Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Schüler in BiH gegen Turbofolk

T

The Rock

Guest
SARAJEVO

Šezdesetak učenika sarajevske Srednje ekonomske škole u protekla dva mjeseca zadalo je prvi konkretan udarac turbofolk glazbi u Bosni i Hercegovini.

Njihov projekt "Dan borbe protiv turbo-folka", čiji je vrhunac bio predstava u kojoj je ismijavan turbo-folk i promovirana stvarna umjetnost i glazba, izazvao je ogromnu medijsku pozornost i pokazao da među mladom populacijom, iz koje se regrutira najveći broj konzumenata glazbenog kiča i šunda, ima i onih koji su svjesni pogubnosti takve vrste glazbe po društvo u cjelini.

Učenici nisu bili potpuno svjesni toga problema jer su njima tekstovi tih pjesama jednostavno zanimljivi. To su lagani tekstovi o kojima se ne treba puno razmišljati i takve pjesme zapravo ih kupuju svojom jednostavnošću. Na početku su šaljivo i pomalo neozbiljno pristupali projektu, ali vremenom su shvatili da su oni tu kako bi ismijali tu pojavu kaže idejni tvorac cijelog projekta, profesorica Minja Hozo. Na taj krajnje neuobičajen projekt odlučila se, kako kaže, jer je na školskim ekskurzijama i na zabavama koje organiziraju učenici primijetila da oni gotovo isključivo slušaju turbofolk. I pored početnog pesimizma kod mnogih, projekt je u protekla dva mjeseca doživio veliki uspjeh.

Nisam pokušala animirati ministarstvo obrazovanja i druge institucije, jer su mi mnogi kazali da taj projekt neće uspjeti. Kazali su mi da svi učenici slušaju turbofolk i da se zbog toga neće htjeti uključiti u projekt. Međutim, broj učenika koji su željeli sudjelovati u projektu iz dana u dan se povećavao, a kasnije su animirali i svoje prijatelje iz drugih škola da nam se priključe kaže profesorica Hozo. Na izravan upit je li netko od učenika priznao da je nakon toga projekta promijenio svoj odnos prema turbofolku, profesorica Hozo daje potvrdan odgovor.

Kazali su da jesu promijenili svoj odnos prema turbo-folku i da će razmisliti o tome što ta pojava donosi. Nne sumnjam da će oni na nekim svojim okupljanjima opet slušati turbofolk, ali dobro je da razmišljaju o tome. I to je uspjeh zaključuje ona, uz napomenu da je spremna podržati neku sličnu inicijativu drugih škola i pojedinaca.

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/bih/745831/index.doSARAJEVO

Schön zu sehen, dass es auch in BiH noch vernünftige Leute gibt, die diesen "šund" boykottieren.
:lol:

ich finde dass sehr dumm, obwohl ich selber auch kein fan von turbo-folk bin! die schüler waren doch aus dem gymnasium!! hab es vorgestern in den nachrichten auf bh1 gesehen! als man die schüler fragte ob man die lieder denn kenne sagten alle ja, teilweise singt man sie auch mit :? :? :? ! die lehrerin, die den scheiss mitorganisiert hat, sagte von wegen sie mag die musik nicht und will die kinder von dem "sund" weg bringen! jeztz ist meine frage, darf das die schule! ich meine die musik schadet ja keinem( ausser den gehirnen derer die sie hören)!

und deswegen bin ich gegen solche aktionen!! es gibt leute die keinen rock mögen, aber die sind nicht so dämlich und veranstalten nen anti-rock day!!!

hahar schrieb:
es gibt leute die keinen rock mögen, aber die sind nicht so dämlich und veranstalten nen anti-rock day!!!
Es geht dabei ja nicht nur um die Musik sondern auch um die politische und nationale Komponente...
Rock ist hingegen eine globale Erscheinung und nicht der Soundtrack zu den Raubzügen irgendwelcher serbischen Warlords, Mafiosi und "Geschäftsmänner" mit ihren hirnlosen Plastiktittenspielzeugen...

Schiptar schrieb:
hahar schrieb:
es gibt leute die keinen rock mögen, aber die sind nicht so dämlich und veranstalten nen anti-rock day!!!
Es geht dabei ja nicht nur um die Musik sondern auch um die politische und nationale Komponente...
Rock ist hingegen eine globale Erscheinung und nicht der Soundtrack zu den Raubzügen irgendwelcher serbischen Warlords, Mafiosi und "Geschäftsmänner" mit ihren hirnlosen Plastiktittenspielzeugen...

es gibt wie ich weis auch muslimische sänger/sängerinen in dieser musikrichtung! tja es heisst nich weil verbrecher diese musik hören, das sie schund ist!
dr mengele, der todesartzt von auschwitz hat bei der selektierung der gefangenen gerne bach oder mozart gehört, sogar auch im ganzen lager spielen lassen! jetzt muss also nach deiner meinung diese musikrichtung zum schund deklariert werden, weil sie kriegsverbrecher hören! ich sags nochmal ich mag diese musik auch nicht, aber wems gefällt, der soll sie hören!!

Zurück
Oben