Na ovu temu sam nazalost skroz zaboravio, „procesljao“ sam forum i naletio na ovaj moj stari topic, sa zakasnjenjem dobices moj odgovor surferu, znam da nisi sada tu, al vjerujem da ces sigurno jednom prilikom procitati sta sam ti odgovorio.
ovo je klasicno srpski nacin svog paralelnog univerzuma koji nema nikakve veze sa relnim dogadajima. sasvim cudno je sto tvoje price upste nemaju veze sa realnim dogadajima, jer postoje cinjenice koje neces da vidis.
To su samo izgovori pametnjakovicu, ovo sta sam gore naveo , nisu nikakve bajke, vec cinjenice. Gore imas sve navedeno, imena, datume, mjesto dogadjaja itd. A ja sa takvim podatcima imam dosta iskustva i „nisam od jucer“ tako da znam realizirati sta je istina a sta nije !!
Nisi svjesan sa kim pricas …
kao prvo da pocnemo od toga ko je postavljao prve divlje barikade u bosni i ko je imao prvo nasilje u BiH a to su bili srpski dobrovoljci vecinom iz crne gore koji su divljali po bosni kada su se vracali iz hrvatske a to moj mali vucko je bilo jos 91. godine kada se pucalo po katolickim crkvama ili uzimalo pare na barikadama. nisi jedini koji je bio tamo mali moj.
Mozes li mi navesti, na kojim se to mjestima postavljalo barikade, ma da, ovdje se radi jedino o Sarajevu
(neces mi valjda reci da su Srbi 91 poceli postavljati barikade sirom grada ?)
- Kod mene su vec poceli pucati 1990 (po pravoslavnim crkvama) i sta sad ?
Neznam sta hoces sa tim da mi dokazes ?
-Ja nisam ni tvrdio da sam jedini bio tamo, a uvjeren sam, da si dosta mladji od mene, tako da to „mali“ mozes izbaciti iz upotrebe.
onda da nastavimo od koga su prvi konkretni potezi sto se tice odcjepanja i pogotovo sto se tice ne-pitanja drugog naroda. jos mnogo prije referednuma su srbi proglasili srpsku atonomne oblasti i to cesto u gradovima gdje uopste nisu imali vecinu stanovnistva. to si naravno opet slucajno zaboravio.
interesantna je naravno i tvoje decentna propaganda koju ovde prosipas kada na odjednom pricas o nekim zlocinima vec 1991. godine u BiH i to usred sarajeva. to je zaista cudno jer bi te racije i slicno onda bile pod srpskom komandom jednom dragana ako se mozda sjecas na cijoj je strani taj srbin bio? to su bajke za malu djecu koje se samo mogu po srpskim stranicama naci bez ijednog dokaza. ali naravno da nema problema da nam pokazes sta se to dogadalo 1991. godine. ovo ce biti sjajna komedija sa jednim od mnogih nacionalista ovog foruma.
Nisam ja to „namjerno“ zaboravio, ne brini.
Upravu si sto se tice proglasenja srpskih autonomnih oblasti, ali u podrucjima, dje je bio vecinski srpski narod !!
- Nezaboravi, da je
SDA jedina prije rata formirala svoje militantne i ilegalne paraformacije, koja je pocela pocetkom 91 (oko marta/aprila), a to je vec i priznao
Munib Bisic (koji je tada bio pomocnik ministra odbrane SR BiH, koji je aktivno saradjivao sa drugim „elitnim krugovima“ SDA) !!!
- Sigurno ti je i poznata „cuvena“ paravojna formacija
„Patriotska liga“ koja je pod tim nazivom, djelovala u maju 91, a medju njima je bio i
Sefer Halilovic (haski optuzenik) a onog drugog se trenutno nemogu da sjetim.
- Halilovic je postao 92 nacelnik generalstaba ABiH.
Dali je tebi surferu poznata njegova knjiga
„lukava strategija“ (danas mnogi bosnjacki nacionalisti i bivsi ratni komandanti proklinju tu knjigu) ?
