Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Skënderbeu ka qenë misionari i parë i bektashizmit

Sazan

Arvanit
[h=1]Baba Mondi: Skënderbeu ka qenë misionari i parë i bektashizmit[/h]
Kryegjyshi botëror i bektashizmit, Baba Edmond Brahimaj (Baba Mondi), në një intervistë për GSH, thotë se Skënderbeu ka qenë misionari i parë i bektashizmit.
“Tarikati islam i bektashizmit ka një prejardhje nga Haxhi Bektashi, i cili ngriti teqenë e parë në Turqi në vitin 1282. Ai ishte misionar në Ballkan dhe kishte si qëllim përhapjen e fesë islame me urtësi. Bektashinjtë janë të parët që kanë përhapur fenë islame në Perëndim, me urtësi, mirësi e dashuri, dhe kjo është baza e këtij tarikati. Më pas misionarët kanë ardhur me Perandorinë Osmane dhe bektashizmi u përhap në të gjithë Shqipërinë, me 113 teqe e 600 tyrbe. Po ashtu në Greqi ka pasur 40 objekte të kultit bektashian, në Maqedoni 53, në Kosovë 15, në Mal të Zi 3 dhe në Serbi 2 të tilla. Ndërsa në Turqi ka pasur 700 objekte të kultit bektashian,” thotë Baba Mondi.

Baba-Mondi-300x225.jpg

Por i pyetur se pse nuk u bë Turqia qendra e bektashizmit, por Shqipëria, ai thotë: ‘Turqia ishte qendra e bektashizmit, por duke qenë perandori, gjithçka kontrollohej. Bektashizmi është një tarikat i besimit islam i civilizuar, që përcillet me dashuri e paqe. Mirëpo sunduesit nuk duan dashuri, duan përçarje. Sulltan Mahmuti, duke e parë këtë besim si përparimtar, i vrau bektashianët dhe ndër ta edhe ushtrinë jeniçere, e cila zbatonte urdhrat e Haxhi Bektashit. Sulltani, duke qenë lakmitar, donte t’ia humbte gjurmët. Kjo ishte shkelja e parimeve të bektashizmit, që i dha fund bektashizmit turk. Misionari i parë bektashian ishte Skënderbeu, i cili u shkëput nga Turqia për të treguar se luftonte me parullën “Pa atdhe nuk ka fe”. Skënderbeu ishte misionar i sulltanit dhe për t’u bërë kryetar i ushtrisë, duhej të merrte dorën e të bëhej bektashi. Babai që i dha uratën dhe e bëri bektashi Skënderbeun, sulltan Mahmuti, i kërkoi ta kthente atë në Turqi. Ai refuzoi ta kthente, duke i thënë se Skënderbeu po luftonte për kombin e tij me parullën “Pa atdhe nuk ka fe”. Për këtë arsye sulltan Mahmuti e dogji në zjarr, dhe Skënderbeu vazhdoi luftën. Kjo është e vërteta, jo ajo që thonë historianët. Më pas, nga viti 1700 pati shumë baballarë bektashinj shqiptarë që i dhanë jetë këtij tarikati. Ishte Ali Pasha, i cili i mbështeti bektashinjtë dhe baballarët shqiptarë u bënë të dëgjuar dhe morën forcë. Kështu, në Kongresin e Tretë të Bektashinjve në Korçë, u vendos që qendra do të ishte Shqipëria. Bektashinjtë ishin të parët ata që u ndanë nga Perandoria turke. Në Kongresin e Lushnjës, bektashizmin për veprimtaritë patriotike e quajtën për herë të parë komunitet të veçantë. Më pas ishin vëllezërit Frashëri që i dhanë zhvillim kombëtar këtij tarikati paqësor e njëherësh patriotik. Të gjithë patriotët më të mëdhenj të Shqipërisë kanë qenë bektashinj, dhe kanë kryer një rol absolut në pavarësinë dhe rilindjen e vendit. Mbreti Zog kishte një lidhje të ngushtë me këtë tarikat dhe nëna e vet ka qenë ithtare e fortë e bektashizmit. Ishte ai që pranoi Kryegjyshatën Botërore, pas kërkesës që iu bë nga kleri bektashian dhe Kryegjyshi botëror. Madje në atë kohë, në parlament u luftua që bektashizmi të bëhej fe kombëtare, por mbreti Zog nuk e arriti dot. Papa Gjon Pali II ka thënë: “Po të mos ishin bektashinjtë, nuk do të kishte Shqipëri”.”/ep

