Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Wirtschaft der Türkei - Türkiye Ekonomisi - Economy of Turkey

Sen de ekmek yemeyi ver.

Hiç Canan Karatay seyretmiyor musun. Ekmekçi!
Taniyoruz da ama herkes zengin degil, yani ay cicek yagi bile alamiyorlar (temel gida).
Die TR müsste mindestens zu 80% des Nahrungsbedarfes selbst abdecken.




Günlerdir beklenen savaşta dün sabah düğmeye basıldı. Rusya, Ukrayna’ya yönelik kapsamlı bir savaş başlattı. Tüm dünyada dikkatlerin çevrildiği bölgedeki gelişmeler Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor. Her iki ülke de Türkiye ile güçlü askeri, siyasi, sosyal ve ekonomik bağlara sahip. Rusya ve Ukrayna’da, Türkiye firmalarının üstlendiği milyarlarca dolarlık müteahhitlik projeleri, dış ticaret rakamları ve iki ülkeden gelen turist sayısı da tabloyu net bir biçimde ortaya koyuyor.​

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye, güçlü bir dış ticaret partneri olan Rusya’ya geçen yıl 5.7 milyar dolarlık ihracat yaptı. Bu rakam bir önceki yıl 4.5 milyar dolardı. Bu ülkeden yapılan ithalat ise geçen yıl 29 milyar oldu. Bu rakam aynı zamanda, Türkiye’nin, Çin’den sonra ithalat yaptığı ikinci ülkenin Rusya olduğunu da ortaya koyuyor. Rusya’dan, bir önceki yıl yapılan ithalat rakamı ise 18 milyar dolar oldu. Türkiye’nin Ukrayna’ya yaptığı ihracat ise bir önceki yıl 2.1 milyar dolar olurken, bu rakam geçen yıl 2.9 milyar dolar olarak kayda girdi. Türkiye’nin bu ülkedeki ithalatı ise bir önceki yıl 2.6 milyar dolar, geçen yıl ise 4.5 milyar dolar olarak kayda girdi.

İki ülke de Türkiye için önemli


TOPLAM 6.7 MİLYON TURİST
Savaş konumunda bulunan iki ülke, turizm açısından da Türkiye için oldukça büyük bir önem arz ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre Türkiye’yi geçen yıl 4.7 milyon Rus turist ziyaret etti. Yine geçen yıl, Ukrayna’dan gelen turist sayısı ise 2 milyon kişi olarak istatistiklere yansıdı.
3 MİLYAR DOLARLIK YENİ İŞ
Dış ticaret ve turizmin yanı sıra müteahhitlik hizmetleri açısından da iki ülke Türkiye için oldukça önemli. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) verilerine göre Türkiye, 1972’den bu yana Rusya’da iş yapıyor. Son 50 yılda üstlenilen müteahhitlik projelerinin bedeli 95 milyar dolar. Bu ülkede, geçen yıl üstlenilen 30 projenin bedeli ise 11 milyar dolar. Şu an, ülkede devam eden 150 projenin büyüklüğü ise 21 milyar dolar. Ukrayna’da üstlenilen proje sayısı ise istikrarlı bir artış eğiliminde. 2019’da 7, 2020’de 10, 2021’de ise 34 yeni projeyi Türkiye firmaları üstlendi. Ukrayna’da 1972’den beri üstlenilen projeler 9 milyar dolarlık büyüklüğü sahip. Ukrayna’da yakın zaman önce alınan projelerin bedeli ise 3 milyar dolar.
BUĞDAYDA RUSYA LİDER
İki ülke ile yüzlerce ürün grubunun ticaretini yapan Türkiye, benzer şekilde tarım ürünleri açısından da güçlü bir ticari hacme sahip. Türkiye geçen yıl Rusya’dan 4.4 milyar dolarlık tarım ürünü ithalatı yaptı. Bu ülkeye yapılan tarım ürünü ihracatı ise 1.5 milyar dolar oldu. Bu ürün grubu arasında buğdayın ise özel bir yeri var. İthal edilen buğdayın yüzde 70’i Rusya’ya, yüzde 15’i ise Ukrayna menşeili.
UKRAYNA’DA ŞANTİYELER DURDU
RUSYA şantiyelerinde sorun olmadığını belirten TMB Başkanı Erdal Eren Ukrayna için şunları söyledi: “Kış şartlarında çalışılamadığı için Türk işçilerin büyük kısmı izinliydi. Ülkede çok fazla inşaat işçisi olmadığı bilgisini aldık. Olağanüstü hal ilan edildiği için, ufak tefek işlerin yapıldığı şantiyeler kapatıldı, işler durdu.” Gelişmelerin yurtiçinde de inşaat sektörünü olumsuz etkileyeceğini belirten Eren, doların etkisiyle inşaat malzemelerinde beklentilerin üzerinde fiyat artışı olabileceğini ekledi.
 
Wachstum nach einem Tief ist durchaus normal, problematisch ist, dass man noch ein Leistungsbilanzdefizit aufweist, nachdem die Lira so viel an Wert verloren hat. Das hängt damit zusammen, dass unser Export abhängig ist von Zwischengütern, die wir importieren müssen und natürlich Energie, dessen Preise in den letzten Monaten stetig gestiegen ist. Jetzt wartet man auf die Russen, die aufgrund der Flugsperre nach Europa zu uns strömen sollen mit dem schwachen Rubel. :lol:
 
Man muss sich das mal vor Augen führen... der KG Preis unseres Exportes beträgt 1,28 Dolar. So kann man sich doch kein Schwellenland nennen. :lol:
 
An den türkischen Wunderzahlen darf ohnehin gezweifelt werden, und eine wirklich transparente Systematik zur Ermittlung haben die Türken auch nicht. Wer es von den Wahlen kennt, so werden auch hier die Zahlen aus den Provinzen frisiert, um die Erwartungen des Sultans zu erfüllen.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
 

Also ca 50% wird Weizen vom Ausland importiert. Sehr heikel!






Buğday ithalatında dünya rekoru kırdık​


2020 yılında ürettiğimizin yüzde 48’i oranında buğday ithal ederek yine dünya rekoru kırdık. Geçen yıl 9 milyon 750 bin ton buğdaya 2 milyar 365 milyon dolar ödedik​


nuray-tarhan-50x50.jpg

Nuray TARHAN

Yayınlanma: 05:30 - 20 Şubat 2021 Güncellenme: 04:58 - 20 Şubat 2021






Buğday ithalatında dünya rekoru kırdık



Geçen yıl 9 milyon 750 bin ton buğday ithal ederek karşılığında 2 milyar 365 milyon dolar ödeyen Türkiye, yeni bir rekora imza attı. 2019 yılında ürettiğimiz buğdayın yüzde 52'si oranında ithalat yapan ülkemiz, 2020 yılında yüzde 48'le yine bir dünya rekoruna imza attı. CHP Genel Başkanı Tarım Politikalarından Sorumlu Başdanışmanı Orhan Sarıbal, anavatanı ülkemiz olan buğdaya AKP döneminde 72 milyon ton ithalata karşılık 19 milyar dolar ödendiğini belirterek, “Özellikle son 2 yıldır Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde, üretilen buğdayın yarısına yakını ithal edildi. Her yıl ortalama 10 milyon ton buğday aldık. 2019'da ürettiğimiz buğdayın yüzde 52'si, 2020'de ise yüzde 48'i oranında ithalat yaparak ikinci kez tarihe geçtik” dedi.
 
Zurück
Oben