On navodi u svojoj knjizi, da je „Patriotska Liga“ krajem 1991 (neznam sad tacno, septembar ili oktobar) formirala regionalni vojni stab Sarajevske Regije, pa te njihove tzv. „ opstinske vojne stabove“, pa specijalne, diverzantske jedinice i jos neke logisticke baze.
A vjerovatno znas, da je vojnom stabu, komandovao Halilovic,
a politcki stab te „Patriotske Lige“ cinili su Ganic i Omer !!!
- Zasto ne spominjes surferu (posto zahjtevas cinjenice a sam izostavljas mnoge kljucne stvari) da su SDA i ta patriotska liga na podrucju (uglavnom
Mostara i zapadne Hercegovine), tajno organizirali Bosnjake zajedno sa Hrvatima (uglavnom u
Citluku) ?
- Oruzje je vecinom stizalo iz Hrvatske, naravno svercerskim putem !!!
- Zelene Beretke su bile pod komandom
Svrakica (kojeg sam gore nekoliko puta u vezi Sarajeva spomenio)
- A te vase tvrdnje „ da niste bili naoruzani i toboze niste bili spremni za rat, mozes jedino ovim naivcima na forumu ispricati.
Surferu, i tek kako ste bili spremni za rat, samo pogledaj na cinjenicu, da ste vi, odnosno
da je patriotska liga imala 103 opstinska staba sa blizu
70-80 000 pripadnika (a valjda znas surferu, da je SR BiH imala 109 opstina) !!
-
Zelene Beretke su sredinom 91 jos uvjek bili u civilnim odjelima (niste ni vi lukavi), tajno su se obucavali itd.
- Kljucni komandanti Patriotske Lige su tada predlagali, da se ratom u BiH zapocne bas u onom trenutku, kad pocne rat u susjednoj Hrvatskoj !!
-
Cilj je bio isto, rusenje mostova na Drini i potpuna blokada komunikacija, sa time bi surferu sprijecili, sve strateske operacije JNA, da dodju na borbene polozaje, ali smatrali su, da jos nisu tada bili dovoljno“ jaki“ i spremni da idu u sukob sa JNA, koja je tada jos bila regularna vojska, znaci legalna surferu.
- Do konacne
pogibije BiH je tek doslo,
nakon odbijanja Kutiljerovog plana, po tim planom, bi Srbima pripalo
44 % BiH ( a danas kako vidis Srbi imaju
49 % BiH, odnosno pod nazivom Republikom Srpskom), tako da srbi nisu ti, koji su htjeli taj rat, oni su pristali na taj plan, takodjer hrvati i bosnjaci, i kao sto nam je poznato, Izetbegovic je odbio taj Kutiljerov plan, jer je zamisljao jednu BiH, da dominira jedan narod. (Danas to sanja balkanski Gebbels,
Haris Silajdzic )!
- Velike kljucne greske leze i u samom stranom faktoru u BiH
(Genser, Zimmermann itd.)
Vec sam gore napisao u vezi tog referenduma, dakle, muslimani su izveli taj referendum protiv volje srpskoga naroda.
- Oko toga nema dileme, da je to bio
„politicki uzrok rata“ u BiH (sto su i „naknadno“ i cak priznali svi tadasnji aktivni medjunarodni akteri, da je to bilo preuranjeno priznanje drzave, trebalo je kao prvo, rijesiti odnose izemdju tri konstitutivna naroda itd.
-
Deytonski sporazum je u stvari, „pokusaj popravka napravljenih gresaka“ !
a sto je najinteresantnije je da uopste neces da komentarises zasto srbi nisu mogli pristat na BiH kao drzavu jer bi imali potpuno ista prava kao u bivsoj jugoslaviji ali zato predbacujes kako to da muslimani nisu mogli pristati na neke dogovore. zasto neces da nam objasnis zasto srbima nije bilo dovoljno da imaju ista prava kao muslimani i hrvati?
