Komandant Mark
i Vukovi s Ontarija
Balegija
Hat er den Namen seiner Frau wieder abgelegt ?
Međutim, Legija je kao iskusni plaćenik umeo da presvuče kožu. Napustio je Slobodana Miloševića i njegovu tajnu policiju i pridružio se demokratskim pobednicima, pre svega, lideru Demokratske stranke. Naime, tokom sukoba 1999. godine sa NATO iz RDB MUP Srbije je stiglo naređenje da se likvidira lider opozicije Zoran Đinđić. Legija taj zadatak nije tada obavio. Poslao je svog prijatelja Ljubišu Buhu iz Surčina da opomene Đinđića, koji je iz Srbije prešao u Crnu Goru, a odatle u Nemačku.
Miodrag Ulemek je imao kontakt sa mnogim važnim ličnostima bivšeg i sadašnjeg establišmenta. Po prirodi stvari to su bili Jovica Stanišić i Rade Marković, ratni drug Nebojša Pavković, a noć uoči petog oktobra 2000. godine sreo se sa Zoranom Đinđićem.
U knjizi "Peti oktobar", autora Dragana Bujoševića i Ivana Radovanovića, opisano je ponašanje pripadnika JSO na dan pre i na sam dan demonstracija:
"Prema svedočenju Zorana Đinđića, prepričan je i njegov susret sa komandantom "Crvenih beretki" Mihajlom Ulemekom - Legijom, 4. oktobra oko 18 sati. Legija, sa kojim se susretao i ranije, pozvao ga je da dođe u poprilično skrovitu Gepratovu ulicu u centru Beograda, sam bez pratnje.
Iz te ulice je Đinđić ubijen 12. marta 2003. godine.
Mnogo kasnije, Đinđić je priznao:
- Najviše sam se plašio "crvenih beretki". I kada mi je on rekao da, što se njih tiče, neće biti intervencije, pao mi je kamen sa srca.
Obećao je novom srpskom premijeru da JSO neće intervenisati ukoliko demonstranti ne budu napadali kasarne i pucali na policiju. Zoran Đinđić ispričao je da ga je najviše brinulo šta će učiniti Legija s „crvenim beretkama":
- Ušao sam u blindirani džip. Provozali smo se Gradom, i Legija mi je rekao: “Velikih sranja će biti. Naređenja su ekstremna'”.
Pitao sam ga šta da radimo?
“Ne pucajte na policiju, ne upadajte u kasarne” - kratko mi je odgovorio. “Nećemo” - obećao sam.
Tražio je moju reč. Dao sam je! – izjavio je Zoran Đinđić.
I Legija je tada održao reč.
Majka Natalija čuva sliku od 5. oktobra 2000. godine, na kojoj vojnik iz "hamera" ljubi ruku monahu. To je bio Milorad Ulemek.
Natalija Ulemek tvrdi da su se Legija i Đinđić poznavali znatno duže:
- Ni dan danas ne znam kada je tačno upoznao Đinđića. Jednom sam bila sa njim u džipu kada ga je nazvao telefonom. Tražio je da se sastanu, a Milorad mu je rekao da nema ko da mu čuva decu: ”Eto, zove me. Hoće da se slikamo pred novinarima. Videćemo se drugi put, diskretno.” Mislim da je to bilo malo posle 5. oktobra. Rade Marković još nije bio uhapšen.
I danas se vodi polemika oko toga čiji je Legija bio čovek. Ima onih svedoka prevrata koji veruju da je narodna revolucija dobro organizovana. I da je opozicija imala odlične veze sa policajcima iz Jedinice za specijalne operacije MUP Srbije, koju je tada vodio Milorad Ulemek. Mnogi socijalisti veruju, a kažu da je i sam Milošević jednom rekao: „Legija nas je izdao!"
