Ti pojma nemas - a pogotovo, kad pjnenis ko bijesno magare..
Osim koristenja naziva "Mujo" u difarmistickom nacinu - iznosis nekakve nebuloze i gluposti, kako je jedina istina,
koje smije da postoji, samo i isljuckjivo moze da pripada hrvatstvu i hrvatima.
A nisi jos odgovorila na pitanke koliko godina je jedna samostalna hrvatska kraljevina postojala uopste?
Mislim na razoblje kad niste sluzili madjarima, austrijancima, njemcima ili kome bilo?
Koji dijelovi danasne RH su bili pod islkjucljivo "vasom" vladavinom - a koji nisu?
(za ostalje citaoce:
ne umalovazavan ni milimetar hrvatski identitet i povjest i ulogu u siren povjesnom kontekstu ...
pitanje navodim iz samog razloga, da ovaj slinavi balavac mozda nadje mozda jedan istiniti odgovor)
U ostalom: sa kojim glupim "argumentom" (moran ga staviti pod navodne znakove, jer to od tebe navedeno
je idiotizam mjeseca na ovom forumu)
brkas pojmove, i tvrdis ko mula pred mlinom, da je sultan Mehmed II navodno osnivaj moje nacije?
Kakve nacije?
Kakvog nacionalnog identiteta uopste?
Pojam nacionalizam se u srijednem vijeku uopste nije koristio - ni s ove, ni s one strane Drine
(a Boga mi ni Une i Save).
Ali da se vratimo malo na nacije:
Da je sad narod u BiH turski narod - i da se tog drzimo, ali eto nije - moglo bi (mozda) proci...
samo eto sto narod u BiH nije turskog porjekla ... i zato tu glupu teoriju mozes zakaciti macki za rep.
I ponovo je ocigledno kroz kakve stavove ti posmatras svijet oko tebe, koji samo dozvoljava jednu "istinu",
i to tvoju nebuloznu i rasisticku, koje je prenapunjena mrznjom prema svemi sto nije rimo-katolicki i hrvatsko.
A kad smo vec kod katolicanstva: nije sve hrvatsko, sto je katolicko na Balkanu - to da jednom zapamtis!
U ostalom: ja neosporavam hrvatsvo i hrvatsku povjest u BiH - ali u svojoj istinskoj mjeri i to iskljucljivo po
cinjenicama - a nikako po nebulozama, koje poticu iz mutnih emotivnih izvora, kao sto ti u tvom bjednom i jadnom
revoltu ovdje iznosis.
A i da je to sve tako, kako tvrdis - pa i da je tako da je moj
pran-pran.... djed rimskokatolicki Hrvat (sto je, posto sam ja iz starog bihackog plemena vjerovatno predpostaviti)
- to nema nikakve veze s identitetom, kojeg ja licno danas nosim - i takodjer s nicijim identitetom naroda bosanskog i bosnjackog.
Bitno je samo (!) i iskljucljivo kako se covjek danas osjeca i s cime se identifikuje ... radilo se to o jeziku ili naciji
... a pogotovo o vjeri.
Tu nema niko pravo za govor, a kamoli da diktira nekome sta je i ko je i sta su mu preci bili nekad.
Moji preci su bili iskreni Bosanci - u to u bilo kojem vremenu!
I ja i moji se slobodno oslanjamo na BOSANSKE vladare ... od Kulina i njegove povelje u kojoj stoji pisano lijepim rijecima:
Ja ban' bos'n'ski Kulin'
preko Tvrtka I, koji je je bio sin bosanskog vladara Vladislava,
sina bosanskog bana Stjepana I. (brata bosanskog bana Stjepana II.)
Koje su spomenuti bili vjere - ne igra ama nikakvu ulogu (mozda samo za utupljene i retardinane "historicare" kao sti si ti).
Ponovo izkaz dubokog duhovnog primitivizma s tvoje strane, koji sam govori za sebe.
Normalitet i simptomatican kad neko ostane praznih ruku (i mozga) bezargumentativnosti, pa vadi ovakve pizdarije (pardon za ostale citaoce).
Ja mogu samo konstatirati, da si zbilja bijedni i jadni pacenik svoje licne situacije, u kojoj se neznas krecati na onaj nacin, koji se u kulturnim i civilozovanim krajevima svjeta naziva: postenjem.
Ti si daleko, daleko od toga...
a da ti ja napisem jednu lijepu pravu bosansku:
Prije osamstotina ljeta...
Na poc(etku svijeta, Osvanuo divan dan.
Dobro jutro Kulin Bane...vic(e narod na sve strane.
Dobro jutro, Dobar dan...odgovara Kulin Ban.
Kao da je Sudnji dan.
Reci nama Kulin Bane...kakve Bosna c(eka dane.
Zamisli se Kulin Ban...kao da je Sudnji dan.
Kada do?u teški dani - nikom nec'e teže biti,
A kad do?u dani srec'e - nikom bolje biti nec'e,
Rec(e mudri Kulin Ban...kao da je Sudnji dan.
Od Kulina Bana... ...pa do današnjeg dana.
Lange Rede kurzer Sinn. Puno si toga napisao i nista rekao nisi. Niti opovrgnuo moje povijesno istinite tvrdnje.
Fakt 1:
Banovi i Kraljevi Bosne su bili iskljucivo katolici, hrvatskog porijekla. Sama titula Ban je koristena od Hrvata, ne od Srba i ne od Bosnjaka. NIKADA!
Konterpart Kotromanicima, Nemanjici su bili Srbi, pravoslavne vjere.
To bi ti trebalo biti jasno ko dan, ali tesko je poturici dokazati da ne svojata tudje korjene.
Fakt 2:
Titula Ban, pa cak i Ban Kulin (13.vijek, koji je se i krstio U ime Oca i Sina i Duha Svetoga) je bio katolicke vjere, iako je u pocetku koketirao sa bogumilstvom, koje je postojalo jos u pocetku 13. Stoljeca, a ne tek nekih skoro 300 godina kasnije, kad je Mehmed-kolac donosio blagodati maca i kolac uz islam.
Fakt 3:
U sredini 13. stoljeca stizu franjevci (Wanderprediger), sljedbenici sv. Franke Asiskog, koji svojom vjerom, znanjem, kulturom i naukom upozoravaju na hereticko vjerovanje (bez turkisch-kolac-metoda) te bogumile urazumiju u krivovjerje.
Ili hoces rec, da bogumili koji u izmaklom 15. stoljecu nisu niti postojali, su jedini koji su postali poturceni od Mehmeda, tj. vasi predci?
Muje ti Fatina, ne pravi se naivan. Postajali ste vi velikim djelom i od Srba, a i od Hrvata, pokoji Turcin je i ostajao ili silovao domace cure da bi se sirili sto bolje, ali bogumile mozes okaciti za rep jer tada fakat nisu postojali, a niti danas. Ili realno gledano, mislis da je Mehmed-kolac pitao tko je bogumil, pa ajmo u islam. Jesi naivan.
Dakle, ne stidite se vase proslosti i stojte iza nje. Niste vi od BAna Kulina, a bome ni od Kraljice Katarine, koja je inace prepisala svoju Bosnu Vatikanu, a ne Turskom zulumu.
Ili pokucajte Srbima na vrata i pitajte ih, da li mozete biti od Nemanjica.
A od nas i nasih plemenitih banova i kraljeva te kraljica, odkacite.