Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Jahrestag der Armija BiH 15.April

armija_bih_army_emblem_3d_by_syndikata_np-d3626nn.gif

Naser Orić: Armija RBiH nastala je iz krvi i nevolje

Orić: Borili smo se za gole živote (Foto: B. Nizić)

Bojim se da nemamo državotvorne svijesti i da uvijek lutamo i tražimo krivca u drugome

- Upravo ovako, kao danas, padao je snijeg kada smo iz Potočara prvi put otišli u šume iznad Srebrenice - sjeća se u ekskluzivnoj ispovijesti za "Dnevni avaz" legendarni komandant odbrane Srebrenice Naser Orić.

Devetnaest godina od formiranja Armije RBiH, Orić se prisjeća da su se tih dana branioci u njegovom kraju morali kriti čak od "naših ljudi". Upravo su Bošnjaci, kaže, vjerovali da je šačica domoljuba, mahom aktivnih i rezervnih srebreničkih policajaca, zapravo samo grupa "željna belaja".

Nesvjestan narod

- Naš narod nije bio svjestan da će početi rat, da je JNA naoružala Srbe. Bila nas je šaka... Imali smo samo policijsko naoružanje. E, iz tog jezgra nastale su oružane formacije koje će kasnije preći u TO Srebrenice, pa Armiju RBiH. Bošnjaci u početku nisu znali šta nas čeka, mislili su sve će trajati dan-dva. Tek kada su nas četnici opkolili i kada su počeli ubijati zarobljene Bošnjake u školi "Vuk Karadžić" u Bratuncu i kada su u džamiji u Glogovu zapalili Bošnjake, svi su postali svjesni šta nas čeka. Armija RBiH praktično je nastala iz krvi i nevolje - priča Orić, ističući da smo se "samo borili za svoja ognjišta".

Legendarni komandant smatra da je formiranje Armije RBiH bilo od neprocjenjivog značaja za BiH, kamen temeljac opstanka države. Posebno je to, smatra on, važno za bošnjački narod, koji je tada prvi put u historiji dobio oružanu silu i državu.

- Armija je nastala iz naroda. Sve ovo danas produkt je onoga što su stvorili borci Armije RBiH. Mi smo dali sve što smo mogli. Nema tog blaga na svijetu kojim se to može platiti i nadoknaditi. A morali smo se svi uhvatiti oružja. Ponavljam, borili smo se za gole živote i da ostanemo na ovim prostorima - napominje jedan od najvećih heroja Armije.

Nekada je, kaže sjetno Orić, bio ponos kazati da si bio borac Armije RBiH. Nažalost, dodaje on, danas je sve to izblijedjelo, jer Bošnjaci nemaju izgrađen nacionalni duh.

Neće odustati

- Nažalost, brzo zaboravljamo. S druge strane, u strukture države involvirali su se ljudi koji nisu zaslužili da budu na tim pozicijama i koji nisu bili tu kada se iz krvi i pepela pravila država... Sada ti ljudi opstruiraju izgradnju države. To bi trebalo boljeti svakog Bošnjaka. Mene politika ne interesira. Govorim ono što me boli kao borca. Nama, Bošnjacima, dovoljno je da nam neko slatko progovori i da mi opet pomislimo da će biti bratstva i jedinstva. A neće. Bojim se da nemamo državotvorne svijesti i da uvijek lutamo i tražimo krivca u drugome. A glavni krivci smo mi. I mi, borci, dozvolili smo da budemo u ovakvom statusu. Gradili smo državu i imamo pravo da kažemo kuda ona treba ići - ističe Orić.

Komentirajući plasiranje spiskova navodnih zločinaca iz Armije RBiH i bošnjačkog naroda, Orić navodi:

- RS je ponovo aktivirala moj predmet. Svojevremeno su dolazili iz Bijeljine da me intervjuiraju. Taj predmet sada je na Sudu BiH. Svjestan sam da sam na spisku. Nikada neće prestati djelovati protiv mene i drugih branilaca BiH. I ti spiskove koje plasiraju su dio političke kuhinje koja ima za cilj da napravi reviziju historije. Oni to rade kroz sve strukture države.

Slučaj "Vasković": Dokaz zašto me napadaju

Komentirajući skandalozni snimak na kojem Slobodan Vasković isljeđuje srebreničkog Bošnjaka u Potočarima jula 1995. godine, Orić navodi:

- To je dokaz zašto me taj čovjek, koji je bio desna ruka Ratka Mladića u medijima, stalno napadao u svojim prilozima.

Nema dominacije

- Prošla su vremena kada su Srbi i njihova politika ovdje mogli dominirati. Kada su ideje Dobrice Ćosića mogle proći. Iako se te zamisli i danas provode, to se ni u snu ne može ostvariti. To je prošlost - mišljenja je Orić.

Dnevni Avaz - Naser Ori?: Armija RBiH nastala je iz krvi i nevolje

Zurück
Oben