Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Kafenio - Καφενεíο

Und besucht ihr sowas in euer heimatland? (falls vorhanden)


  • Umfrageteilnehmer
    25
Εκτεταμένες και πολλά υποσχόμενες οι έρευνες για πετρέλαιο στην νότιο Αλβανία 13-12-2010 11:57:20 Πιο γρήγοροι και πιο αποτελεσματικοί φαίνεται να αποδεικνύονται οι Αλβανοί στο θέμα την εξόρυξης και εκμετάλλευσης των ενεργειακών τους πόρων αφού ήδη σε περιοχές εντός της Αλβανίας πλησίον των ελληνοαλβανικών συνόρων στο Δέλβινο και τη Φοινίκη, αμερικανικές και καναδικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει έρευνες.
Πριν ένα μήνα ο Υπουργός Οικονομίας της Αλβανίας δήλωσε ότι οι επενδύσεις στην εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου στην Αλβανία έφθασαν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ τόνισε, ότι η Κυβέρνηση του έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις επενδύσεις στον τομέα αυτόν και ότι θα χρηματοδοτήσει κάθε σχέδιο εξερεύνησης και εξόρυξης πετρελαίου.
Το 1932, ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Patos-Marinza τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χερσαία πετρελαϊκά κοιτάσματα βαρέως τύπου, τα οποία σύμφωνα με αξιολόγηση που πραγματοποίησε η Καναδική εταιρεία RPS Energy Ltd στις 31 Δεκεμβρίου του 2009 ανέρχονται σε 5.7 δισ. βαρέλια!.
Το πετρέλαιο που υπάρχει στην περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται ως "βαρύ πετρέλαιο" και πωλείται σε πολύ χαμηλότερη τιμή, περίπου στο 60% της τιμής του αργού πετρελαίου, τύπου Brent.
Η εταιρία όμως έχει αναπτύξει σύγχρονη τεχνολογία για να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά παραγωγής. Η πρόγνωσή της RPS Energy Ltd είναι ότι η παραγωγή στο τέλος του 2011 στο συγκεκριμένο κοίτασμα θα φθάσει τα 12.000 βαρέλια ημερησίως.
Ο Doug Urch, Γενικός Διευθυντής της Bankers Petroleum, σε μια συνέντευξή του μίλησε για παραγωγή περίπου 40.000 βαρέλια ημερησίως! Επιπρόσθετα η εταιρεία η Sky ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την πραγματοποίηση των γεωφυσικών σεισμικών εξετάσεων και την καταγραφή δεδομένων για τα τρία τμήματα εξερεύνησης (τέσσερα, πέντε και Dumres). Το Μπλοκ τέσσερα βρίσκεται στη νοτιοανατολική Αλβανία, που συνορεύει με την Ελλάδα και καλύπτει μια έκταση 2.264 τετραγωνικών χλμ. (540.000 στρέμματα).
Το συνολικό εκτιμώμενο δυνητικό αποθεματικό ανέρχεται σε 350 MMBOE. Το Block πέντε βρίσκεται στη νοτιοδυτική Αλβανία δίπλα στην Αδριατική θάλασσα και καλύπτει μια έκταση 2.076 χιλιομέτρων 2 (498.000 στρέμματα). Το μπλοκ έχει συνολικό εκτιμώμενο δυνητικό αποθεματικό 375 MMBOE.
Όσον αφορά την Ελλάδα ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην ανάγκη να προχωρήσουν οι έρευνες, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα. Όπως Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός: «υπάρχει αμεσότατη ανάγκη να προχωρήσουμε ταχύτατα, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδος, στον εμπλουτισμό των ερευνητικών δεδομένων που έχουμε, διότι τα στοιχεία που υπάρχουν στα αρχεία του Υπουργείου είναι αρκετά αισιόδοξα, ότι μπορούμε να έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα
 
Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο Πρίνος



PRINOS_512_355-474x328.jpg


Η πρώτη ελληνική ενεργειακή εταιρεία που κατακτά τη διεθνή χρηματιστηριακή αγορά θα είναι η Ενεργειακή Αιγαίου, που μπαίνει στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ή του Τορόντο. Η Ενεργειακή Αιγαίου, η μοναδική αμιγώς upstream ελληνική πετρελαϊκή εταιρεία, έχει ήδη ξεκινήσει τις σχετικές προετοιμασίες, ενώ οι οριστικές αποφάσεις και η δρομολόγηση της δημόσιας προσφοράς μετοχών θα γίνει στο πρώτο τρίμηνο του 2011. Οι σύμβουλοι της Energean έχουν προτείνει και το ελληνικό Χρηματιστήριο, που όμως αντιμετωπίζεται επιφυλακτικά σύμφωνα με το ''Κεφάλαιο''.

