Deswegen heißt er ja auch überall auf der Welt Ohridsee, Ohridsko Ezero,
und nicht
und selbst auf Albanisch, kommt das Word Ohrid " Ohri" vor
aber dennoch danke für die tolle Aufklärung deinerseits.
und wieso heißt es nun nicht mehr Lychnidos?
Deswegen heißt er ja auch überall auf der Welt Ohridsee, Ohridsko Ezero,
und nicht
und selbst auf Albanisch, kommt das Word Ohrid " Ohri" vor
aber dennoch danke für die tolle Aufklärung deinerseits.
und wieso heißt es nun nicht mehr Lychnidos?
Weil wir jetzt 2011 haben.:klugscheiß:
ich lebe auch nicht in Zukunft, ich weiß schon in welchem Jahr/Jahrzehnt wir leben.
also du weißt es nicht wie, warum und weswegen umbenannt wurde?
ohrid ist eine stadt in ILIRIDA
sie war und wird bestandteil der albanischen geschichte sein !
wird es aber bald
Туристите во Охрид ќе плаќаат по едно евро дневно?
Гостите што доаѓаат во Охрид да плаќаат по едно евро дневно, а за оние што имаат станови, куќи или викендички да се воведе паушална туристичка такса во висина од 100 до 200 евра, во зависност од квадратурата и местоположбата на нивните објекти
Вака размислува градоначалникот на Охрид, Александар Петрески, според кого викенд-туристите не се големи потрошувачи кога доаѓаат во градот.
- Ќе поставиме рампа во Подмолје, една рампа во Косел и трета рампа во Пештани и секој што влегува во Охрид, а не живее тука, да плаќа туристичка такса. Има многу викендаши што доаѓаат во Охрид на еден ден, а не трошат ништо. Значи си имаат со себе земено храна, што си ја пазариле во градот од кај доаѓаат, престојуваат овде, зафаќаат место со автомобилите, ќе седат на плажа, ќе јадат и пијат од она што го донеле и ќе го остават ѓубрето што некој треба да го крене. Тоа општината ја чини многу, ако го земеме предвид фактот дека не оставаат ниту еден денар тука, ниту пак купуваат нешто во продавниците - вели охридскиот градоначалник.
Од туристичките агенции велат дека тоа лошо ќе се одрази врз бројот на туристите, но и врз целокупниот туристички амбиент во градот. Деканот на Факултетот за туризам и угостителство, проф. д-р Сашо Коруновски, смета дека тоа со поставувањето рампи е тешко изводливо и ќе се создадат психолошки бариери.
- Многу од луѓето што доаѓаат во Охрид не се туристи, можеби доаѓаат поради други причини. Рампите не доаѓаат предвид, а оние што имаат станови треба да имаат зголемени давачки како дополнителна такса. Такви примери има секаде. Оние со викенд-станови треба да плаќаат данок на луксуз, затоа што станот не се користи за живеење. Сепак претходно ќе треба да се расчисти околу тоа кој е за викенд, а кој стан за живеење. Тоа не е толку едноставно - вели Коруноски.
Приватните станодавци, пак, се жалат дека од година на година опаѓа бројот на гости, поради што општината треба да најде начин да ги привлече гостите, а не да ги брка. И Петрески вели дека наплатата на туристичката такса бележи минимално зголемување, но сепак неретко оваа давачка приватните станодавци ја затајуваат.
Во првите девет месеци од годинава во Охрид биле остварени 426.603 ноќевања, од кои повеќе од 389.320 во поголемите туристички објекти, а од туристичката такса биле собрани 10.816.000 денари.
????????? ?? ????? ?? ??????? ?? ???? ???? ??????? - ???? ??????????
Folge dem Video um zu sehen, wie unsere Website als Web-App auf dem Startbildschirm installiert werden kann.
Anmerkung: Diese Funktion ist in einigen Browsern möglicherweise nicht verfügbar.
Wir verwenden essentielle Cookies, damit diese Website funktioniert, und optionale Cookies, um den Komfort bei der Nutzung zu verbessern.
Siehe weitere Informationen und konfiguriere deine Einstellungen