Đoković u finalu Monte Karla
Đoković - Vavrinka 2:1 (4:6, 6:1, 6:3)
Novak Đoković plasirao se u finale teniskog turnira u Monte Karlu pošto je u polufinalu savladao Stanislasa Vavrinku sa 2:1 u setovima.
Novak: Uspeo sam da nametnem svoj stil igre
"Uspeo sam u drugom delu meča da preuzmem inicijativu i nametnem svoj stil igre što mi je donelo pobedu. Vavrinka je na početku igrao dobro i uspeo da kontroliše meč", ocenio je Đoković.
"Znao sam da sam favorit i zbog troga sam na startu meča bio malo nervozan", rekao je Đoković.
U borbi za titulu na turniru čiji je nagradni fond 2,75 miliona evra, treći reket sveta sastaće se u nedelju sa boljim iz drugog polufinalnog duela (u toku RTS-2) između prvog tenisera sveta Španca Rafaela Nadala i Britanca Endija Mareja.
Ovom pobedom Đoković je povećao vođstvo u međusobnim duelima sa Vavrinkom na 6:2.
Meč protiv Švajcarca započeo je međusobnim odmeravanjem snaga, koje je na kraju prvog seta "prevagnulo" na stranu Vavrinke.
Srpski teniser je u nastavku meča naglo podigao nivo igre, napraviio seriju od pet uzastopnih gemova, prepustivši Vavrinki samo jedan gem.
Đoković je u trećem delu igre potpuno iskoristio psihološku prednost stečenu u prethodnom setu. Napravio je prvi i jedini brejk u setu (3:2) i tu prednost nije ispuštao do kraja, kada je iskoristio treću meč loptu.
Vavrinka je u duelu sa srpskim teniserom pokazao veliku dozu nesigurnosti, pošto je u meču zabeležio ukupno 58 neiznuđenih grešaka, nasuprot 32 koliko je napravio Đoković.
U međusobnim duelima, Nadal vodi protiv Đokovića sa 11:4, dok je srpski teniser do sada bio uspešniji u mečevima sa Marejem - 4:3.
Trećeg tenisera sveta Novaka Đokovića, danas očekuje i polufinalni meč u konkurenciji dublova, gde zajedno sa Viktorom Troickim igra protiv zemljaka Nenada Zimonjića i Kanađanina srpskog porekla Danijela Nestora.
Đoković - Vavrinka 2:1 (4:6, 6:1, 6:3)
Novak Đoković prvi je servirao i osvojio gem na startu meča. Uzvratio je istom merom Stanislas Vavrinka na svoj servis.
U četvrtom gemu srpski teniser je vodio sa 40:0, ali je prokockao tri brejk lopte.
Vavrinka je imao četiri brejk lopte u devetom gemu. Dvostrukom servis greškom Đoković je pomogao rivalu da povede sa 5:4.
Švajcarac je iskoristio šansu da osvoji set već u narednom gemu, jer je sigurno servirao.
Novak je dobro počeo drugi set i već u drugom gemu načinio je brejk.
Priliku da oduzme servis rivalu Beograđanin je iskoristio i u četvrtom gemu. Potom je u petom spasio jednu brejk loptu Vavrinke i povećao vođstvo na 5:0.
Treći set agresivnije počinje Vavrinka i pravi brejk u drugom gemu. Novak nije dozvolio protivniku da se dugo raduje, jer se ribrejkom vratio u igru. Potom je Srbin osvojio i naredna tri gema čime je naterao protivnika da juri rezultat.
Treću meč loptu na servis Vavrinke iskoristio je Novak Đoković i plasirao se u finale turnira u Monte Karlu.