Η εταιρεία, ήδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, στη λεκάνη Καβάλας-Πρίνου, στην Αίγυπτο, εξετάζει την απόκτηση δικαιωμάτων στο Μαρόκο ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζεται να προχωρήσει στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος του Κατάκολου.

Mάλιστα, η Energean εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί η εγκατάσταση υπεράκτιας εξέδρας που στο παρελθόν είχε προκαλέσει τοπικές αντιδράσεις εξαιτίας των πιθανών επιπτώσεων στον τουρισμό της περιοχής. Η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει την πραγματοποίηση οριζόντιας γεώτρησης από τη στεριά, σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων που θα εξασφαλίζει απόλυτη περιβαλλοντική ασφάλεια , αν και ανεβάζει το κόστος παραγωγής.

Εκτός από την Energean, η Vegas Oil & Gas πιο ενεργά και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, σε μικρότερη ένταση, δραστηριοποιούνται διεθνώς στον τομέα της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου.

Η εταιρεία συμφερόντων οικογένειας Βαρδινογιάννη Vegas O&G διατηρεί δικαιώματα και είναι διαχειρίστρια σε τρεις παραχωρήσεις στη βορειοαφρικανική χώρα. Τα ΕΛ.ΠΕ. διαθέτουν τα δικαιώματα στο West Obayed στα βορειοδυτικά της χώρας και τη Mesaha στα νοτιοδυτικά κοντά στα σύνορα με το Σουδάν. Στο πρόσφατο παρελθόν ο όμιλος δραστηριοποιήθηκε και στη Λιβύη, ενώ αποσύρθηκε επιτυχώς πουλώντας τα δικαιώματά που είχε σε έξι περιοχές στη λεκάνη της Σύρτης και στο Μουρτζούκ.




Ιπποκράτης
 
Όσοι από εσάς έχουν σκάιπ και θέλουν να συμμετέχουν στην παρέα μας, μπορούν να μου στείλουν το όνομά τους με μήνυμα.

Όλοι είναι προσκεκλημένοι εκτός από τον αρβανίτη...ζάβλακες δε δεχόμαστε.
:-)



Ιπποκράτης
 
Ehi noima?I mia istoria?

2010 15:12





Γράφει ο Νίκος Καράς - Ξέρει κανείς άραγε την Σύμβαση Cooper;Υπάρχει μια σύμβαση η οποία λήγει φέτος. Σύμβαση αρκούντως σοβαρή που δείχνει ότι αυτή η χώρα από την δουλεία δεν έφυγε ποτέ! Γιατί μα γιατί λείπουν οι Έλληνες πολιτικοί. Και πρωτίστως δούλοι αυτής της σύμβασης είναι ΟΛΟΙ οι πολιτικοί της χώρας, που σιωπηλά αποδέχτηκαν να ΜΗΝ εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας μας, την οποία υποτίθεται πως υπηρετούσαν!!! Η σύμβαση αυτή λέγεται COOPER!

Ο μακαρίτης ο Μπάτσης στο βιβλίο που είχε γράψει το 1947 με τίτλο “Η βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα”, αποκάλυψε την ύπαρξη της λεγόμενης “Σύμβασης Cooper”(υπεγράφη το 1940 και λήγει την 31/12/2010 και είμαι περίεργος να δω αν οι ξεφτιλισμένοι οι πολιτικάντηδες θα την ανανεώσουν!
Υπάρχει στο υπουργείο Βιομηχανίας και παραδίδεται -σαν “ιερό κείμενο”- από υπουργό σε υπουργό!), βάσει της οποίας τα λεγόμενα “στρατηγικά ορυκτά” της Ελλάδας καθώς και ο υδάτινός μας πλούτος, τίθενται υπό την αιγίδα ενός Αμερικανικού consortium εταιρειών!
Το αποτέλεσμα αυτής της αποκάλυψης ήταν να τουφεκιστεί ο Μπάτσης μαζί με τον Μπελογιάννη το 1952! Από τους 12 που ήταν για “ντουφέκι”, επέλεξαν μόνον 3, ένας εκ των οποίων ήταν και ο Μπάτσης!
Kαταλάβατε γιατί κανένας πολιτικός δεν αποτολμά να ακουμπήσει τα παρθένα κοιτάσματα ορυκτού πλούτου που βρίσκονται στην Ελλάδα. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη με σιδερο-χρώμιο και νικέλιο και δεν παράγουμε ούτε γραμμάριο ανοξείδωτου χάλυβα.