Drugi, pak, smatraju da je upravo ova jedinica spasila porodicu Milošević da ne prođe kao Nikolaj i Elena Čaušesku u Rumuniji 1989. godine, posle tamošnje narodne revolucije.
„Što se mene tiče, ovo je završeno. Milošević je aut. Nema više povratka na staro, narod je pobedio" - rekao je Legija 5. oktobra 2000. godine u Beogradu, kad su „crvene beretke" izašle iz borbenih vozila.
Pripadnici JSO tj. "crvenih beretki" toga dana su radio vezom dobili naređenje da krenu pod punom opremom, u terenskim vozilima "hamer" ka zgradi Skupštine Jugoslavije. Kada su došli nadomak zgrade, komandant Legija, pukovnik policije videvši šta se dešava ispred parlamenta uzeo je svoju "motorolu" i prislonio je na uvo. Nekoliko trenutaka je slušao radio vezu, a potom je razbio stanicu bacivši je na trotoar. Zatim je podigao narodu tri prsta i specijalcima naredio da s njim krenu što dalje od Savezne skupštine i svog naroda koji je oko 15 časova prodro u to zdanje.
Dan pre tog i tog sudbonosnog dana Miodrag Ulemek zvani Legija, komandant JSO je imao tajne susrete sa Zoranom Đinđićem, liderom Demokratske stranke.
milorad ulemek legija wird kein einziges kriegsverbrechen vorgeworfen seitens der int.gerichte......
Kao pripadnik JSO Milorad Ulemek je tokom 1998. i 1999. godine ratovao na Kosmetu. Često sam odlazio u diverzantske akcije da mu ne bi stradali vojnici. Na Kosovu je, na primer, spasao grupu regruta iz obruča terorista. Pretila im je sigurna smrt. Sam ih je spasao. Dok se borio na Kosmetu oboleli su mu na mrazu pankreas i jetra.
Poznata je akcija na Kosmetu kada je zavarao američke vojnike i ušetao u njihovu trpezariju u Bondstilu dok su ga oni tražili izvan baze. Spasao je i Pećku patrijaršiju od paljenja. Jednom je ušao čak pet kilometara u Albaniju goneći teroriste. Bio je teško ranjen.
Među ličnim Legijinim stvarima, majka Natalija pronalazi i zrno od puščanog metka koje su mu posle jadne borbe na Kosovu iz stomaka izvadili lekari VMA.
ehrenvoller mann............ wie der komandant nasi vukova und natürlich mauzer net zu vergessen.........auch keine kriegsverbrechen !!
WArum?? Legija ist Legija und niemand nimmt ihm das übel was er schreibt oder macht ausser dir.Das der manchmal unsinn schreibt nervt auch keinen und vieles schreibt er ironischer weise hin obwohl er was das es eigentlich mist ist.Solange der keine Regel verstösst hier, kann der doch bleiben.Und ehrenhafte 40 Jahre Haft sicher wegen Ladendiebstahls.
Dich sollte man echt aus diesem Forum entfernen, du hast so ziemlich jede Grenze überschritten die man überschreiten kann
Wieso sollte das vereehren eines zu 40 Jahren verurteilten Mörders gegen die Regeln sein? Oder das Leugnen von Völkermorden?WArum?? Legija ist Legija und niemand nimmt ihm das übel was er schreibt oder macht ausser dir.Das der manchmal unsinn schreibt nervt auch keinen und vieles schreibt er ironischer weise hin obwohl er was das es eigentlich mist ist.Solange der keine Regel verstösst hier, kann der doch bleiben.
Folge dem Video um zu sehen, wie unsere Website als Web-App auf dem Startbildschirm installiert werden kann.
Anmerkung: Diese Funktion ist in einigen Browsern möglicherweise nicht verfügbar.
Wir verwenden essentielle Cookies, damit diese Website funktioniert, und optionale Cookies, um den Komfort bei der Nutzung zu verbessern.
Siehe weitere Informationen und konfiguriere deine Einstellungen