Baba Mondi: Skënderbeu ka qenë misionari i parë i bektashizmit | Gazeta Tema

die bektashis behaupten, skenderbeg hätte den islam in albanien verbreitet

es gibt viele Mythen über skanderbeg unumstritten, aber das er den Islam verbreitet hat ist sehr sehr realitätsfremd das ist Tatsache! und das nach einer Behauptung von baba mondi....

ja, aber ich halte es für möglich, dass skenderbeg als janitschare in kontakt mit dem geheimen bektashi-orden kam.

enver hoxha soll auch bektashjan gewesen sein.

Partisans_in_Tirana.jpg

250px-Baba_Faja,_Myslym_Peza,_Enver_Hoxha_dhe_Ramadan_Citaku_(ulur).jpg

bektashis sehen sich als schiiten

ja, aber ich halte es für möglich, dass skenderbeg als janitschare in kontakt mit dem geheimen bektashi-orden kam.

enver hoxha soll auch bektashjan gewesen sein.

Partisans_in_Tirana.jpg

250px-Baba_Faja,_Myslym_Peza,_Enver_Hoxha_dhe_Ramadan_Citaku_(ulur).jpg

bektashis sehen sich als schiiten

das Enver einer war ist irrelevant. janitschare hin oder her, die Meldung bzw aussage von baba mondi ist Schwachsinn. zuerst wird er gehasst weil er antiislam war und so nen zeug, und jetzt sind die aussagen von mondi so glaubwürdig das man ihn bald wieder feiert ???

in zorans worten

Schwachsinn

Selam

das Enver einer war ist irrelevant. janitschare hin oder her, die Meldung bzw aussage von baba mondi ist Schwachsinn. zuerst wird er gehasst weil er antiislam war und so nen zeug, und jetzt sind die aussagen von mondi so glaubwürdig das man ihn bald wieder feiert ???

in zorans worten

Schwachsinn

Selam

du verstehst nicht worauf ich hinaus will. ich weiß, dass skenderbeu gegen den islam war, aber das schließt nicht aus, dass er bektashjan war. deswegen der vergleich mit enver hoxha, der ebenfalls bektashi war, den islam hasste, aber trotzdem rat bei den babas und dedes suchte.

du verstehst nicht worauf ich hinaus will. ich weiß, dass skenderbeu gegen den islam war, aber das schließt nicht aus, dass er bektashjan war, deswegen der vergleich mit enver hoxha, der ebenfalls bektashi war, den islam hasste, aber trotzdem rat bei den babas und dedes suchte.

halte ich für sehr unglaubwürdig das skanderbeg sich so seinen rat holte wie Enver.

halte ich für sehr unglaubwürdig das skanderbeg sich so seinen rat holte wie Enver.

skenderbeg war janitschare, das ist fakt.

Die Bektaschi waren traditionell bei den Janitscharen stark verankert; vom 16. Jahrhundert an lebten Bektashi- Sheikhs in der Nähe der Janitscharen- Garnisonen um dort die Soldaten geistig zuleiten. Letztere brachten den Orden vor dem 17. Jahrhundert auch nach Albanien. Nach der Erklärung Albaniens zum "ersten atheistischen Staat der Welt" im Jahr 1968 verlor der Orden stark an Bedeutung.

Zurück
Oben