O kojim ti to pravima pricas ?
Iskreno nevolim se ponavljati, sto se tice kljucnih dogovora vec sam gore napisao !
naravno mozemo i o tome pricati ko je doveo rat u bosnu. da to nije slucajno vec bilo kada je JNA sravnila selo Ravno sa nekom pricom o teroristima a u sustini su i ovde beli orlovi jednostavno sve sravnili sa zemljom. a i to je bilo mnogo mnogo prije pravog rata.
Naravno vasa takodjer omiljena rijec kada se prica o ratu u BiH je
„Selo Ravno“ koje se nalazi u
trebinjskoj opstini, ma da nije ni problem i taj slucaj malo vise razjasniti surferu.
- Nadam se da znas, da je u tom selu redovno kontrolirala granice Teritorijalna odbrana bivse SFRJ.
- Zasto surferu nespominjes tu cinjenicu, da su tu
ubijeni 14 pripadnika TO bivse SFRJ ?
- A znas ko ih je tada ubio?
Tos u bili pripadnici tzv.
„ Zbora narodne Garde“, znaci
vojska iz susjedne Hrvatske.
- Taj dogadjaj se desio krajem 91, u oktobru, kroz Ravno prolazili su korak po korak otprilike 200 vojnika.
Pripadnici „Zbora Narodne Garde“ ili „ Zenge“ kako god hoces, poceli su sa paljbom po vojsci. 14 mladih vojnika,
uglavnom Crnogoraca su izgubili zivot.
To su bili rezervisti koji su svakodnevno kontrolirali to podrucije surferu, sa sjedistem u Trebinju.
Nakon toga, usljedila je borba izmedju „Zengi“ i JNA. Zenge su poceli bjezati, 10-12 njihovih „bojovnika“ je poginulo, vecinom placenika, crnaca. Placenici koji su bili u jedinicima te „elitne“ Tudjmanove vojske.
- Naravno vodila se hajka na Srbe, da su „nevino“ hrvatsko selo Ravno sravnali sa zemljom bez ikakvog povoda i izvrsili zlocin na hrvatsko stanovnistvo. Jer pazi surferu, to je sve bilo „ljepo“ rezirano, da se pokaze svijetu, da srbi cine zlocin prema „nevinom“ stanovnistvu,
a niti jednom, nije se spominjala agresija Hrvatske na BiH !!!!!!!
Mozemo mi surferu jos mnogo toga "procesljati", al tema ovog razgovora se uglavnom odnosi na
"ratnu istoriju Sarajeva", na koju cemo se brzo i vratiti ... !
naravno da mozemo pricati o stanju u sarajevu u martu 1992. kada su KRIMINALCI stajali na srpskim barikadama a imaju i snimci o pripremama tih blokada sto je dokaz da opkoljenje sarajeva i napad na sarajevo je bilo totalno planirano. ti snimci se mogu naci na stranici den haaga i divno se prepoznaje seljak mladic i jos veci seljak sa durmitora
Stanje u samom Sarajevu, tokom 92, razjasnicu malo kasnije, i to prilicno precizno, i o snajperistima, barikadama itd.
znaci odradili smo ko je prvo pokusao separaciju i ko je bio agresor. jos uvijek mi dugujes odgovor kako je otimanje predsjednika moglo biti normalno u tvojim ocima dok napadas muslimane sto se nisu drzali dogovora? koristis iste metode kao svaki srpski nacionalista koji je do sada bio u ovom forumu. odgovaras samo na ono sto ti odgrovara, mjenajs teme, pucas sa nekim nedokazanim teorijama. de da mi to malo konkretnije procesljamo a ne ovo sprdanje ovde.
Pa jel Aliji skinuta "dlaka" sa glave ?
- Jednostavno nije se u tom trenutku vidjelo drugo rjesenje, rat je besneo, pokusavalo se napocetku mirovnim putem ...
A vec sam ti gore napisao, koliko je on "legalno priznati predsjednik BiH" !
