Südafrika hat wegen der ganzen WM nun Schulden (mehr Ausgaben als Gewinn gehabt)

Aber bei uns sind die Stadien ja schon vorhanden, vielleicht modernisiert werden.

Aufjedenfall ist eine regionale Liga ne klasse Idee, eine EM wäre der krönende Abschluss

was meinst du mit uns ??? also in serbien sind keine em stadien vorhanden und ich glaube in Kroatien sind ebenfalls keine em stadien vorhanden vieleicht mit ausnahme das von Hajduk

Legende bivše SFRJ tvrde: EP sa Hrvatima nas vadi iz blata

Veliki broj srpskih i hrvatskih fudbalskih legendi oduševljen je idejom portugalskog ambasadora u Beogradu Luisa de Almeide Sampaja da dve najveće republike bivše Jugoslavije zajedničkim snagama organizuju Evropsko prvenstvo 2020. godine!

marakana.jpg

Novi trener Crvene zvezde Robert Prosinečki tvrdi da bi takav poduhvat doprineo razvoju fudbala na Balkanu, a sa stavom Velikog Žutog slažu se i Igor Štimac, Ćiro Blažević, Vlade Divac i Ljupko Petrović.

S druge strane, aktuelni predsednik Hrvatskog fudbalskog saveza Vlatko Marković kaže da ne treba da živimo u iluzijama i da je portugalski ambasador pomenutom izjavom samo sebi napravio reklamu?!

Trener Crvene zvezde i jedan od najvećih igrača u istoriji hrvatskog fudbala Robert Prosinečki rekao je za Press da u ovom trenutku može samo da podrži inicijativu portugalskog Divac: Super ideja, svi bismo profitirali

Novi stadioni na poklon

- Sve što je dobro i što doprinosi razvoju fudbala u ovom okruženju, a organizacija evropskog prvenstva to svakako jeste, treba podržati - rekao nam je Prosinečki.

Legendarni hrvatski fudbaler Igor Štimac kaže da je organizacija EP 2020. jedina šansa za bivše jugoslovenske republike da poboljšaju infrastrukturu i na taj način se reše huliganstva. Čovek koji je pre samo dva dana doživeo poraz na izborima za novog predsednika HNS-a tvrdi da samo neinteligentni ljudi mogu da se protive ideji zajedničke organizacije EURA, pogotovo što bi Hrvatska i Srbija dobili bespovratne investicije od UEFA, FIFA i brojnih evropskih banaka.

- Nedavno sam izjavio da se protivim regionalnoj ligi u fudbalu zato što Srbija i Hrvatska u ovom trenutku nemaju odgovarajuću infrastrukturu. Dobijanje evropskog šampionata je jedini način da rešimo problem oronulih stadiona, huliganstva i ostalih devijantnih pojava... Ja tvrdim da je takav poduhvat moguć i da je na srpskim i hrvatskim fudbalskim radnicima da tu šansu iskoriste. Praktično, mi bismo organizacijom evropskog prvenstva dobili, da tako kažem, besplatne investicije, stadione... Podržali bi nas razni fondovi pri Evropskoj uniji, banke... Još jednom ponavljam: Evropsko prvenstvo je jedina šansa za nas - rekao je Štimac za Press.

On kaže da se ne treba plašiti bezbednosnih rizika, pošto nije reč o takmičarskoj utakmici između Srbije i Hrvatske.

- Samo budala može da se protivi takvoj ideji i da kaže kako će bezbednost biti najveći problem. Sad vi meni možete da navedete, primera radi, napad na košarkaše Partizana u Zadru. Međutim, ovde je reč o zajedničkoj organizaciji velikog takmičenja. Samo što bih ja voleo da i Bosna bude uključena u taj projekat - poručio je Štimac.

Zanimljivo, njegov protivkandidat na izborima u HNS-u Vlatko Marković kaže da Srbija i Hrvatska nemaju gotovo nikakve šanse da dobiju organizaciju EURA 2020. godine. On je izjavu portugalskog ambasadora u Beogradu, koji je poručio da UEFA i FIFA rade na tom projektu, nazvao budalaštinom?!

- Najviše bih voleo da vam kažem da će se to desiti, ali to jednostavno nije tačno. Portugalski ambasador je očigledno želeo da dobije reklamu ili da se „ulaguje" nekom u Beogradu. Slušajte, i vi i mi se mučimo da napravimo običnu šupicu, a ne stadione po UEFA kriterijumima. Godinama sam član raznih komisija UEFA i niko mi nije nagovestio takvu mogućnost. Valjda bih ja to znao i rekao Toletu (predsednik FSS-a Tomislav Karadžić prim. aut.) - decidiran je Marković.

Balkanska trenerska ikona Miroslav Ćiro Blažević čestitao je ambasadoru Portugala na sjajnoj ideji, koju će, prema njegovim rečima, u delo pretvoriti političari dve zemlje. On se u prepoznatljivom stilu našalio na temu Evropskog prvenstva 2020. godine.

Ćiro: Neću doživeti

- Sine, to je sjajna ideja, ali je nabijem na k...., pošto tada neću biti živ. Čestitam portugalskom diplomati na ideji koja prevazilazi sportske okvire. To bi bila i velika politička odluka. Verujem da će se ostvariti jer vi imate vrlo pametnog predsednika Borisa Tadića, a mi imamo pametnu predsednicu vlade Jadranku Kosor. Imamo dovoljno vremena, punih devet godina da to ostvarimo... Takva šansa se ne propušta, dobili bismo ozbiljnu „lovu" - rekao je iz daleke Kine Miroslav Blažević.

Njegovi srpski trenerski pandan Ljupko Petrović tvrdi da Srbija i Hrvatska zaslužuju takav događaj i ne vidi nijednu prepreku zbog koje UEFA ne bi dodelila domaćinstvo najvećim republikama avnojevske Jugoslavije. Trener zagrebačke Lokomotive kaže da su odnosi između dve države otoplili i da je sazreo trenutak za ozbiljan projekat.

- Ja radim u Hrvatskoj, Prosinečki u Zvezdi... Sve ide u tom pravcu i stvarno ne vidim nijedan razlog zbog kojeg ta ideja ne bi zaživela. Do tada ima dovoljno vremena, siguran sam da bi sve proteklo u najboljem redu. Da ne govorim o tome da bismo dobili izvanredne stadione - ističe Petrović.

Zanimljivo, prvi čovek Vojvodine Ratko Butorović kaže da se pribojava netrpeljivosti između dva naroda.

- Daj bože da se to desi. Međutim, bojim se da to nije realno kada se prisetim šta se desilo košarkašima Partizana u Zadru ili navijačima PAOK-a u Zagrebu. Netrpeljivost je i dalje velika, mada vreme leči sve - rekao je Butorović.

Zurück
Oben