K
kenozoik
Guest
Ma bata stvar je u tome, on me gura u nekom cosku, gdje nepripadam. Nigdje nesporim da bi se Jugoslavija sacuvala (vec pricam da bi se bivsa Jugoslavija razdruzila u konfederativnu zajednicu), raspad te bivse nam drzave je bio neizbjezan, koliko god to okrenili, ali to jeste najveci problem dobrog djela dijaspore oko tih tema, nevidu sumu od drveca.
Ma ni ja, vise sam taj komunizam ispljuvao dosada, nego ista drugo. Komunizam je bilo i ostalo jedno veliko zlo, oko toga nema za mene spora.
Dobro sto si ovo napisao, neka dobro procita ovo Josip_Frank, pa onda da mi odgovori. Svi (oni koji su ga dozivjeli) pamte Antu Markovica po tom "cuvenom" tecaju, ali tecaj je bata recimo bio samo jedan dio njegovog programa, reformi, meni licno je daleko bitniji bio uvodjenje kapitalizma u to vrijeme. Sjecam se pored stalnih izbornih skupova SDS-a i HDZ-a, barikada, prijetnji i ostalih sranja, da se upravo gomila privatnih firmi osnovalo 1990. godine. Dakle, osim toga, napravljen je sasvim pristojan model privatizacije. Koliko je meni ostalo u sjecanju, jedina firma u Hrvatskoj koja je do kraja privatizirana po tom modelu, je TDR (sigurno ti kaze nesto), gdje se takav nacin privatizacije pokazao kao pun pogodak. Recimo u susjednoj Sloveniji je vecina firmi privatizirana po tom modelu bata, i kao dodatni primjer, "cuveno" Gorenje slovensko, cije sam strojeve mogao vidjeti u prilicno udaljenim zemljama, tesko da ih prodaju po "dumpinskim" cjenama. Ali ima tu jos primjera. Ocu' reci, Markovic je uveo kapitalizam u Jugoslaviji a ukinuo je samoupravljanje i kardeljizam, dakle to je sigurno pozitivna istorijska uloga, ali eto takve stvari se nepamte, (ne-)svjesno. U drugu ruku, niti Markovic nti Valentic po formalnom obrazovanju (ako cemo ono stvarno na to gledati) nisu ekonomisti ali izgleda o znanosti koja se zove ekonomija znaju vise od samih, strucnih ekonomista. Neznam zasto vecina povezuje Markovica i Milosevica, pa, i stabilizacijski program u skupstini SFRJ je jedva prosao jer je Srbija do zadnjeg casa bila protiv, tj. odnosno Milosevic. Markovic je bio zajednicki neprijatelj i Srbije i Hrvatske, ali to ocigledno nezeli vidjeti Josip.
jeste, markovic je bija klasican jugosloven, ma da je sam govorija da jest hrvat po narodnosti, ali eto, po svjetonazoru i uvjerenju jugosloven...
kad su banski dvori raketirani, sidili su u njima tudjman, mesic i markovic... sta se tamo pricalo, Boga pitaj...