Može li Željin Boubacar biti bh verzija hrvatskog Eduarda da Silve ?
U naš fudbal došao je relativno tiho. Zajedno sa Junusom Diatom, svojim zemljakom Dialiaba Boubacar je vrele afričke predjele zamijenio Sarajevom. U Želji je prošao sa zemljakom Diatom zaista velike muke, o čemu najbolje svjedoči njihova ispovijed novinaru sarajevskog SAN-a, kako u jednom periodu svog boravka u Želji, gotovo da nisu imali šta da jedu.
Možete samo zamisliti taj „pakao“ u, za njih, jednoj nepoznatoj zemlji. Ipak, tada osamnaestogodišnji Dialiba Boubacar polako se snašao i nakon skoro godinu dana od dolaska postao standardni igrač Želje. Ono što je posebno zanimljivo da je Dialiba Boubacar, zahvaljujući novom treneru Hadžiabdiću, napustio bekovsku poziciju i zaigrao u vrhu „plavog napada“.
Svoju zahvalnicu za tu prekomandu Boubacar je Hadžiabdiću uručio u obliku tri gola u mreži Posušja, na otvaranju proljetnog dijela sezone.
Sva ova priča i nije sama po sebi interesantna da Boubacar nije mlad igrač, odnosno da je uveliko u kategoriji U – 21 igrača. Mnogi će se zapitati šta će nam sad još i stranac. Međutim, kad jedna Hrvatska može stvoriti jednog Eduarda da Silvu i od njega napraviti, ili bar u medijima stvarati, mitskog nasljednika Davora Šukera, pa zašto to ne može i BiH.
Boubacar ima 19 godina. Skoro iste godine, kad su u Hrvatskoj, prvo preko mlade, a zatim i u A selekciji, počeli promovisati novu brazilsko – hrvatsku zvijezdu. Iskren da budem, ne mislim da je Boubacar istog kvaliteta kao i Da Silva, ali nije ni mnogo slabiji.
Uostalom, ono što mi se zaista svidilo na ovom igraču je njegova, za naše uslove, odlična fizička sprema, želja za dokazivanjem i četiri gola u ova prva četiri kola. Nezaobilazan je hat – trick protiv Posušja.
Ako ništa, onda bar selektor Nikić može razmisliti i da mladog Senegalca isproba na nekoj od kontrolnih mečeva koje planira igrati u narednih mjesec – dva, kada će zvati uglavnom igrače iz naše lige. Kad je Hrvatska tako pronašla Da Silvu, zašto mi ne bi imali našeg „Bubija“. Možda nije Papa Buba Diop, Fadiga ili El Hadji Diouf, ali možda i postane. Ipak mu je tek 19 godin