Υ.Γ. Γι αυτό δεν βγάζουμε τίποτε; Επειδή πρέπει να τα δώσουν (ή να τα ξαναδώσουν) στους ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ;
 
Sas efhome olous kales giortes,kala na perasete me tous dikous sas.....kai na ehete panemorfa xristougenna......kai eftihismeno neo etos.Ygeia kai hara se olous sas:)
Ps:kai mia anasa ja tin patrida mas:)
 

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010

Πετρέλαιο αξίας 3,5 τρις δολαρίων για 30 χρόνια μπορεί να παράγει η Ελλάδα!


- Σε 18 μήνες αρχίζουν οι έρευνες!
- Τι εμπόδιζε τις κυβέρνήσεις όλα αυτά τα χρόνια;...
- Υπάρχουν στ' αλήθεια τόσα πλούσια κοιτάσματα;

"Οι πόρτες είναι ανοικτές και τα σκυλιά δεμένα", φαίνεται οτι λέει η ελληνική κυβέρνηση στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και σε όσους ασχολούνται με τα πετρελαιοειδή. Και είναι ν'απορεί κανείς γιατί τώρα. Πως μετά από τόσες δεκαετίες συζητήσεων φαίνεται οτι τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες για να εκμεταλλευθούμε τον φυσικό πλούτο της χώρας μας.

Με το νομοσχέδιο που θα ορίσει την συσταση ενός φορέα θα γίνουν για πρώτη φορά από την δεκαετία του 80 διαπραγματεύσεις για να έρθουν επενδυτές στην Ελλάδα.

Τουλάχιστον έτσι παρουσιάζονται τα πράγματα από το ΥΠΕΚΑ.
Οπως λένε, ο φορέας θα στελεχωθεί με ικρό αριθμό προσωπικού για να έχει και μικρό κοστος λειτουργίας.

Είναι εντυπωσιακό οτι αν μέχρι και χθες έρχονταν μεγάλες εταιρείες να συζητήσουν με την εκάστοτε κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό, δεν θα ήταν εφικτό αφού δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο!

Αυτό που προβλέπεται λοιπόν είναι οτι η Ελλάδα μέσα σε 18 μήνες θα μπει στο παιχνίδι. Χρόνος που θεωρείται ρεκόρ αφού κάτι τέτοιο για να γίνει στην Κύπρο χρειάστηκαν 3 χρόνια!

Από κει και μετά μπαίνει στην τελική ευθεία το σχέδιο για την ανάθεση ερευνών και στη συνέχεια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από το ίδιο το υπουργείο τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν κοιτάσματα προς άμεση εκμετάλλευση τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν το ένα τρίτο των αναγκών της χώρας που σήμερα εκτιμάται στα 120 εκατομμύρια βαρέλια το χρόνο.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι τα κοιτάσματα αυτά (ίσως στο μέλλον υπάρξουν και νέα) θα είναι εκμεταλλεύσιμα για 30 χρόνια.

Ο φορέας που θα δημιουργηθεί μπορεί να συνάπτει συμβάσεις με διεθνείς εταιρείες ερευνών, οι οποίες θα συγκεντρώνουν ερευνητικά δεδομένα, χωρίς το δημόσιο να καταβάλει ούτε ένα ευρώ, με αντάλλαγμα οι εταιρείες αυτές να εκμεταλλεύονται τις μελέτες.

H εισηγητική έκθεση αναφέρει ότι οι ερευνητικές δαπάνες για την ανακάλυψη ενός θαλάσσιου κοιτάσματος όπως αυτό του Πρίνου ανέρχονται στα επίπεδα των 200 εκατ. δολαρίων (σεισμικά, αξιολόγηση, ερευνητικές γεωτρήσεις) ενώ οι παραγωγικές επενδύσεις για την έναρξη της εκμετάλλευσης είναι τουλάχιστον 1 δις δολάρια.

Με δαπάνες παραγωγής 1,5 δις δολάρια για περίοδο 25 ετών, τα έσοδα φτάνουν τα 7,5 δις δολάρια, ενώ οι φόροι που καταλήγουν στο δημόσιο φτάνουν τα 2 δις δολάρια, δηλαδή ετήσια έσοδα της τάξης των 120 εκατ. δολαρίων, όσο μια μικρή αποκρατικοποίηση.

Η χώρα μας θεωρείται από τις λιγότερο εξερευνημένες περιοχές καθώς έχουν πραγματοποιηθεί 175 γεωτρήσεις εκ των οποίων με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα μόλις το 15% έγινε με ορθό τρόπο.
 
Zurück
Oben