Naravno, nemoze kod vas u svakoj raspravi izostati ta vasa omiljena rijec „agresor“ … !
Tu tvoju tvrdjnu mozes macku o rep objesiti !!!
- Moras uzeti u obzir, da su Srbi cinili preko 30 % stanovnistva BiH, a zajedno sa Hrvatima „natpolovcinu“ domaceg stanovnistva, sto znaci, da su sami ratovali protiv te nametnunte Bosne i Hercegovine. - Surferu, logicnije ti dodje, da BiH kao drzava tokom rata uopste zapravo nije ni postojala. U jednu ruku su imali medjunarodno prizanje i to je tacno ali nisu imali „unutrasnji legitimitet“ (ako znas sta to znaci) a pogotovo nisu imali kontinuitet, isto vazi i za politicki i teritorijalni !!!
- Zasto su Surferu bosnjaci najvise stradali tokom rata u BiH ? Ne zato sto su oni „sjedeli skrstenih ruku“ vec zato sto su oni ratovali na tri fronta, sa ciljem, da nametnu hrvatima i srbima pa cak i svojim sunarodnjacima u Cazinskoj Krajini (tzv. Autonomasima) drzavu BiH !!!
naravno da kod tvoje teorije o "balijama" (taj izraz je vec dokaz da pricam sa kantom za smece) su te "balije" sve tako radile da naravno "slucajno" nema dokaza inace bi srbi sve vec dokazali. joj, tih teorija sam se naslusao na radio televiziji beograd od jutra do sutra. jedino srbi vjeruju to. znam znam, to je zato sto je citav svijet protiv glavne zrtve: srba.
Izgleda da je u cjeloj toj prici
"najstrasnije" sto sam nazvao zlocince balijama a ne cjelokupni narod.
Neces mi valjda sada reci da je jedino
RTV Beograd sprovodio propagandu kroz rat a vi niste ?
- Nidje ja netvrdim da su Srbi jedine zrtve, za razliku od vas koji stalno tvrdite da ste jedine zrtve bile gradjanskog rata, pardon
"srpske agresije" !
i naravno da se moraju ti svatovi spomenuti koji su imali samo cilj provokacije pa ih je na kraju jedan obicni kriminalac napao. hoces da ti kazem sto je alija stitio bajramovica? ajd eto da ti objasnim da nam ne places ovde: sasvim jednostavno jer je bajramovic bio veliki kriminalac koji je imao vec i oruzje i svoje trupe a znas ti muslimani koje hoces da postavis kao velike agresore su bili bez i jednog tenka ili aviona ili skoro bez teskog oruzja dok su nevini srbi imali citavu JNA sa kojom su napadali sarajevo. ali naravno i to okrenes i nesto neces da objasnis kako dolina moze da napada brda oko nje i da ih terorise jer je to tvoja teza u ovom svemu.
Odgovor dobices malo kasnije, kad malo preciznije razjasnim stanje u Sarajevu tokom rata ...
e pa sad mali moj vucko mozes nastavit sa svojim teorijama iz srpskih bajki. jer nekako nigdje tih dokaza a to naravno ima razloga: ne smije neutralna komisija nigdje doci jer je iz zapada pa ce biti garant protiv srba ili su "balije" bile tako efikasne se PALJENJEM GUMA da profesionalni forenzicari naravno i sasvim slucajno ne mogu naci dokaze. jooooooooooooj vucko, de jos malo toga. nesto mi dosadno a ti plaho zabavan.
Neznam sta tu ima da bude zabavno, al naravno, kao i obicno izgovori umjesto odgovora, naviko sam na takve stvari !
da ti unaprijed kazem: nemoj boga ti pokusavat nesto lupat oko "islamista" i slicno jer sam iz crvene familije. kod nas niko nije birao SDA tako da je uzalud a znam sta ces kenjat.
Ocigledno nisi znao sta cu da "kenjam", a to sto si ti iz crvene familije neumanjiva tvoje negiranje zlocina nad srbima !!!