vecina bosnjaka iz kosova ima porijeklo u bosni, dosli su vecinom za vrijeme kada je austro-ugarska napala bosnu. neki su bjezali za tursku neki ostali u kosovu cak i u albaniji ima 10.000 bosnjaka. ali ja govorim samo za bosnjake, za gorance i ostale neznam.
selam alejkum
Muslimani iz okoline Peci/Istoka imaju poreklo iz Bosne i Raske oblasti, a muslimani iz okoline Prizrena iz (Sredacke Zupe i Prizrenskog Podgora) nemaju nikakve veze sa Bosnom i Raske oblasti. Muslimani iz okoline Prizrena su starosedeoci i stari doseljenici srpskog porekla.
Sto se tice Goranaca, oni imaju neko posebno mesovito poreklo.
Sarplaninsku Goru je antropogeografski proucio Milisav Lutovac 1936/1937 i 1948-1953 godine.
Gora
Broja naselja = 19
Broj kuca (porodica)= 2230 100,0%
Starosedeoci= 1885 83,2%
Doseljenici= 375 16,8%
Od toga:Iz Metohije: Hasa i Podrimlja (202 kuca). Iz Albanije: Iz Elbasana (41 kuca), iz Ljume-Albanija =(38 kuca). Nepoznatog porekla= (39 kuca). Iz okoline Tetova (32 kuca). Iz Makedonije: Kruseva (11 kuca) i Kiceva (12 kuca).
Za starosedeoce Lutovac kaze da su to oni rodovi, kojima se nikako nije moglo utvrditi drugo poreklo, sto ne znaci da medju ovim starosedeocima nema takodje starih doseljenika u koje se mogu uvrstiti rodovi, koji svojim prezimenima podsecaju na Cincare- Vlahe, a koji su verovatno davno doseljeni kao stocari i pretopili se u Gorane. Ovu pretpostavku potvrdjuje vise toponima cincarskog porekla. Bez sumnje i turski Jurci ostavili su tragova u etnickom sastavu. Lutovac dovodi u pitanje zapazanja Jastrebova o ciganskom poreklu pojedinih goranskih porodica. Za arbanaske doseljenike Lutovac kaze da su doseljni iz Elbasana kao puskari, jer je ovaj zanat bio razvijen po selima u Gori, dok su iz susedne Ljume doseljeni kao sejmeni - cuvari stoke i vodenica. Doseljenike iz Podrimlje i Hasa Lutovac smatra Srbima, jer se, oni ni po cemu nisu razlikovali od starosedelaca Gorana.
sa mnom rade dvojica bosnjaka iz prizrena ragib i zejno, obojica imaju porijeklo u bosni (zenica), i tako njihove komsije iz sela koji su svi bosnjaci. ja mislim da oni bolje znaju sta su i odakle su nego mi. sigurno ima i srba koji se danas smatraju bosnjacima ´ali ´ne svi sto posto.
Folge dem Video um zu sehen, wie unsere Website als Web-App auf dem Startbildschirm installiert werden kann.
Anmerkung: Diese Funktion ist in einigen Browsern möglicherweise nicht verfügbar.
Wir verwenden essentielle Cookies, damit diese Website funktioniert, und optionale Cookies, um den Komfort bei der Nutzung zu verbessern.
Siehe weitere Informationen und konfiguriere deine Einstellungen