Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

stevan dedijer

upravo se radi o tome sta je dinarski vuk postavija... on je ka nesto govorija protiv SANU-e i ima velike sinpatije u hrvatskoj ka jedan od rijetkih srpskih akademicara, sta su se protivili, ajmo je nazvat, "velikosrpskoj ideji"...

zanima me jednostavno kako se gleda na njega u srbiji... anti-patriotski element? prolupali starac-akademicar? uvazen clan srpskog drustva?

citan upravo neku knjigu di se i on dosta spominje, ali o njemu znam samo povrsinski...

kada je počeo Drugi svetski rat, Stevan je pozvan u američku obaveštajnu službu (OSS). Bilo je planirano njegovo prebacivanje u Jugoslaviju, u štab Draže Mihailovića, ali pošto se Stevan izjasnio kao komunista, izbačen je iz obaveštajne službe.

Ima oko toga jedna interesantna anekdota. Dodje fino prvo naredba iz moskve a ovi vele: "nas junak Draza Mihailovic", tada je onaj Mirko Markovic stampao naveliko velike plakate, tj. Drazu na bijelom konju i prodavao radnicima po desetak dolara, kad eto dodje drugi nalog iz Moskve - "Draza je izdajnik", sada cijepaj, pali sve sto imas, a Markovic eto nosi kralju petru pet 'iljada americkih dolara.
A Dedijer je prijetio, ako ga posalju Drazi, da ce ga on ubiti, kasnije su ga zbog toga iz USSa izbacili. Ameri su ga podrzavali, odnosno preuzeli od engleza.

@batakanda

O njegovom liku i zivotu vise se pisalo u Hrvatskoj ili Bosni, nego u Srbiji, tada nije bilo bas previse medijskog prostora za njega.

Zar nije Dedijer jedini bio koji je Drazu i Stepinca u zatvoru intervjuisao?

@batakanda

O njegovom liku i zivotu vise se pisalo u Hrvatskoj ili Bosni, nego u Srbiji, tada nije bilo bas previse medijskog prostora za njega.

Zar nije Dedijer jedini bio koji je Drazu i Stepinca u zatvoru intervjuisao?

nebi zna reci, stvarno... znan da je radija ka nou'nar, ali neman pojma kakva je djela iza se ostavija...

sican se samo kad je prije par godina gostova na hrvatskoj televiziji u nekoj emisiji... sad mi je za da nisan pratija kako triba...

ok, nije mi bilo poznato da takav mozak nije poznat na prostoru balkanskog polu-ostrva...

also, für die faulen, kurz und knapp:

Stevan Dedijer
Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Stevan Dedijer (1911-2004) nuklerani fizičar, socijalni teoretičar i pisac.
Rođen je 25. juna 1911. godine u Sarajevu. Njegov otac Jevto Dedijer bio je docent geografije na Beogradskom univerzitetu, a brat Vlado poznati istoričar i biograf Josipa Broza Tita.
Od 1924. do 1929. godine pohađao je Internacionalni koledž „Monte Mario“ u Rimu. Godine 1929. otišao je u Ameriku gde je završio fiziku na Univerzitetu u Prinstonu. Godine 1936. godine postao je član Komunističke partije.
Kada je počeo Drugi svetski rat, Stevan je pozvan u američku obaveštajnu službu (OSS). Bilo je planirano njegovo prebacivanje u Jugoslaviju, u štab Draže Mihailovića, ali pošto se Stevan izjasnio kao komunista, izbačen je iz obaveštajne službe.
Kasnije je prebačen u 101. američku vazduhoplovnu diviziju, u kojoj je bio jedan od najboljih redova. Učestvovao je u savezničkom iskrcavanju u Normandiji, juna 1944. godine. Sam Dvajt Ajzenhauer mu je dozvolio da se početkom 1945. godine prebaci u Jugoslovensku armiju.
Posle rata je bio novinar u „Borbi“, a potom izvesno vreme urednik u „Politici“ i TANJUG-u.
Od 1950. do 1957. godine bio je direktor Instituta za nuklearna istraživanja u Beogradu i Instituta „Ruđer Bošković“ u Zagrebu. Zajedno sa Pavlom Savićem radio je na jugoslovenskom nuklearnom programu.
Godine 1961. Stevan je napustio FNRJ i otišao u Švedsku, gde na Lund univerzitetu formirao, prvu u svetu, katedru za obaveštajnu delatnost u društvu i privredi.
Početkom devedesetih godina otvoreno je kritikovao politiku Slobodana Miloševića i srpsku nacionalnu elitu, dovodeći ih u vezu sa idejom Velike Srbije. Početkom 2003. godine poslao je otvoreno pismo premijeru Zoranu Đinđiću, u kome je predlagao da se raspusti i potpuno reorganizuje SANU, jer se „ne bavi razvitkom kreativne moći srpskog naroda u nauci, tehnologiji, u izumima i inovacijama“.[1]
Umro je 13. juna 2004. godine, u 93. godini, u Dubrovniku, u kome je proveo poslednje godine života.

Negdje sam citao da je imao veliku ulogu u stvaranju tajnih sluzbi HDZ-a.

budala...konj.,...magare....debil....kreten.....majmun...maniak....retard...itd...das halt ich von ihm.....

Zurück
Oben